Радио Франс Интернационал - България Вратата към Брюксел се открехна

В Лондон получихме честитка от Белия дом и обсъдихме... екозеленчуците

Взривяването на Лимбург, което причини смъртта на българин, е терористичен акт

Човек трябва да следва най-късия път между желанието, интуитивното и да не търси начини да си го обяснява-Андрей Лекарски

Вратата към Брюксел се открехна. Похвалната оценка на Европейския съюз за българската икономика не е ключ за скорошно присъединяване. С това заглавие “Дневник” обобщава реакциите около доклада на Еврокомисията за развитието на България. Що се касае за камъчето на раздора АЕЦ “Козлодуй” – Кунева знаела какво ще кажат прокурорите за АЕЦ, разкрива “24 часа”. “Съвсем съм наясно какъв ще бъде резултатът” твърдо заявила тя. Наложило се в последствие говорителят Димитър Цонев да й се притече на помощ и след като прослушали репортерския запис тя деликатно се коригирала, че не желае да се произнася за неща, които са от компетенцията на независимия съд.

А иначе - Как ни оцени Еврокомисията – Исторически доклад, цитира мнението на външния министър Паси вестник “Труд”. Министърът на икономиката Василев пък отсича – “Честити цели проводници!”.

Европа обаче ни прати кърваво писмо, убеден е “24 часа”. Докладът на Еврокомисията бил диагноза, а не предложение за брак. И всъщност вече топката е в българското поле. Има още много неща, които трябва да се направят, ако искаме да сме финалисти. Вратата все още е отворена, но дали ще бъде отворена още дълго – никой не знае. И всъщност, заключава вестникът, ако трябва да се обобщи тежкото четиво, написано на сух бюрократичен език, тук-там подквасено с дипломатическа витиеватост, може дори да допуснем, че Европейският съюз не поема отговорност за нищо. Особено за окончателна дата за приемането ни. Така че вместо да се събудим в четвъртък с годежен пръстен от Европа на ръката, след празничния махмурлук от петък нататък трябва да продължим с тежкото ергенуване.

И като продължение на темата евроатлантическа интеграция – В Лондон получихме честитка от Белия дом, убеден е “Труд”. Защото, според вестника, визитата на българския премиер там и след срещата му с Тони Блеър едва ли вече някой се съмнява, че поканата за НАТО ще ни се размине. Ръкостискането с Блеър си било чиста честитка от Белия дом. А иначе - 51 часа премиерът лобира за България в Лондон, приглася и “24 часа”. И освен приемането ни в НАТО с британският премиер, Симеон и Чарлз пък си говорили 45 минути за... екозеленчуци.

За какво могат пък да си говорят хората от една страна и политиците и експертите от друга? Ами могат да си говорят за престъпността, тъй като днес тръгва уникален експеримент с участието на над 300 души или иначе казано - открива се националният дебат “Общественото мнение и престъпността”, обявява “24 часа”. Колкото до общественото мнение и доколко хората знаят правата си – всеки трети българин е убеден, че полицията има право да го задържи за 3 денонощия. В действителност полицейският арест не може да надхвърли “24 часа”. С колко власт може да се сдобие човек чрез насилие? Или както “Пари” обявява вече подозираното на първата си страница – Лимбург взривен от терористи.

Факт, даващ повод на “Труд” да разсъждава за България, омразния запад и тероризма, както обявява самият вестник. Защото взривяването на френския танкер, което причини смъртта и на един българин показва, че тероризмът не признава граници и не подбира жертвите си.

И за един “атентатор” в кавички, както го определя вестникът, Джонев си тръгва от Съединените щати утре. Българският студент, който бе арестуван, ще се признае за виновен ,че съзнателно е нарушил правилника на американските летища и ще му бъде позволено да се върне в родината.

В България пристига пък шефът на най-голямата аукционна къща във Франция Жан-Пол Роке. На специален семинар в продължение на три дни той ще обучава български експерти, разкрива “Труд”. Семинарът започва днес в София.

С наближаването на заветната дата пък вестниците все по-често изкарат на първа страница и с все по-големи букви всякакви възможни подробности – Калина и Китин се женят в шатра с парно, Симеон ще поздрави всички, които вдигат сватба в един ден с дъщеря му, обявява “Новинар”. Шопска салата на царската венчавка, пък обявява “Труд”.

И сред всичко се прокрадва новината, че, както разкрива “24 часа”, Симеон си взима Царска Бистрица, може да е сватбен дар за Калина.

Или просто – искаш, правиш и не си задаваш въпроси, както споделя художникът Андрей Лекарски, който от 40 години живее извън страната и работи във Франция и Съединените щати, пише “Дневник”. А желанието да направиш нещо е основният двигател да се случат нещата, споделя художникът и пред “Пари”. Човек трябва да следва най-късия път между желанието, интуитивното и да не търси начини да си го обяснява.