Петъчните вестници информират за втория вот на недоверие срещу правителството, който беше отхвърлен от парламентарното мнозинство.

„Депутатите отхвърлиха и втория вот на недоверие срещу кабинета на Пламен Орешарски със 118 гласа против от 231 присъстващи в залата.
Вотът бе внесен от ГЕРБ за провал в областта на регионалната политика.
93 депутати гласуваха "за", а 20 бяха "въздържал се".
Премиерът Пламен Орешарски и министрите от кабинета бяха посрещнати с викове "Оставка" от дясно и ръкопляскания от ляво и в центъра на залата...." - в. „24 часа".

„Вота подкрепиха депутатите от ГЕРБ, един депутат от Атака гласува "Против" заедно с представителите на БСП и ДПС, останалите националисти се въздържаха. Вотът на недоверие беше внесен от опозицията от ГЕРБ, след като първият вот на недоверие за министерството на инвестиционното проектиране беше отхвърлен от депутатите.
След гласуването членовете на кабинета влязоха в залата и заеха местата си, а групата на ГЕРБ ги посрещна със скандиране "Оставка". Мнозинството отвърна с аплодисменти и викове "Ура".
Отрицателен вот изказаха Ердинч Хайрула от ДПС, Дора Янкова и Валери Жаблянов от БСП. Според тях, причините за пропуските, които ГЕРБ посочват, се коренят в грешките на предишното управление. "Вотовете на недоверие до дупка не са решение, усилията на депутатите трябва да се насочат към бюджета и подобряване на ситуацията в страната", каза Жаблянов.
Регионалните различия се задълбочават от '80-те години насам, призна от трибуната премиерът Пламен Орешарски. "Регионалната политика е една от политиките с много дългосрочни параметри. Днешната регионална политика има предпоставки в последните години. Дори и да реализираме всичките си програмни намерения по балансирано развитие на регионите, едва ли ще успеем да заличим изцяло  различията", описа той ситуацията в регионалната политика...
Ако вотът на недоверие беше гласуван тайно, подкрепата за правителството щеше да бъде повече, заяви в кулоарите на парламента премиерът Пламен Орешарски...
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви вота на недоверие за успешен. "Вотът е успешен, защото хората все по-ясно виждат колко е пагубно това правителство", каза Борисов в кулоарите. „Не може да говорят за конструктивизъм, след като всяко тяхно действие е пагубно и грешно", категоричен бе той. "Безспорен факт е, че без „Атака" това правителство не може да съществува", смята лидерът на опозицията...
Политическа партия ГЕРБ няма да внесе в петък трети вот на недоверие към кабинета, обявен вчера от лидера Бойко Борисов, че ще е за културата и в частност за т. нар. български Лувър.
"Понеже има много теми, по които правителството заслужава вот на недоверие, първо ще се съобразя с колегите, защото по различни теми искат вот", заяви Борисов днес..." - в. „Стандарт".

„Предизвестен неуспех претърпя вторият вот на недоверие срещу кабинета на Пламен Орешарски за провал в регионалната политика...
Че нещата ще се развият по този начин стана ясно още при дебатите в сряда, когато хората на Волен Сидеров обявиха, че нямат намерение да бутат правителството. Поредният неуспех обаче изобщо не обезкуражава ГЕРБ, която има намерение още днес да внесе ново искане за културната политика, а в бъдеще - и за здравеопазването.
Управляващите призоваха опозицията да не тормози излишно кабинета. "Осъзнайте се, че правителството има достатъчно работа за вършене и го оставете на мира", обърна се към ГЕРБ Ердинч Хайрула от ДПС. "Имайте търпение, правителството ще направи добри неща", зауспокоява и социалистката Дора Янкова. Самият Пламен Орешарски дори не присъства на гласуването, а влезе в пленарната зала, след като бе обявен резултатът. "На този етап вотовете не ме притесняват особено и не отнемат много време на моите колеги да се готвят с отговорите, тъй като тезите не са особено състоятелни", обяви спокойно премиерът..." - в. „Сега".

Развитието на ситуацията с бежанците е сред темите с продължение във всекидневния печат.

