Доган: "Аз управлявам държавата"

 

"Дневник":

 

Доган произведе нова предизборна дъвка

 

"Аз съм инструментът във властта, който разпределя порциите на финансирането в държавата", "Как депутат ще реши проблема за проектите и тяхното инвестиране? Не е възможно! Властта е в моите ръце. В мен е концентрирана властта, не е във вашия депутат, искам да го знаете това", "ДПС е бацил - където влезе, не излиза". Тези думи на лидера на ДПС Ахмед Доган, казани по време на предизборни срещи в с. Кочан и в Шумен, предизвикаха скандал. Изказванията на Доган за неговото всесилие са от 18 юни, но станаха известни едва в четвъртък, след като симпатизант на ГЕРБ ги разпространи в интернет. Цял ден изявленията бяха коментирани от опозицията и от медиите, ДПС беше наречено чудовище, а премиерът Сергей Станишев - марионетка.

Пестеливи по темата останаха министър-председателят, президентът Георги Първанов, БСП и НДСВ. Те отклоняваха всички въпроси, пресцентровете им повтаряха, че няма да има коментар. След като цял ден избягваше журналистическите въпроси, Сергей Станишев все пак каза пред агенция "Фокус": "В политиката всеки трябва да носи отговорност за своите думи и за своите действия. България има немалко лидерски партии. Към тях се отнасят и ГЕРБ, и ДПС, и много други партии. Естествено в тях лидерите определят много от нещата - касаещи листи, касаещи позиции в изпълнителна, в една или друга власт."

Лидерът на ДПС не за пръв път прави предизвикателни обобщения. През 2005 г. пак в предизборна кампания Доган обяви, че около всяка партия има обръчи от фирми и добави: "Ако мислите, че моите възможности са по-малки от на един банкер, значи нямате реална представа за възможностите на един политик." По-късно нарече купуването на гласове "нормална европейска практика", а преди половин година след критики за привързаността му към луксозни яхти изрази желание да си купи летяща чиния.

В четвъртък следобед лидерът на ДПС се опита да обясни какво всъщност е имал предвид в Кочан и обяви, че думите му са извадени от контекста. Бил говорил за взаимодействието между централната и местната власт, каква е технологията на властта: "Един депутат не може да отпуска субсидии, той може да лобира, но няма такава власт, естествено тук лидерът на партията има изключително голяма роля." Даде пример: "Представете си, че имаме 40 общини, всяка с по 10 подготвени проекта. Те кандидатстват с проектите си в министерствата. А съответният министър зависи от мен. Аз мога да направя разпределението."

 

 

"24 часа":

Порциите на Доган в изборния тюрлюгювеч

 

Ахмед Доган се обяви за главния артелчик в държавата, който сипва порциите, и първо вбеси ГЕРБ, а вчера следобед извади от равновесие и партньора си БСП. (Виж какво каза лидерът на ДПС в село Кочан, община Сатовча.)

"Скандалното в записа не е, че той държи властта и това, че той разпределя парите. Ние сме го усетили, разбрали, и нямаме съмнения в това. Освен Станишев, който продължава да счита, че е премиер и мандатоносител." Така Бойко Борисов коментира вчера думите на Доган.

Скандалният видеозапис от предизборната среща на ДПС е от 18 юни и вчера активистите на ГЕРБ го разпространиха.

Това беше и най-въртяното парче вчера в мрежата. Към 15 часа се появи и английска версия.

Оказа се, че взривоопасният репортаж от Кочан, всъщност е част от платена предизборна хроника, която преди седмица - миналия четвъртък, е била извъртяна по bTV. Централата на ДПС е дала заявка до телевизията да бъде отразено точно това посещение на Доган в Кочан в рамките на 1 минута. Късно следобед вчера Ахмед Доган се оправда в Добрич, че думите му са извадени от контекста. Според участници в Кочан Сокола бил притиснат да отговаря защо местен негов депутат помагал на едни по европейски проекти, а на други - не.

"Темата беше как се реализира горещата връзка с кмета и съответното министерство. Народният представител не може да отпуска субсидии, средства, може да лобира за това, но няма власт за това. Естествено е, че лидерът на партията има голяма роля. Той отговаря за това как се разпределят средствата по общини. Ако са 40 общини и всяка има по 19 проекта, стават 400. Трябва да се разпределят по ефективност. Може да става дума за водоснабдяване, канализация, детски градини, читалища", дообясни Доган своята реплика. Така в Кочан Сокола обяснил самата технология на властта. "

Кметът освен да направи проект, няма друга компетенция. Останалото зависи от съответното министерство - екология, земеделие. А съответният министър зависи от мен. Това е връзката, това е динамиката на властта. Който не разбира от тази работа и търси подводни камъни, значи не е готов за властта", разказамедиаторът Доган.

