Мерки.

"Сега":

Правителството гласи подкрепа "80/20" за туризма

Тристранката постигна съгласие за по-голям размер на минималното обезщетение за безработица и по-голям платен отпуск за родители с малки деца

Два сектора - туризъм и транспорт, да получат специална антикризисна помощ, са се разбрали социалните партньори на он-лайн заседание на съвета за тристранно сътрудничество, продължило днес повече от 5 часа. Общо 65 са антикризисните мерки, предложени от работодатели и синдикати. По 20 от тях постигнахме съгласие, заяви пред бТВ президентът на КНСБ Пламен Димитров. Окончателно обаче одобрените и от правителството мерки ще станат ясни следващата седмица, разговорите продължават.

"Монитор":

Разрешиха спортуването с приятели навън

Здравният министър Кирил Ананиев разреши спортуването с приятели на открито. Това се случи с допълнение към издадената по-рано днес заповед, с която се отварят кината, музеите, галериите и библиотеките.

Към документа се добавя нова точка, която позволява колективните спортове за аматьори на открито.

Става въпрос за приятелски игри без състезателен характер, включително футбол, баскетбол, волейбол и др. Условието разписано в документа е участниците да бъдат до 10 души. Остава и правилото за спазване на дистанция, както и другите противоепидемични мерки. В заповедта е посочено също, че не се допуска използването на бани и съблекални, както и присъствието на публика.

"Дума":

10 000 души от ямболската ромска махала останаха откъснати от света

Живот на ръба в ромската махала на Ямбол, след като Регионалната здравна инспекция наложи нови санкции. Блокира се изцяло достъпът до ромската махала в града. Жителите му няма да имат право да излизат дори за работа. Забраната се въвежда заради нарушения на карантината и дистанцията, предаде бТВ.

В блокирания периметър остават 10 хил. Много хора се изненадаха, че няма да отидат днес на работа.

Блокадата раздели хората на две. Зад металната ограда полицаи спираха всички, искаха да стигнат до местоработата си, а метри по-надолу групи от хора изчакваха служебните си автобуси.

Версии.

"24 часа":

Ивайло Пенчев подозира, че самолетът му паднал заради сменени филтри

Сменени горивни филтри на двата двигателя може да са причинили срива на самолета на бизнесмена Ивайло Пенчев. Това съмнение изразил самият той пред шефа на звеното за разследване на авиационни събития Христо Христов, разказа експертът по Би Ти Ви.

В понеделник Ивайло Пенчев, който се прочу със своето "дарение под условие", мина успешно операция в "Пирогов" на първи лумбален прешлен. След като в неделя пусна призив във фейсбук за даряване на кръв, тъй като неговата е рядка, Пенчев мина успешно операция в най-голямата спешна болница у нас. Преместен е в Клиниката по неврохирургия, където ще остане няколко дни, докато премине постоперативният период и може да бъде изписан.