Радио Франс Интернационал - БългарияНикаква почивка след поканата в НАТО и Посланик Пардю – София в НАТО? Още не е ясно. Така “Труд” и “24 часа” формулират двете противоречиви позиции по въпроса за евентуалното ни членство, покана за което можем да получим в Прага. Шефът на американската комисия за разширяването на пакта Брус Джаксън заяви, че няма сериозна пречка страната ни да бъде поканена в алианса. От своя страна посланикът на Вашингтон в София Джеймс Пардю контрира, че това е лично мнение на Джаксън, той като администрацията на Съединените щати още не била взела решение.

Какво се изисква от нас? НАТО – отворете досиетата, разкрива “Новинар” във водещото си заглавие. България щяла да бъде поканена, но нямало да минем без отваряне на досиетата – за поука от грешките от миналото. Вчера обаче по същия въпрос Конституционният съд удобно се раздвои за втори път, оставяйки на натовските експерти да преценят ефекта от скритото минало, отбелязва по този повод “Дневник”.

Хора като Чорни пък ни пречели за НАТО, цитира вестникът мнението на Брус Джаксън. При всички положения обаче има един човек, който видимо мисли всички българи за идиоти и се държи с тях като с идиоти, категоричен е “Стандарт”. Когато се появял в България, той всеки път започвал да поучава като пастор – това може да правите, това – не, иначе няма да влезете в НАТО, коментира вестникът поведението на Джаксън.

Симеон обаче потвърди проблемите с НАТО, “Булгартабак” е много важна и тежка тема, цитира “Монитор” мнението на премиера. А иначе на въпроса на “Труд” откъде са получени сведенията за проблемите, той отсича – получени са. Колкото до НАТО - като всяко нещо НАТО не било една тема, две, три ... това било нещо последователно и общи усилия, допълва Сакскобургготки.

Целият проблем обаче е, че липсва необходимият стратегически поглед върху управлението, че продължава да се работи на парче и че политическия ни хоризонт стига до Прага. А след това предстоят ратификации и заключителният етап на усилията ни за Европа, припомня президентът Георги Първанов в интервю за “Труд”.

При всички положения обаче главната бариера на страната ни за НАТО бе вдигната след като Москва ни даде зелена светлина, убеден е “Новинар”. Остава обаче сега да се справим с вътрешнополитическите препятствия.

Колкото до отношенията на България с Русия и резултатите от посещението на президента Първанов – Путин иска бизнес с България, новите отношения София-Москва са икономически, обобщава Стандарт. Гафът с Грузия пък бил правилен, според “24 часа”, а президентът и премиерът си поделили света без конфликт. Колкото до икономическото ни положение – за разлика от другите държави, България просто няма как да върти единна външна търговия. От Русия ние само внасяме. От Европа чакаме да ни пусне да изнасяме. За да плащаме на Русия. И така – за да не ни отрежат квитанцията, трябва да хитруваме като амбулантни търговци, заключава вестникът.

Колкото до отношенията власт - народ – тя на колело – ние пеша, резюмира “24 часа” със снимка на министъра на екологията яхнала колелото си, обявения вчера ден без автомобили. Част от гражданството подкрепи почина, друга ругаеше властта заради неудобството от ходенето пеша, допълва вестникът. А колкото до колите – спряха ги на уж в страната. Реалните резултати пък – бой за тениски в деня без коли, пък синтезира “Труд”. Стотици велосипедисти излязоха да покарат в София, забраната за автомобили обаче не важеше за лимузините. И все пак, министърът на екологията не пропуснала за се изфука, че България била похвалена от “Франс прес” за масовото си включване в Деня без автомобили. А това все пак показва, коментира самата Долорес Арсенова пред “Монитор”, че в страната ни могат да се правят и положителни неща.

Могат да се правят и положителни неща – като задаващите се 4 безсънни нощи в София, както ги определя “Монитор”. От втори до пети октомври в София ще се проведе ежегодното техносъбитие Фестивал на електронната музика, откриването на който ще се състои във Френския културен институт, допълва вестникът. А сред участниците са групи като “Фън да ментал” и “Трансглоубъл Ъндърграунд”.

А със специална изложба, на която ще бъдат показани 68 платна художникът Никола Манев отбелязва 40-годишнината от началото на пътя, започнал от Монмартър, по който той поема като творец, отбелязва “Дума”. А както признава самият той – Станах българин благодарение на Франция.