Онова, което казал в Кочан, Доган би го повторил във всеки регион, защото кметовете създавали проблем.

ГЕРБ поиска прокуратурата да се задейства

и да провери думите на Ахмед Доган. Партията на Борисов обаче няма да носи в прокуратурата диска със записа на речта. "Разчитаме на медиите и се надяваме държавното обвинение да се самосезира и да прецени дали има данни за нарушаване на българските закони. Недоумяваме как нито един магистрат не е гледал по телевизията платената предизборна хроника на ДПС в сатовчанското село", попита областният лидер на ГЕРБ в Пиринско Костадин Хаджигаев.

Хора от Кочан се оплакали, че за срещата на Доган били затворени кметството, училището и дори детската градина и хората насила са изкарани да слушат речта на партийния лидер.

 

"Дневник":

Опозицията за думите на Доган: ДПС е чудовище, Станишев е марионетка

 

ДПС е чудовище, създадено от БСП и НДСВ. Стана ясно, че Сергей Станишев е марионетка на Ахмед Доган. Наглостта и арогантността на ДПС отдавна провокират търпимостта на хората. С такива остри реплики посрещнаха представители на опозицията думите на Ахмед Доган на предизборна среща в село Кочан, община Сатовча, че той е "инструментът във властта, който разпределя порциите на финансирането в държавата". Управляващите от левицата и царската формация отказваха коментари на изявлението от 18 юни, превърнало се в събитие на деня в четвъртък. Президентът Георги Първанов отклони въпросите по темата, а премиерът Сергей Станишев препоръча да се пита самия Доган и добави, че всеки трябва да носи отговорност за казаното.

Депутати от ДПС пък обясняваха в кулоарите на парламента, че изказването на лидера им отговаря на реалността и не могат да разберат какво скандално има. Доган просто казва, че от него зависят инвестициите в някои конкретни общини, че той определя колко пари къде да се дадат, тълкуваха те. Така трябвало да се разбира и фразата: "Как депутат ще реши проблема за проектите и тяхното инвестиране? Не е възможно! Властта е в моите ръце. В мен е концентрирана властта, не е във вашия депутат, искам да го знаете това."

По-късно в четвъртък в Добрич и Ахмед Доган заяви, че в с. Кочан е говорил за взаимодействието между централната и местната власт - каква е технологията на властта. "Един депутат не може да отпуска субсидии, той може да лобира, но няма такава власт, естествено тук лидерът на партията има изключително голяма роля", добави той.

Повечето опозиционни сили коментираха първото му изявление като противоконституционно. Обединените земеделци съобщиха, че ще сезират главния прокурор заради изказването, че властта е концентрирана в него, а не в депутатите.

"Георги Първанов и Сергей Станишев не коментираха Ахмед Доган, защото той неволно обясни, че те са негови пионки", заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. "Ние сме парламентарна република и е скандално да казваш, че депутатите са никой и стават някой само ако имат неформални контакти или са актуални с други контакти. Това потвърждава наличие на обръчи от фирми, кръгове на БСП и всички, които са източили държавата", добави Борисов.

"ДПС е едно чудовище. То беше създадено от НДСВ, което го вкара в управлението, и от БСП, което му даде правомощия. Докато партията на Ахмед Доган е във властта, България няма да види европейски фондове", заяви лидерът на СДС Мартин Димитров.

Доган е непосредствена заплаха за демокрацията и за членството на България в ЕС, се казва в декларация на РЗС. Безочието на Доган показва, че у нас има хора, които нехаят за европейското бъдеще на родината ни, пише и в декларация на предизборния щаб на партията около бизнесмена Христо Ковачки ЛИДЕР и "Новото време". От левицата само Татяна Дончева иронично каза: "Много хубави думи - да ни сложи на място, като сме овце като народ. Питайте президента и премиера защо отказват да коментират Доган, защото те също са част от проблема, който е техен принос - съществен, стъпка по стъпка.

 

 

Темида

 

"Труд":


Съдът пусна Чеку от ареста, остави го 40 дни в България

 

Окръжният съд в Кюстендил пусна вчера от ареста бившия косовски премиер Агим Чеку след шестчасово заседание. Но той не може да напусне България в продължение на 40 дни, докато се реши въпросът за екстрадицията му, поискана от Сърбия. Появи ли се на границата, ще бъде арестуван пак. Защото името му фигурира в червената бюлетина на Интерпол.

