rfiОпасни стоки заливат българския пазар

Българският студент Николай Джонев задържан на летище в САЩ

Протести пред парламента в София

Симеон - "премиерът-идалго", все по-самотен.

“Опасни стоки”. За такива, поне 66 на брой, съобщава “Труд”. При това информацията за рисковите стоки идвала отвън, от международната система за обмен на такава информация “Трапекс”. Така че внимавайте, съветва “Труд” какво спално бельо, електрически уреди, детски играчки, чукове или брадви купувате. С отровни чаршафи например бил залят пазара, бият тревога експерти от Комисията за защита на потребителите. Става дума за чаршафите с марка “Кора”, които се внасят от Румъния, но които са произведени с повишено съдържание на формалдехид при щампирането, нещо изключително вредно за здравето. А имало и електроуреди-убийци: кафеварки, маши за коса, разклонители марка HASKA TS 40. Така че наистина проучвайте, искайте гаранционни карти и най-важното – имате права – защите ги, пише “Труд” и съветва читателите си да се обръщат към Комисията по търговия във всички големи градове. Номерът на централата в София е 980-25-25.

Освен опасни стоки има обаче и “опасни предмети” – категорична е цялата днешна преса, развълнувана от случилото се с българския студент Николай Джонев. Той е бил арестуван в САЩ на летището в Атлантик Сити, понеже в раницата му били открити ножици, забити в калъп сапун и два ножа за рязане на картон. Джонев бил задържан, когато се качвал на самолета за Южна Каролина, уточнява “Монитор”. Българинът е станал жертва на жестоките мерки за сигурност, въведени след 11 септември, смята “Труд”. Проблемът обаче бил, че той е задържан под гаранция от 100 000 долара. “Нямаме такива пари, споделят родителите му, които живеят в Пазарджик. “Ако имахме, казва бащата, синът ни нямаше да иде да работи в САЩ, за да изкара някой лев за следването си”. “Америка, терорист ли е Николай?” – пита с големи букви от първа страница “24 часа”, решен да брани момчето. След което изданието се обръща към външния министър Соломон Паси, който който заявява: “Правим всичко, за да защитим интересите му””. Соломон Паси споделя, че вече е говорил от Брюксел, където се намира в момента, с родителите на момчето и ги е призовал да запазят спокойствие на духа, защото нюйоркският ни консул Стоян Тончев се занимава с момчето. “А кой ще плати гаранцията от 100 000 долара?” – пита “24 часа”. “Информацията е неофициална и не мога да я коментирам” – отговаря българският външен министър. В. “Стандарт” обаче се свързва с консула Стоян Тончев, който заявява, че Николай е отказал консулска защита, защото знаел достатъчно английски. Той няма пари за адвокат, но в такива случаи се предвиждал служебен защитник, твърди консулът. И обяснява, че не знае какво обвинение може да бъде повдигнато срещу момчето – в притежание на оръжие или в заплаха от тероризъм. “24 часа” успява да се свърже и с говорителя на летище “Атлантик сити” Гари Израел, който потвърждава, че момчето е задържано заради това, че е носило ножичките не в тоалетен несесер, а в кутия за сапун. На властите се сторили подозрителните и ножовете за тапети. Проблемът бил, че Николай е носил в багажа си някои от същите предмети, каквито са използвали терористите от 11 септември. Затова и “Труд” публикува на втора страница схема на “опасните предмети”, призовавайки: “Дами, приберете металните пилички и дезодорантите”. Защото вече сами разбрахте какво може да ви се случи.

А иначе се задават и “опасни проверки”. “Един иска заедно с Филчев да проверяват Симеон” – с това малко енигматично водещо заглавие излиза “Монитор”. От статията става ясно, че се касае за Яне Янев, лидер на едно от БЗНС-тата, който вчера е ходил да пита главния прокурор вярно ли е, че премиерът има двойно гражданство, след като по Конституция има право само на българско. “Нещастният, той е толкова зле информиран”, репликира пред “Монитор” от Пловдивския панаир Симеон Сакскобургготски. И заключава в привичен стил: “Казвам ви. Такива неща се тиражират... Някак си мисля под достойнството на страната. Мен не ме засяга въобще, защото са пълни глупости. Да намерят дали съм имал в тия петдесет и няколко години друго гражданство. “24 часа” обаче съобщава, че Яне Янев е искал и друго от главния прокурр – да каже дали Симеон е платил данъци върху върнатите му имоти в България. Затова изданието се обръща към пресслужбата на правителството. Оттам лаконично казват: “Премиерът е човек, който уважава законите. Каквото е предвидено в тях, е изпълнил”. Подробности обаче липсват. А в това време, виждаме във в. “Дума”, земеделски протести, близки до хората на Яне Янев, продължават да заливат парламента като вълна. Вчера “юпита квичаха край парламента”, пише Дума”. И показва как земеделски стопани са раздавали малки розови прасенца, по двайсетина кила всяко, с надпис “юпи” на гърба. “Сега ще видите отношението на земеделските производители към юпитата, са крещяли протестиращите. Ще ги хванем за ушите и ще ги изгоним от България”. Също в парламента вчера - пишат “24 часа” и “Труд” - е имало “опасни закъснения”. Председателят на НС Герджиков отказал да приеме председателя на Съда на европейските общности Жил Иглесиас. Защото той, заедно с българския си колега Иван Григоров, били закъснели заради задръстване с 12 минути. “Минусът е за този, който отказва срещата, е заявил съдията Иглесиал. След което е обяснил, че не се ядосва, защото чака обяснения. А в “Стандарт” четем, че днес протестите пред парламента продължават. Щели да стрижат козел, който пък първо щял да поведе към парламента 240 овце (алюзията със Симеон Сакскобургогтски е май повече от ясна). “Труд” също не изпуска от вниманието си Симеон и в редакционен анализ го определя като “премиера-идалго”. Защото изминаха 429 дни от обещаните 800, пише “Труд”. “И е ясно, че чудото няма да се случи. И сега някой атакува парламента, отбелязва “Труд”, но кой идва после? Никой не казвал. Костов? Станишев? Надежда? Овчаров? Софиянски? Бакърджиев? Или самият Яне Янев? И коя е алтернативата на днешната ситуация? В това време всички доскорошни приятели на Симеон, твърди изданието, вече са негови врагове. А той не е Костов, който можеше да държи властта в юмрук и да се справи с опонентите. Затова Симеон живее в самота. “В пълна самота. Като монах” – признал наскоро Симеон пред испанския “Ел Мундо”.

А в това време в страната цари мизерия - пише “Стандарт” - и се спира на вчерашната идея на бившия губернатор на Невада Боб Милър - Бедните у нас да отварят казина, което било добре за туризма. Има хляб в идеята, шегува се “Стандарт”: “ Така, току-виж Странджа станала Лас Вегас. Но властта е на път да откаже народа от хазарта. Нали всеки път, пише “Стандарт”, се надцакваме с чиновници, с данъчни, с ВИК, с ТЕЦ, нещо като руска рулетка. Въпросът – според “Стандарт” - само бил: Кой кого?”.