„Ограда с дължина от 30 километра ще бъде издигната на границата ни с Турция в района на Елхово. Това съобщи заместник-министърът на вътрешните работи Васил Маринов. Решението е взето на вчерашното заседание на правителството. Маринов обясни, че така ще бъдат заградени местата, където нашите гранични патрули нямат видимост заради пресечения терен, а през него влизат около 85% от нелегалните имигранти и бежанци. По сметки на МВР построяването на оградата ще глътне около 5 млн. лв. Толкова са похарчили гърците за 10-километрова преграда.
Нашата ограда ще бъде висока към 3 метра, по нея ще има сигнализация и бодлива тел. Издигането  започва "веднага".
Според Маринов загражденията не означават затваряне на границата. От другата им страна имало пътища, по които идват бежанците, а граничарите ни виждали мигрантите, когато вече са на наша територия. Целта е тези, които искат да минат през зелената граница, да бъдат пренасочени към Свиленград, където граничарите имат видимост с километри в Турция. В сряда, след като са забелязани от нашите власти, 19 нарушители са задържани още на турска територия. Очаква се съоръжението да намали имигрантите и да бъдат контролирани на 100%, каза Маринов..." - в. „Труд".

„Държавната агенция за бежанците  търси сгради за настаняване на бежанци. Те ще са далеч от населените места, на 2-5 км, и с нормални условия за живот, сподели пред "24 часа" председателят на агенцията Николай Чирпанлиев.
Целта е не изолация, а безопасност за бежанците, обясни Чирпанлиев. Той допълни, че повечето общини са настроени негативно към настаняването на бежанци, но има помощта и подкрепата на столичния кмет Йорданка Фандъкова...
Капацитетът за настаняване в териториалните поделения на Държавната агенция за бежанците и в специализираните домове на МВР е 3740 лица. Той е надхвърлен с 286 места, съобщиха от пресцентъра на МВР.
От агенцията са предприети действия за ускоряване на процедурите за предоставяне на статут или закрила. Основен проблем в работата на РДГП - Елхово е невъзможността за своевременно настаняване на лица с изтекли заповеди за задържане в транзитните центрове на Държавна агенция по бежанците. Командировани са още служители за усилване охраната на държавната граница, за охраната и съпровождането на задържаните лица, както и за обработка на документи и полицейска регистрация.
В местата за настаняване в гр. София - Военна рампа и Враждебна се раздават помощи - храни, дрехи, санитарни материали и консумативи. Раздават се също медикаменти и медицински консумативи от първа необходимост, дарени от БЧК и други неправителствени организации. Екипи от медицински специалисти извършват медицинското обслужване в пунктовете за първичен прием на бежанци. Министерството на здравеопазването е започнало и имунизацията на децата-бежанци на възраст до 15 години..." - в. „24 часа".

„България най-накрая поиска финансова помощ от европейските фондове, съобщиха за "Сега" от МВР. Искането е било насочено към Европейския бежански фонд, фонд "Връщане" и фонд "Външни граници". В тях има общо 11 млн. евро.
В българското искане не е посочена точна сума, отбелязаха от МВР. Страната ни разчитала на преценката на европейските експерти, които направиха оглед на бежанските центрове у нас в началото на месеца. От вътрешното министерство увериха, че нуждите на страната са били ясно формулирани. Наскоро от представителството на Европейската комисия посочиха като грешка това, че страната ни не отправя конкретни молби за помощ.
Според източници от МВР на България е обещан "значителен процент" от остатъка в трите фонда, като парите се очакват до края на годината. Оптимистичните новини се разминават с факта, че в понеделник на извънредно заседание на правителството ще бъдат отпуснати още 27 млн. лв. за справяне с кризата с бежанците. От тях 5 млн. лв. ще са за преградното съоръжение, което ще се изгради в пограничния район на Елхово. То нямало за цел да спира бежанския поток, обясниха от МВР...
След Казанлък, вчера и от Варна се чуха тревожни гласове. Депутатът от ГЕРБ Емил Радев заяви пред "Фокус", че информацията за закриване на центъра за специализация на МВР и превръщането му в бежански е много тревожна. Наблизо имало складове за оръжие, не било ясно и кой ще покрива разноските за социални помощи, здраве и образование..." - в. „Сега".

„Само Австрия, Чехия и Великобритания са изразили досега готовност да окажат незабавно пряка помощ на България при решаването на проблема с бежанците. Вътрешните министри на трите страни са декларирали това в отговор на писмо от вътрешния министър Цветлин Йовчев до всеки от колегите му в ЕС.
Това съобщи самият Йовчев пред Министерска конференция на Залцбургския форум в Букурещ, цитиран от пресцентъра на министерството.
Българският вътрешен министър е призовал за изграждането на обща европейска система за бежанците. Това включва общи правила и процедури за даване на бежански статут, при обработката на документите и при настаняването на хората и общи политики.
Друга негова идея е прилагането на т.нар. интелигентни граници - общи информационни системи и интеграция при управлението на процесите..." - в. „Дневник".

