Радио Франс Интернационал - БългарияУнищожиха ракетите СС-23

Българите - най-бедни от времето на Втората Световна война, сочи проучване на агенция "Алфа рисърч".

Външният министър Паси и президентът Първанов в спор за съдбата на АЕЦ.

Хора, бира и ракети си дават малко необичайна среща по страниците на днешната преса. “Труд” обявява тържествено, че вчера, в 10,45 часа сутринта в Стара Загора е гръмнала последната ракета СС-23 в света. “Събитието е историческо”, цитира изданието американският посланик Джеймс Пардю.

“24 часа” пък е уловил мигове от хорото, извило се вчера в града на купона в пивоварната “Загорка”, на което гражданството и посланик Пардю са полели събитието.

Ала внимание – “държавата е в разстройство”, отбелязва уж полу на шега, полу-сериозно в коментарната си рубрика “Труд”. След което се пита: как така министрите ни започнаха да споделят вкупом стомашните си проблеми? Понеже точно това направили вчера екоминистърката Арсенова и военният министър Свинаров, след журналистически въпроси за оплаквания на хора, живеещи около полигона Змеево. “Всички имат стомашно-чревни заболявания, отсякла емоминистърката. И започнала да обяснява, че от това страда тя, синът й, а онзи ден и шофьорът й. “Жена ми и дъщеря ми също имат подобни оплаквания, независимо че живеят в София”, подкрепил я Свинаров.

След което, четем в “Труд”, в дискусията се включил вътрешният министър Георги Петканов, който вместо колегата си от здравеопазването дал съвета болните да се лекуват с уиски. Той знаел, че помагало. “То бива-бива майтап, ама да се шегуваш с най-гладното население (по последни данни) в Европа, коментира “Труд”, живеещо на хляб, салата и ракийка, си е жив цинизъм. Че на всичкото отгоре – отбелязва изданието – когато маса болници висят с дългове, а за здравето няма пари – да се лекуват с уиски”. След което “Труд” припомня, че от Мария Антоанета вече е направена историческата препоръка като няма хляб да се ядат пасти и царските министри би трябвало добре да знаят какви исторически последици е имал този съвет.

В потвърждение по темата за бедността “Стандарт” още в редакционната си рубрика цитира мненията на хора, че “не сме били така от 1943 г.”. Това заявяват българите според проучване на “Алфа рисърч”, което отчита, че не сме били толкова бедни дори по време на Втората световна война. 24 на сто от хората смятат, че са живели най-зле през 2002 г. Само 14 на сто ярко помнят Виденовата зима (1996-1997) и смятат, че тогава е било още по-страшно.

Българите са отвратени от политиката и партиите, твърди проучването. 49 % въобще нямат намерение да гласуват, ако днес има избори. БСП е първа сила с 20 %, следват СДС с 11 %, а управляващите от НДСВ са трети с 10 % подкрепа. Как изглежда България през есента на 2002 г. – пита се от първа страница и “Дума”. И илюстрира питането си със снимка на дете от ромски произход, събиращо монети от дъното на фонтан във Варна. 78 % от българите смятат, че са губещи от прехода, е заключение на друго изследване, дело на фондация “Отворено общество”. Най-силно усещането за деградация се наблюдавало в “изгубеното поколение на прехода” – след хората между 40 и 50 години.

А защо да вдигат заплатите? – пита доста иронично “24 часа”. И от вътрешните си страници успокоява читателите си, които смятат, че джобовете им отъняват, с думите – “лъжете се”. Или поне така смята МВФ, отбелязва “24 часа”, което даде възможност на управляващите да заявят, че ще увеличат заплатите догодина не с 9 %, а със 7 %, сиреч на два пъти с по 3.5 %. Някакви си 2 %, нищо работа, утешава ни “24 часа”. След което пресмята, че изчислено на база средна заплата става дума за 48 млн. лв. И с тях, и без тях, все едно за държавата, твърди изданието. И вижда в това едната беда.

По-голямата беда била, че ние и властта живеем в различни светове. Народната кошница, както съобщи наскоро статистиката, пише “24 часа”, е пълна само с хляб, салата и ракия. Което дори не е кошница, пише изданието, а свито найлоново пликче. А отсреща, при доходите на властта имаме цял кош, пресмята “24 часа”, при това от “Метро”, в който се побира какво ли не –комплекти за хол и разтегаеми канапета, едноседмични екскурзии в чужбина, коли, категория А и Б внос, редом с дамски халати за баня и даже сушен джоджен.

А междувременно – истински ад е настъпил в болницата в Перник – извежда водещата тема на броя си “Монитор”. Впрочем всички здравни заведения тънат в дългове, а лекарствата поскъпват, уточнява изданието, но болницата в Перник все пак била уникат. Мазилка се ронела над главите на болните. Те трябвало да си носят от вкъщи чаршафи, да си купуват всички консумативи, имало само една тоалетна. С една дума, пише “Монитор”, положението е като при война. “Стандарт” отбелязва също от първа страница, че мълния пък е оставила вчера “Пирогов” без ток за цели 40 минути.

И всичко това на фона на истинската война по пътищата, отбелязва “24 часа”, апелирайки българите да спрат да шофират толкова лудо. Защото, ако се запазела тенденцията, още поне 262 души ще загинат до края на годината в катастрофи, прогнозират от статистиката на КАТ. Затова ще има жестоки наказания за лудо шофиране, потвърждава “Стандарт”. И допълва, че вече ще вземат книжката, ако 4 пъти превишим скоростта.

А в това време държавата се разбърза, най-вече заради АЕЦ, твърди в. “Пари”, съзирайки сложни политически маньоври около енергетиката на фона на общата мизерия. Според “Дума” за всичко бил виновен Соломон Паси, който подвел кабинета да бърза със закриването на 3 и 4 блок на АЕЦ заради преговорите с ЕС. Нещо повече, външният министър дори поздравил от парламентарната трибуна държавния глава за това, че и той бил заел национално-отговорна позиция. След което Първанов категорично се разграничил от изказванията на Паси.

На снимка във в. “Пари” пък виждаме как премиерът Сакскобургготски влиза със сведена глава в МС, докато в същото време депутати от опозицията го чакат в парламента да даде разяснения кога възнамерява да закрива 3 и 4 блок на атомната електроцентрала. Изобщо хаосът по темата е пълен.

В “Труд” пък четем, че същевременно кабинетът е приел глоби от 100 000 лв., ако някой български гражданин укрива терорист. “Стандарт” тутакси излиза с обяснение на първа страница, че Майкъл Чорни не бил в списъка на лица, определени от Съвета за сигурност на ООН, че имат нещо общо с тероризма.

“Труд” пък разяснява, че футболният ни ас Христо Стоичков бил призован от финансовия министър Милен Велчев да спасява страната, да ни представя на втората сделка по откупуването на външния ни дълг и дори да купи от дълга.

А “24 часа”, май поуморен от всичко изброено дотук, препечатва анализ на “Ройтерс”, в който четем, че “на Симеон му е трудно да работи премиер. Популярността на бившия български цар спада, отбелязва агенцията и пише, че много хора в България били объркани дали той ги възприема като поданици или гласоподаватели. Западен дипломат заявява пред "Ройтерс", че Симеон може и да има добри намерения, но явно работата го уморява. Затова той се държал по-скоро като президент, а не като премиер, оставял всичко на своите министри и се ограничавал с обществените изяви. Затова и според същия западен дипломат било редно Симеон да отправи послание и към другите детронирани монарси. И то да гласи: “Внимавайте, по-трудно е, отколкото си мислите”.