Резултати. 

"Сега":

Повече шестици и по-малко двойки на изпитите след VII клас

По-високи резултати в сравнение с миналата година са изкарали учениците на националното външно оценяване след IV и VII клас, показват обобщените данни на Министерството на образованието и науката, цитирани от Оффнюс.

Общият резултат на изпитите за четвъртокласниците е по-висок в сравнение в миналогодишния по три от предметите - БЕЛ (67,65 т. среден резултат за 2016 г., 71,67 за 2017), Математика (67,7 през 2016 и 70,3 през 2017) и Човекът и обществото (78,64 за 2016 и 79,35 за 2017). Съвсем лек, почти незначителен спад има само по предмета Човекът и природата (средно 74,95 за 2016 и 74,07 за 2017).

При седмокласниците слабите оценки тази година са по-малко в сравнение с 2016-а, а се увеличава делът на петиците и шестиците. Отличните оценки (между 5,50 и 6,00) по БЕЛ са 5,11% (били са 3,89% през 2016-а), а двойките са 14,37% (в сравнение със 17,65% за миналата година). По Математика отличните оценки са 7,1% срещу 6,2 за миналата година. Двойките по предмета са намалели от 33 на 25%.

 

Акция. 

"Труд":

Арест за 12 от ДАИ, пускали убийци на пътя

Дванадесет инспектори от Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" - бившата ДАИ, както и двама собственици на софийски автошколи бяха арестувани при разбиването на поредната рушветчийска схема за търговия с шофьорски книжки.

Акцията на спецпрокуратурата и ГДБОП започна късно вечерта в сряда и продължи през целия ден вчера, съобщи Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор.

До късно следобед в четвъртък разследващите решаваха на колко от 14-те задържани да бъдат повдигнат обвинения и колко да останат само свидетели и да излязат на свобода. Част от насрочените за вчера изпити за кандидат-шофьори в София бяха отложени.

 

Кандидатура. 

"Монитор":

ВАС издигна кандидат за председател на съда

 

Пленумът на Върховния административен съд издигна кандидатурата на Георги Чолаков за следващ председател на съда. 57 от 89 присъстващи съдии гласуваха "за". Чолаков е председател на Второ отделение на ВАС. Неговата основна конкуренция бе съдия Соня Янкулова, която получи 22 гласа. Съдия Янкулова е бивш заместникминистър на отбраната и на МВР. Вотът на съдиите от ВАС за издигане на кандидатурата на Чолаков бе явен.

Георги Чолаков е бивш председател на Районния съд в Сливен. Работил е и като адвокат и нотариус. В съдебната система се връща през 2012 г.

 

Сигнал. 

"Дума":

БСП внася сигнал за оградата по границата

 

БСП сезира днес прокуратурата и ДАНС за оградата по границата с Турция. Сигнала внася Елена Йончева. Имаме съмнения за корупция и за търговия с националния интерес, категорична е тя. Йончева настоява за отговор защо цената на съоръжението е повишена 4 пъти, защо оградата е едноредова и защо камерите не работят трета година.

Веднага след това Валери Симеонов обяви, че внася сигнал в прокуратурата срещу Йончева за изнасяне на информация в ущърб на националната сигурност и "насърчаване на бежанския поток". "Информацията е публична. Има я на страницата на НС и всеки може да я прочете. Тя е оповестена и от вътрешния министър на 3 май по време на парламентарен контрол", отговори Елена Йончева.

 

След скандала с пияния швед. 

"Дума":

Шефът на хотелиерите Благой Рагин подаде оставка

 

Председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин подаде оставка. Решението му дойде след вълната от критики по негов адрес в социалните медии. Той предизвика общественото мнение след изказване относно скандала с ритнатата камериерка. Рагин изрази опасения, че шведските туристи биха могли да се обидят заради скандала. "Шведските туристи са много чувствителни. Преди години имаше един случай - беше убит един барман. И те се обидиха и направиха бойкот. Няколко години не идваха по нашето Черноморие", обоснова се Рагин. Той коментира, че клиентите са 17 типа и че според правилата на хотелиерите те винаги трябва да бъдат посрещани с усмивка и да се смятат за прави. В същото време изрази надежда, че когато България влезе в еврозоната, стандартът ни ще се повиши и тогава ще започнем да приемаме туристи от по-високо ниво.

Коментарите на Рагин по случая взривиха общественото мнение. Социалните мрежи реагираха с гняв, но и с хумор на това изказване и заклеймиха Рагин като родоотстъпник. "Можем да ритаме Рагин в главата, ако му дадем някой лев. Това разбрах от думите му", пишат потребители в социалните мрежи, предаде Нова телевизия.

Морално е Благой Рагин да се извини и оттегли, заяви по-рано вчера министърът на туризма Николина Ангелкова и каза, че всеки гражданин, независимо откъде е, е длъжен да спазва законите на българската държава, когато се намира на нейна територия. Министерството на туризма категорично се разграничава от изказванията на хотелиерски организации и асоциации, каза Ангелкова на брифинг след заседание на правителството вчера.