Всекидневниците съобщават, че Европейската комисия внася иск срещу България заради ветропарк на Калиакра, застрашаващ местообитанията на птиците, обитаващи района.

„Европейската комисия предявява пред Съда на ЕС иск срещу България. Той е за неизпълнение на задължения за защита на уникални местообитания на видове от голямо значение. Това съобщиха от представителството на Европейската комисия у нас.
Въпреки, че България се е ангажирала да повиши защитата на редките биологични видове, на практика се случва точно обратното. Затова, по препоръка на комисаря по околната среда Янез Поточник, Комисията предявява иск срещу страната ни, обясняват от представителството на ЕК.
Делото е за района на Калиакра, който е миграционен път и място за почивка на силно застрашени биологични видове. В този район, обаче, е издадено разрешение за изграждане на голям брой вятърни турбини и други съоръжения, но не е извършена адекватна оценка на тяхното въздействие върху околната среда.
В съобщението се констатира, че България е разрешила голям брой икономически дейности в района без подходяща оценка на въздействието им върху околната среда. Хиляди вятърни турбини и около 500 други проекта са получили разрешение, без реална оценка на щетите върху уникалните местообитания и видове в Калиакра. Това засяга и хиляди птици и прилепи, които прелитат над района всяка година по пътя си към Африка и обратно. До 100 % от световната популация на най-застрашения вид гъски - червеногушата гъска - прекарва зимните месеци в няколко района в Калиакра и около нея.
Съгласно директивите на ЕС, за птиците и местообитанията, всеки проект, който би могъл да има значително отрицателно въздействие върху райони, влизащи в защитени зони по Натура 2000, следва предварително да бъде подложен на оценка, преди да бъде одобрен..." - в. „Труд".

„Европейската комисия (ЕК) внесе вчера пореден иск срещу България в Съда на ЕС в Люксембург заради проект за изграждане на вятърни електрогенератори край Дуранкулашкото езеро. Мотивът е, че съоръженията са получили разрешение за изграждане през 2012 г. без оценка на въздействието върху природата, а ВАС е отхвърлил тази пролет забраната на министър Нона Караджова паркът да бъде построен.
Европейският иск е предявен по препоръка на еврокомисаря по околна среда Янез Поточник. Неотдавна министърът на екологията Искра Михайлова изрази опасения, че в този случай страната ни трудно ще се защити и съдебната фаза на наказателната процедура е неизбежна.
Случаят с ветрогенераторите в този район - Дуранкулак и Калиакра датира от шест години. Още през 2008 г. ЕК изпрати предупреждение, че страната ни не изпълнява основни ангажименти за защита на уникални местообитания и редки видове. Последното юридическо предупреждение бе издадено през юни по повод проекта за ветроенергийния парк "Смин", който се намира на десетина километра от Дуранкулашкото езеро...
В случая България нарушава две европейски директиви, които целят дългогодишното опазване на местообитанията и на птиците, на които ЕС обръща особено внимание. "До 100% от световната популация на най-застрашения вид гъски - червеногушата гъска - прекарва зимните месеци в няколко района в Калиакра", отбелязват от комисията.
Постоянни бяха и сигналите от екозащитници, че със строежите в целия район - от Балчик на изток, газим европравилата. Хиляди вятърни турбини и около 500 други проекта там са получили разрешение без адекватна оценка за ефекта върху уникалните местообитания и видове..." - в. „Сега".

„Министерството на околната среда увери, че е предприело пакет конкретни мерки, които да обезсмислят завеждане на съдебно дело срещу България от страна на Европейската комисия заради ветропарковете край Калиакра...
От министерството напомнят, че Еврокомисията е образувала две наказателни процедури срещу България още през 2008 г., впоследствие обединени в една. Причината е, че България е намалила територията на защитена зона за опазване на дивите птици "Калиакра", от европейската екологична мрежа "Натура 2000.  Въпреки това районната инспекция за околна среда във Варна през 2012 г. е одобрила множество проекти за ветроенергийни паркове в района, а съдът ги е потвърдил.
Министерството информира, че новият екип е разработил, а Министерският съвет, е одобрил пакет от мерки, за да отговори на всички искания на Европейската комисия.  
Той включва разширяване на защитена зона за птиците "Калиакра", определяне на нова защитена зона за птиците, определяне на нови защитени зони за местообитанията, недопускане изграждането на вятърни генератори в територията на новата проектозона "Било"..." - в. „Дневник".

Петъчните вестници съобщават също, че 27 739 българи живеят като съвременни роби.

