Радио Франс Интернационал - България Наши горят в танкер.

100 000 са извън закона.

Симеон против удар срещу Ирак без ООН.

Наши горят в танкер, гръмва на първа страница “24 часа”. Новината заема челата на всички днешни издания.Наши оцеляха на взривен танкер, добавя “Труд”. 17 български моряци спасени от взривен танкер, уточнява Монитор.

12 наши моряци ранени в атентат, подозира умишлен взрив "Стандарт". Френски петролен танкер с български екипаж на борда бе взривен вчера край Йемен, цитират вестниците информационните агенции. Българите на борда са били 17 и всичките са спасени, доверява се на външния министър Паси "24 часа". Но според френските собственици на “Юронав” изчезнал е български механик. И според йеменските власти един от екипажа липсва, отбелязва изданието. "Труд" добавя, че наистина един член на екипажа липсва, но не се уточнява националността му. “Той просто не се е прибрал с групата в хотела. Не го затривайте!”, призовава пред кореспондента на "Труд" в Бургас Костадин Георгиев, собственик на фирма “К.Рис”, която осигурила работа на моряците на танкера. Огромният съд пренасял 397 749 барела петрол. “Лимбур” трябвало да натовари още 1,5 млн барела нефт в пристанище Мина ал Даба. Експлозията избухнала на танкера около 5,5 км от пристанището, внася уточнения "Монитор". Противоречиви са информациите дали става дума за терористична атака или за взрив от изтичане на гориво, отбелязва "24 часа". Министърът на транспорта и корабоплаването на Йемен твърди, че взривът на борда е причинен от късо съединение и изтичане на петрол. Втората версия е за атентат и тя е споделяна и от фреските източници, пише "Труд". Изданието препредава казаното от “Радио – 2” в Абуд Даби, според което вчера сутринта малко корабче, натъпкано с експлозиви и управлявано от терористи самоубийци, се отправило към “Лимбур” и предизвикало експлозията. Версията за това, че взривът е дело на терористи, се поддържа и от дипломати от френското посолство в Сана, посочва "Стандарт". Френската компания “Евронав” също смята, че експлозията е предизвикана умишлено. “ За нас това е атентат, защото за да се пробие двойния корпус на кораба, който е в много добро състояние, трябва да се приложи много- много голяма сила” цитира "Стандарт" директора на “Евронав” Жак Моазан, който отдава под наем танкера на “Френч Шип Мениджмънт”. Инцидентът с френския танкер стана 5 дни преди втората годишнина от експлозията на американския военен кораб “Коул”в йеменското пристанище Аден, припомня Стандарт. А експлозията на френския танкер вчера била силна колкото взрива на “Коул”. Изданието хвърля поглед и към твърденията на ФБР, според което най-опасните терористи от мрежата на Осама Бин Ладен се крият на територията на Йемен. Засега Франция ще изчака резултатите от разследването на йеменските власти, преди да изрази официално позицията си за инцидента, оповести френското външно министерство. Приоритет за френските власти е да окажат помощ на хората на борда на танкера, сред които има 8 французи, посочва "Стандарт".

Грижата за хората е тема за "24 часа", но в нейния социален контекст. 100 000 са извън закона. Има хора, които нямат лични карти, защото такъв документ изобщо не им трябва. Те живеят така, че просто нямат нужда от документи. Един от случаите е Иванка Христова, която живее в изоставена барака за вестници, защото няма пари за лична карта и не получава пенсия. Друг по-фрапиращ пример е шуменецът Михаил Михайлов, който има две ЕГН и 3 рожденни дати. Не му дават лична карта, докато не се уеднакви. Това обаче може да стане само в съда и със свидетели, отбелязва "24 часа". А 56-годишният Михайлов се инати - няма пари, няма вина за тази каша. Службите за социално подпомагане могат да отпускат еднократна помощ до 200 лева годишно за инцидентни нужди. Всеки сам преценява за какво да ги използва, но сумата е предостатъчна за изваждане на лична карта, твърдят пред часовия вестник от социалното министерство.

За да бъде чут гласът на българина "Труд" започва всенародно допитване. Темата е НАТО. Изданието заявява, че прави това със съзнанието, че медиите са мостът между властта и народа и че без тяхна помощ политици и избиратели могат да си говорят дори, когато не искат. "Стандарт" фокусира вниманието върху изявлението на премиера Сакскобургготски. Според него България не е склонна да даде въздушен коридор и бази за удар срещу Ирак, без да има резолюция на ООН за военна операция. “24 часа” отбелязва предсватбената треска, завладяла премиера и съпругата му.

Министър-председателят разкри пред журналисти, че щерка му и избраникът й ще бъдат венчани от българския католически епископ Георги Йовчев. Но около церемонията има още тайни, вълнува се изданието. Мистерия цари около височайшата сватба, заключава изданието.