На 24 юни т. г. бившият косовски премиер бе задържан на ГКПП-Гюешево, защото името му е в списъка на Интерпол за задържане по искане на Сърбия, чийто съд го обвинява в геноцид. ВКП прати преписката в Кюстендил.

За няколко часа вчера прокуратурата смени искането си за задържане под стража на Агим Чеку. След като по обед бе внесъл искане за арест в рамките на 40 дни, окръжният прокурор на Кюстендил Камен Пешев в късния следобед го оттегли. Разбра се, че Сърбия не била поискала официално екстрадицията на Чеку. Искането било само от съда в Ниш, който не можел самостоятелно да иска екстрадиция. Друг довод на прокуратурата бе, че Чеку имал обявен адрес в София, на който щял да пребивава. "Ако се отклони, ще си провали и политическата кариера и косвено ще признае деянията, в които го обвиняват", каза прокурорът. "Евентуалното ми задържане би утежнило междуетническите отношения в Косово, би увредило и отношенията между нашите държави", каза Чеку пред съда. Той подчерта, че "арестът на границата е трик, който компрометира Интерпол и цели да компрометира и България".

 

 

 

"Дума":


 14 г. затвор за Вальо Топлото

 

Присъда от 14 години затвор получи вчера бившият директор на "Топлофикация-София" Валентин Димитров, известен още с прякора си Вальо Топлото. Софийският градски съд постанови присъдата да се излежи при първоначален строг режим. Димитров бе признат за виновен за присвояването на близо 6 млн. лева от "Топлофикация-София" по времето, когато е бил изпълнителен директор на дружеството. Той бе оправдан по обвинението за умишлена безстопанственост. Съдът нареди също конфискация на цялото имущество на Валeнтин Димитров.
В същото време другият бивш началник на дружеството Емил Антонов и неговият заместник Георги Рогачев получиха оправдателни присъди. Лина Абланска бе призната за виновна заради това, че е помагала на Топлото в присвояването на средствата. Тя е осъдена на 12 г. затвор, също при първоначален строг режим. Съдът й конфискува една втора от имуществото. Мая Стоилова също бе призната за виновна за умишлено помагане в присвояването. Съдът я осъди на 10 години затвор при първоначален строг режим и конфискува една втора от имуществото й. Тримата осъдени освен това трябва да заплатят разноските по делото в размер на 19 600 лв. Присъдата подлежи на обжалване в 15-дневен срок пред Софийския апелативен съд.
Присъдата е много честна и справедлива, коментира на излизане от съдебна зала Валентин Димитров. По думите му в едно общество, където лъжата и популизмът са основни средства за успех, там честността и професионализмът трябва да бъдат преследвани и най-жестоко наказвани. Той заяви, че адвокатите му ще решат дали да обжалват. Уважавам много българското правосъдие, има справедливост, бе реакцията на оправдания Рогачев.

 

"Сега":


Златко Баретата се уреди с предизборен имунитет

След като разклатеното здраве не стигна на Златомир Иванов - Баретата да напусне килията, в която е от февруари, политиката му отвори вратата. Обвиненият за организиране на престъпна група за разпространение на наркотици и убийства Иванов е регистриран като застъпник на кандидат-депутата Ивайло Дражев, стана ясно вчера.

Според Закона за избор на народни представители по време на кампания регистрираните претенденти и застъпниците не могат да бъдат задържани и привличани към наказателна отговорност освен в случаите на заварено тежко престъпление. С този мотив Иванов е подал молба до Софийския градски съд да бъде освободен. Очаква се магистратите да се произнесат днес.

Междувременно председателят на Обединение на българските патриоти Юлий Абаджиев, чийто кандидат е Дражев, прати писмо до РИК - Бургас с настояване Иванов да бъде анулиран като застъпник. Абаджиев твърди, че предложението за бившата барета е направено без негово знание и не е подписано и подпечатано от него. От ЦИК коментираха, че застъпниците са длъжностни лица и би трябвало да се оттеглят сами. Тъй като това не е специално уредено в закона обаче, РИК можела и да го заличи. "Избрах Иванов, защото той работи за държавата, за МВР и е с чисто съдебно минало", коментира Дражев пред БГНЕС.

Самият Дражев е сред кандидат-депутатите, които си осигуриха спиране на делата. Неговият процес за причинена при катастрофа смърт вече е христоматиен пример за злоупотреба с правосъдието. Престъплението е от 31 юли 1998 г., а още няма присъда и на първа инстанция. Бургаският окръжен съд го отлага над 60 пъти предимно по вина на Дражев и защитата му.