Първанов се опълчи на Борисов за посланици

"24 часа":

Президентът остави посланиците в САЩ и Турция

 

Президентът Георги Първанов отказа да отзове българските посланици в САЩ и Турция Лъчезар Петков и Бранимир Младенов. Той лично обяви вчера, че е върнал проекторешението на правителството за това.

Причините за решението на държавния глава са две: неспазването на процедурата по предварително съгласуване и липсата на конкретни нарушения на дипломатите.

В началото на седмицата външният министър Румяна Желева заяви, че кабинетът ще предложи Младенов и Петков да бъдат отзовани. В Турция са констатирани нарушения на изборния процес за парламентарния вот на 5 юли, а посланикът в САЩ е отговорен за изчезването на сак с бюлетини, който е бил изхвърлен по погрешка.

 


"Труд":

Посланици скараха властта

 

Ще има ли война между институциите? Това е въпросът, след като президентът Георги Първанов съобщи, че няма да подпише укази за отзоваване на посланиците в Турция Бранимир Младенов и в САЩ Лъчезар Петков. Причината е, че не са му представени всички доказателства за вината им за нарушенията около изборите за български парламент зад граница. Предложението за връщането им е на правителството.

Първанов даде да се разбере, че е бил пренебрегнат при съгласуването на процедурата за връщане на български посланици, и то в ключови съюзнически столици - Анкара и Вашингтон. Макар да няма изрична законова норма, наложената практика е премиер и президент предварително да съгласуват имената както на посланиците, които България изпраща, така и на онези, които отзовава.

 

 

Борисов пред Нова тв

 


"Стандарт":

Бойко: Заварих бостана обран

 


Обран бостан не може да се окопае, да се засади, да пораснат дини и да ги раздадеш на народа да ги изяде. Такава равносметка направи премиерът Бойко Борисов за 100-те дни от управлението на кабинета. Тройната коалиция нанесе щети за десетилетия напред, категоричен бе той.
Премиерът подчерта, че нито на него, нито на министрите му е бил даден толеранс и всички очаквали незабавни резултати. В никакъв случай не мога да кажа, че имам медиен комфорт, от първия ден не ни оставят на мира, отсече Генерала пред Нова тв.

Ефектът от това, което правим, ще се види след 2-3 години. Тогава ще карате по магистрали и ще се возите на метро, заяви Борисов.

 


"Новинар":

Борисов: Доган е основният противник, останалите са семпли

 


"Ахмед Доган е изключително тежък противник. Основният противник е той. Останалите, за съжаление, са семпли". Това заяви премиерът Бойко Борисов в предаването "Станция Нова" по Нова телевизия. Министър-председателят подчерта, че за момента няма правно основание за повдигане на обвинения срещу лидера на ДПС. "Без липсата на доказателства и документация, на която да се позовем, това ще е грубо нарушение на неговите граждански права", коментира Борисов. Той подчерта, че сред политиците има изключително обиграни играчи, с които трябва да се внимава.

 

 

 Сагата "Красьо"

 


"24 часа":


Обявяват и граждани, близки на оня Красьо

Главният прокурор ще оповести имената на граждани, имащи контакти с Красьо от Плевен и извън съдебната система, за да се разбере за какво точно става дума. Това съобщи пред Дарик радио правосъдният министър Маргарита Попова.

Справедливо е човек, който има дисциплинарно наказание за уронване престижа на професията на магистрата, да няма право на връщане в съдебната система, отсече Попова.

Според министъра текстовете за прекратяване на дела от съда след определено време, е като прословутата амнистия.

 

 

Лотария

 

"Стандарт":


Теглят заеми за джакпота


Българите пощуряха по джакпота. В днешния тираж на 6/49 натрупаната сума в третото теглене е над 2,5 млн. лв. Народът масово тегли заеми, за да пусне фиш с комбинация от повече числа. Приятели и комшии играят заедно с уговорката после да делят печалбата. "Джакпотот ке падне", вярват и стотици македонци, окупирали пунктовете в Пиринско. В Русе пък румънци минават Дунав, за да си пробват късмета. "Хората зарязаха "вълчия капан". Най-често пробват с комбинации от 8 числа, което излиза 16,80 лв.", обясни за "Стандарт" собственикът на първия частен тото пункт Кирил Костов. Може да се играе най-много с 21 числа, а цената е 32 558,40 лв. Ако пробвате с 22, най-много компютърът да ви изпише "Вие сте богат и нямате нужда от тото", обясни още Костов.

 

 

 Назидателно

 


"Труд":

Борисов реже ленти за назидание на БСП


Премиерът Бойко Борисов призна по Нова тв защо лично реже ленти на детски градини и спортни площадки в София - за назидание на БСП.

"Преди мен са приватизирали 44 детски градини, сега са построени 30 нови. Атаките на Корнелия Нинова и такива като нея бяха за същите детски градини, че ги няма. Сега, като им откривам по една, по две на седмица, назидателно, няма коментар", отсече премиерът.