Радио Франс Интернационал - БългарияДоклад за националната сигурност: тероризъм, наркотици, организирана престъпност, слухове и интриги застрашават правителството.

Тони Блеър: "В НАТО сте".

Опозицията атакува правителственото решение за АЕЦ "Козлодуй".

Световната банка намира публичните ни разходи за високи и неефективни.

Заплахи. Или по–точно: “слухове и интриги клатят кабинета” - твърди “Новинар”, който се позовава на доклад на спецслужбите. В него се казва, че основните рискове пред страната ни били тероризъм, наркотици и организирана престъпност. Докладът за националната ни сигурност бил вече готов, съобщили от Министерство на отбраната, той щял да се разглежда от кабинета до края на годината. Освен споменатите заплахи в доклада били формулирани като опасност и чуждите разузнавания, които се стремели да разкрият тайните ни. Особено активни през миналата година били сърбите, отбелязва “Новинар”.

В доклада обаче се подчертавало, че най-голям възможен риск за управлението били интригите и зложелателните слухове. Затова да се придържаме към фактите.

В страната се стреля – категорични са днес “24 часа” и “Труд”. Според часовия вестник народът минал към самоотбрана. В резултат на което “стрелящи капани убили крадец в Казанлък”. Той е от ромски произход, уточнява “24 часа” и е станал жертва на самоделни гърмящи устройства в лозето на бивш стругар.

Осем часа по-рано, отбелязва “Труд”, бивш военен застрелял 14 годишно ромско момче, което изнасяло покъщнина от вила край Плевен. Пак в понеделник, припомня “Труд”, пенсионер подгонил апаши от ромски произход и застрелял един от тях, докато го замервали с камъни. “Един по един ще ни избият”, изплакала роднина на простреляния в лозето Боян Т. пред “Труд”, Според нея безработица и глад тласкали мъже и деца от ромски произход към кражби.

Крадат коли чрез джиесеми – с това заглавие излиза днес “Дума”. “Стандарт” също е впечатлен от този факт, който е станал известен вчера на конференцията за международни кражби на коли. Всъщност кражбите се извършвали с миниатюрен чип, който декодирал суперзащитите дори на скъпите лимузини. Устройството можело да се монтира на преносим компютър и даже на мобилен телефон.

А какво прави в това време ген. Бойко Борисов? - пита се днешната преса. “Монитор” от първа страница заплита читателите си в сложни емоционални проблеми на ген Борисов, който с “червен княз си разменяли жените”. Цялата преса по вътрешните си страници шумно отбелязва второто гостуване на Бойко Борисов в “Шоуто на Слави”, както и какво е вписал той в книгата за гости, докато по БНТ вървяло паралелното шоу на диджей Дамян, който се къпал, поръчвал си проститутки по телефона и най-накрая беседвал с гробар в леглото.

А ако четем по-внимателно, все пак можем да научим и други неща. Например – че 90 процента от българите живеят със социални помощи, пише в. “Монитор”.

“24 часа” и “Новинар” цитират думите на британския премиер Блеър: “В НАТО сте”, казани пред Симеон Сакскобургогтски. За “Монитор” обаче са по-важни други думи на Блеър, произнесени към края на срещата на “Даунинг стрийт”: “Решете сами въпроса за АЕЦ”. Според “Стандарт” нещата обаче не били точно така – Блеър казал “да” за НАТО, а ни “отрязал” за АЕЦ и визите. Лондон смятал, че малките реактори са проблем на България, бил заявил Блеър пред журналисти сред срещата, но пък ни виждал в ЕС не по-късно от 2007 г. Изобщо, море от интерпретации около АЕЦ.

“Дума” налива масло в огъня, давайки думата на депутата от левицата Любен Корнезов, който директно обвинява българското правителство във фалшификации на документи, свързани с АЕЦ. Корнезов има предвид съобщението на МС, че министрите втори път са прегласували решението си от 26 септември за затваряне на реакторите през 2006 г. До дни, пише “Дума”, президентът Първанов ще прави консултации по закриването на 3 и 4 блок на “Козлодуй”.

От страниците на “Труд” в свой анализ лидерът на СДС Надежда Михайлова обвинява правителството, че то “не разбира националния интерес”. В ОДС никога не сме приемали датата 2006 г. като възможна дата за затварянето на реакторите, твърди Надежда Михайлова. Нещо повече, тя подчертава, че членството на България в ЕС не е самоцел, а средство за по-добър живот. Ето защо ОДС заема позицията, че има вече позиция на българския парламент, която всяко правителство трябва да отстоява. А не да се играе със срокове като 2006 г., които не ни поставя и Европейската комисия, която не си служи с ултиматуми.

В същото време Световната банка ни упреква, отбелязва днес “Дневник” – публичните разходи за здравеопазване и образование са високи и се управляват неефективно. Един път българите плащат данъци, пише Световната банка в доклада си, втори път плащат медицински осигуровки, а трети път плащат “на ръка” на лекарите. И как тогава да решим проблемите си – пита “24 часа”. И намира отговор – ще изнасяме цветя за кувейтски дами, с които президентшата г-жа Първанова вчера пила кафе. Впрочем, отбелязва изданието, Георги Първанов също пил кафе с кувейтския народ. Но не с целия, разбира се, а с обикновени кувейтци късно вечерта в кувейтската столица.

На цели две страници “Труд” се спира с трагедията с френския танкер “Лембур”, на който имаше наши моряци. “Скачахме направо в горящото море” - разказват моряците Виктор Колехов и Тодор Мушков. Вече е намерено тялото на загиналия български моряк Атанас Атанасов. В бързината той скочил в морето без кислородната си маска, която пък спасила живота на негов френски колега.

“Монитор” обаче ни съобщава за други действия на нашенци в Италия, които съвсем не ни покриват с неувяхваща слава: задържана е българска бордна стюардеса на автобусна фирма, която подпомагала нелегалната емиграция в Италия. А “Стандарт” бърза да внесе успокоение в аудиторията, че брачната нощ на княгиня Калина щяла да е най-дългата. Причината – на 27 октомври България ще се върне към астрономическото часово време. А за тези, които искат още да знаят с какво се занимава ген. Бойко Борисов, “Стандарт” съобщава, че в поредната си телевизионна изява той строго смъмрил всички, които се шегуват със сватбата на Калина.

И накрая малко статистика – мъжете у нас получават повече от жените, пише “Дума”, но слабият пол живеел по-дълго.