„24 часа

Пращат децата престъпници в приемни семейства

Вместо в ТВУ децата, които имат противообществени прояви, ще бъдат настанявани в приемни семейства. Това предвижда законопроектът за детската престъпност, който ще бъде внесен в парламента до края на месеца, съобщи правосъдният министър Екатерина Захариева в Пазарджик.

Досега действащият закон за детската престъпност е от 1959 г. и е далеч от съвременните изисквания и реалности, обясни министърът. В новия закон се предвижда закриването на възпитателните интернати, известни като ТВУ. В много случаи там са настанени деца за провинения, за които пълнолетен гражданин не носи наказателна отговорност, а най-много да бъде глобен, обясни Захариева.

„Труд”

Откриха един от първите асансьори в света в Царския дворец в София

Един от първите асансьори в света е монтиран в царския дворец в София. Лично Фердинанд го е поръчал преди цели 120 години, но до момента е бил скрит, информира БТВ.

Уникалната находка е намерена от Милена Звънчарова, докато работи за етнографския музей в двореца, зад забравена врата в прашен склад.

 „Стандарт”

9 митничаря горят заради рушвети

Имаше много полиция, разбягаха се митничари, проснаха ги на земята", описа случилото се един от водачите, цитиран от Дарик. Макар и вчера да не бе доизяснено каква е причината за арестите, се появи непотвърдена информация, че те са извършени, тъй като униформените са прибирали подкупи, за да пускат нелегални мигранти. Предполага се, че са вземали рушвети и от други хора.

 „Монитор”       

Поне 10 000 мигранти ще зимуват у нас

Към момента у нас се намират близо 8000 чужденци, по-голямата част от които са настанени в препълнените центрове на Държавна агенция за бежанците и Дирекция “Миграция” на МВР. Само за периода 23-29 септември 2016 г. са установени нови 520 чужденци, които са проникнали в страната незаконно.