rfi Наясно ли са българските селскостопански производители с реалните европейски квоти

След Прага:отиват ли си 4-ма министри от кабинета?

Данъчен цинизъм, далавери в парламента – така “Капитал” и “168 часа” правят своята равносметка на случващото се. “Капитал” например не крие разочарованието си от управлението със следния аргумент. Ако в края на миналата година, при приемането на бюджета, започнахме да се питаме дали НДСВ няма да скъса с гръмките си предизборни обещания и да приеме по-прагматична програма, то надеждите ни скоро бяха попарени, твърди “Капитал”. Оказа се, че депутатите намалиха единствено данъка за хазартния бизнес и увеличиха амортизацията на колите. Тогава, припомня “Капитал”, ние нарекохме това “данъчен цинизъм”. Оказа се обаче че и през новата година ще е същото, не вярва на очите си “Капитал” и се пита – докога ще продължава така. И докога българската икономика ще бъде залъгвана със субсидии, вместо с мерки за насърчаване на растежа.

Това е положението – новият морал умря – категоричен е “168 часа”. И припомня изявления от седмицата: че имаме най-голям растеж в Европа – от вицепремиера Василев - и че сме в подем. А депутатът Лютфи Местан, отбелязва “168 часа”, дори призна, че “В България наистина има бедност”. Че той какво – чуди се изданието – да не е предполагал, че у нас всички са много богати. И пак ни залъгват, пише в заключение изданието. И пак ни обещават в бъдеще време. Както сме свикнали.

“Капитал” обаче не е склонен повече да живеем в илюзии, затова се захваща с проблемите на земеделието и пита земеделския министър Дикме: обяснил ли е на земеделските производители как квотите в ЕС ще ограничат производството ни. Защото може българското искане да е за квота 70 000 тона тютюн годишно, но от Брюксел харесват квота от 30 000 тона тютюн, пише “Капитал”. И това са реалностите. И вместо непрекъснато да говори за субсидии и да величае затварянето на глава “Земеделие”, пита изданието, не е ли по-добре Дикме да обясни на част от фермерите, че те ще трябва да пренасочат производството си.

“Нека да боли” – под този надслов и колаж с дърпане на уши от страна на Симеон на коалиционните му партньори – Пейков и Драганова – “168 часа” пък обяснява защо няма да има бунт на жълти мравки. Това си е чист фарс, твърди изданието и обяснява, че партньорите на НДСВ просто искали постове в комисии и изнудвали за сгради. Но и царят е доста хитър, пише “168 часа” и никога не залага само на една група – примерно на хората на Панайотов – така че тепърва ще видим как ще се разиграят нещата.

“Капитал” пък недоумява що за инвестиционен популизъм сме видели през седмицата. Какво е това: “В името на Аллах...инвестирайте в България” - пита изадинето. И подробно се спира на приказките на хората на Доган за ислямски инвестиции, за биволи и биволици. Какво излиза –пита “Капитал” – че ДПС е агенция за ислямски инвестиции. След което изданието илюстрира тезата си със снимки от Босна и Херцеговина, където помощите от ислямски фондации отиват не в икономиката, а за строеж на джамии и укрепването на исляма.

“168 часа” също не пропуска да се пошегува с идеята за вноса на хиляди биволи от Индия. В коментар, озаглавен “За биволите и Доганите”, изданието пита – защо точно от Индия? И защо точно 12 000? Да не би след сделката с “Булгартабак” Доган да е решил, че ще му остане приблизително толкова електорат, та да смята да даде на всеки по бивол. И защо биволи, а не биволици? Да не би да е сексуална дискриминация, безпокои се изданието. След което “168 часа” пита Амхед Доган: а защо не говеда? Или соколи? Какво Доган има против кокошките и кравите? Пък и нямаме ли си достатъчно говеда в парламента?

“Капитал” от своя страна твърди, че НДСВ е затънало в дребнотемие, в заклеймявания и другарски съдилища.

Според “168 часа” председателя на парламента Герджиков и заместничката му Касабова защитавали бивш висаджия. Неизвестно защо те се впуснали да дават юридически тълкувания на продажбата на магазин и снекбар на Слънчев бряг.

“Капитал” се пита дали след срещата в Прага ще има рокади в разузнаването.

А “168 часа” е убеден, че след Прага се задават нови промени в кабинета – Ахмед Доган искал смяната на 4-ма министри – на вицепремиера Николай Василев, на министъра на просветата Атанасов, на екоминистърката Арсенова и на транспортия министър Пламен Петров. Освен това Доган искал ДПС да получи новосформираното министерство на туризма. Но до всичко това има време – след Прага.