„Близо 30 милиона души по света живеят в робство в днешно време. Те са жертва на трафик на хора, принуждавани са да проституират, насилвани са да работят, за да изплащат дългове, и дори се раждат като роби. Това посочва първият Глобален индекс на робството 2013, съставен от австралийската фондация "Уолк фри" ("Движи се свободен").
Индексът подрежда 162 държави по света според броя на хората, които живеят в робство, риска да попаднат в такива условия и мерките на властите за борба с тези престъпни практики.
В 10 държави живеят 76% от всички 29,8 милиона души в робство - Индия, Китай, Пакистан, Нигерия, Етиопия, Русия, Тайланд, Конго, Мианмар и Бангладеш, сочи индексът. Индия има най-много роби - 14 милиона души, което е почти половината от всички хора в това положение по света. Страната води в класацията по абсолютен брой на робите, следват я Китай с 2,9 млн. роби, Пакистан (2,1 млн.), Нигерия (701 000), а Русия е 6-а с 516 000 души, живеещи в робски условия.
Най-много роби като дял от населението обаче има в Мавритания - 150 хил. души при население 3,8 млн. души. Това се обяснява с културата там, която позволява някои хора да се третират като лични вещи, както и заради високите нива на бракове в детска възраст, обяснява докладът.
България е на 56-о място по брой на роби на глава от населението - 27 739 души..." - в. „24 часа".

"Мнозина са изненадани да чуят, че робството още съществува, макар официално краят му да е сложен през XIX век", казва изпълнителният директор на WFF Ник Гроно.
И обяснява елементите на съвременното робство: "Хората са контролирани чрез насилие. Те биват измамени или принудени да вършат работа, при която са икономически експлоатирани. Живеят с минимално заплащане на труда им, а понякога и изобщо без такова, и нямат свободата да напуснат."
Тежестта на натрупани дългове, трафикът на хора, принудителните бракове, включително на непълнолетни, както и експлоатирането на детски труд също са модерно робство.
Изследването обхванало 162 държави, подредени по Глобалния индекс на робството. Той се изчислява въз основа на три главни критерия - брой на хората, живеещи в робски условия във всяка страна, случаите на трафик на хора от и във държавата, количеството принудителни бракове (и на деца)..." - в. „Труд". .

Гражданските протести също са сред темите с продължение на всекидневниците.

"26-ият протест срещу правителството на Пламен Орешарски беше белязан от опит на 20-тина активисти от т.нар. Национално движение „Свобода" с лидер Бисер Миланов-Петното да провокират участниците в шествието, съобщи bTV.
Около 200 недоволни от политиката на кабинета изминаха маршрута до Народното събрание със скандирания "Оставка", "Червени боклуци", освирквания и барабани. Междувременно хората на Петното се събраха пред Президентството, за да протестират срещу бежанците с искането да се затвори българо-турската граница..."   - в. „24 часа".

„Недоволните от кабинета "Орешарски" се събраха малко след 19 ч пред сградата на Министерски съвет. Те изминаха маршрута до Народното събрание със скандирания "Вън", освирквания и барабани.
Междувременно хората на Петното се събраха пред Президентството, за да протестират срещу бежанците с искането да се затвори българо-турската граница.
За да се предотврати възможността от сблъсъци полицаи разделиха двата протеста с два кордона," - в. „Стандарт".

„Протест срещу правителството на Пламен Орешарски се проведе за 126-и път, като малко след 19 ч. пред сградата на Министерски съвет се бяха събрали над 200 души.
Те изминаха маршрутът от Ларгото до Народното събрание под звуците на скандирания "Оставка", "Червени боклуци", освирквания и барабани.
Преди да потеглят, някои от протестиращите получиха малки сапуни, а други държаха букви от надпис: "За чисти ръце". "Идеята е политиците да разберат, че трябва да измият ръцете си, да измият държавата от Държавна сигурност и мафия", сподели един от участниците в акцията.
По същото време, докато протестиращите срещу правителството на Орешарски, още се събираха, пред Президенството имаше също хора, сред които и Бисер Миланов - Петното. За разлика от друг път, скандиранията не бяха за оставката на президента Росен Плевнелиев. Петното, който се превърна в съобразен говорител на събралите се, заяви пред журналисти, че протестът е срещу бежанците, "които не са бежанци, а пришълци". "Искането е да се затвори българо-турската граница, за да не влизат тези хора тук". заяви Петното.
По думите му, събралите се подкрепяли и забраната за продажба на земя на чужденци..." - в. „Дневник".