Радио Франс Интернационал - България Европа ни чака през 2007 година.

Еврокомисията не се ангажира да приеме страната през 2007 година.

В столицата, до МВР бомба разкъса жена. София е като Бейрут през войната.

Предстоящото разширяване на Европейския съюз е една от темите, които заемат водещо място на страниците на днешните издания. Определен оптимизъм внушават заглавия като “ЕС: Пазарни сте, идвайте в 2007 г.”, вестник “24 часа”, “Европа ни чака през 2007 година”, “Стандарт”. “Вече сме при първите десет” добавя още едно заглавие по темата часовият вестник.

Под това заглавие настроен наистина оптимистично “24 часа” помества интервю с министъра на евроинтеграцията Меглена Кунева. “Признанието за наличие на функционираща пазарна икономика и споменаването на исканата от нас дата за пълноправно членство са двата най-очевидни успеха за нас”, тълкува казаното в годишните доклади за напредъка на всяка една от страните кандидатки за членство пред Европарламента. “По-добре е от миналата година. Този доклад е важен, колкото и миналогодишният. Разликата е, че сегашният е по-добър за нас”, цитира “Стандарт” министър Кунева. Европейската комисия отбелязва желанието на България и Румъния да се присъединят към ЕС през 2007 и ще подкрепя постигането на тази цел, се казва в доклада, посочва още “24 часа”. В него Брюксел се ангажира да оценява диференцирано страните според напредъка им, добавя “Стандарт”. За първи път Брюксел казва, че сме действаща пазарна икономика, подчертава изданието. Европа обяви МВР за отличник в реформите и препоръча още по-голяма борба с корупцията. Пътна карта за членство се очаква да получи страната ни на срещата на върха на Европейския съюз в Копенхаген през декември. Страната ни ще получи и специално финансиране. Световните агенции се противоречаха, отбелязва “Стандарт”.

Различни трактовки на доклада и датата за България и Румъния дадоха вчера информационните агенции. ЕС отказа да се ангажира с присъединяването на България през 2007, предадоха агенциите, писа “Франс прес”. Според агенцията в последния момент комисията е изменила текста на проектодоклада си. В него 2007 година беше посочена като дата за присъединяване за България и Румъния, обяснява “Стандарт”. Няколко еврокомисари са се въздържали да подкрепят ангажирането с дата и така 2007 година си остава само пожелание за София, казаха пред Европейския парламент председателят на ЕК Романо Проди и комисарят по разширяването Гюнтер Ферхойген, посочва “Дневник”. “България и Румъния сами решиха, че няма да в първата вълна на разширението, като си поставиха за цел членство през 2007 година”, цитира дословно казаното пред европарламента от комисарят Ферхойген “24 часа”. За подобен развой на събитията очевидно бе готово и външно министерство, след като миналата седмица министър Соломон Паси говори за “лош сценарий” за 2009 година, а говорителят Любомир Тодоров се застрахова с изявление, че окончателно дата се очаква догодина, коментира “Дневник”. Но за да спази оптимистичния тон, “Дневник” добавя, че Еврокомисията “силно ще подкрепя” България и Румъния в постигането на целта им, като се ръководи от принципа на отделен подход към тях. И ако се запази темпото на интеграция, до края на годината на двете страни може да бъдат предложени по-прецизни графици за членство. Докладът обаче отчетливо посочи, че независимо от развоя на разширяването на двете страни не се гледа като на потенциални членове на първата вълна, реалистичен е отразяването на вчерашното събитие “Дневник”. “Направихме най-голямата крачка напред”, акцентира на коментара на външния министър вестник “Стандарт”. “Има време до Копенхаген и там, а не от Еврокомисията, ще се вземе решение за ангажимент по датата, “ добавя коментара на Меглена Кунева “Дневник”. Според нея без “пробива” по глава “Енергетика” докладът за България е нямало да бъде толкова добър.

“Дневник” посочва, че в Лондон заместник-министърът на външните работи Любомир Иванов каза, че във Великобритания са получени позитивни сигнали по българското желание за експертна оценка на 3 и 4 блок на АЕЦ “Козлодуй”. Ръководителят на делегацията на Европейската комисия у нас Димитрис Куркулас отказа коментар по спорната тема за АЕЦ, подчертавайки, че до срещата в Копенхаген може да има развитие на позициите на страните членки по актуалните за България теми, коментирани в сегашния доклад, отбелязва “Дума”.

Като нова цел за следващата година министър Кунева определи получаване на одобрение на ЕК по функционирането на съдебната система в страната, добавя “Дневник”.

Днешните издания не отминават и събитието, разтърсило вчера София. В столицата, до МВР бомба разкъса жена. Взривиха майка на три деца, предава телеграфно случилото се “Новинар”. Чудовищният атентат разкъсал 39-годишната Христомира Атанасова минути след като оставила децата си пред входа на 7-мо училище в София пред очите на ужасените родители и деца, допълва “Стандарт”. Убийство с GSM, лаконичен е “24 часа”. Адската машина е била заложена в реното на жената, а неизвестен засега злодей задействал бомбата минути преди осем часа в момент, когато жената потегляла с колата си, обяснява “Труд”. Това е най-кошмарният и нагъл атентат в серията взривове от последното десетилетие. Бандитите се подиграват с полицията. София е като Бейрут през войната, заключава изданието.