Радио Франс Интернационал - България"Напредваме към Европейския съюз както никога досега" - говорителят на правителството Димитър Цонев говори от името на премиера

Къде е мястото на родните политици и къде ги поставя електоратът

Симеон Сакскобургготски ще участва в деветата среща на страните членки на Международната организация на Франкофонията в Бейрут

Докладът на Еврокомисията потвърждава шанса българите сами да бъдат господари на собственото си бъдеще, цитира "Монитор" говорителя на правителството Димитър Цонев и така продължава широко разискваната през последните няколко дни тема. Ако Брюксел откаже проверка няма да затваряме реакторите, искаме от Европейският съюз 2 милиарда евро компенсация за АЕЦ Козлодуй, пък заявява пред вестника министърът на енергетиката Милко Ковачев.

А иначе – напредваме към Европейския съюз както никога досега – така "Труд" обобщава изявлението на говорителя на правителството за редовния доклад. Вестникът обаче не пропуска да отбележи, че Димитър Цонев направи вчера за първи път изявление от името на премиера. От 1989 година досега от името на премиера се е произнасял публично единствено Райчо Райков – говорител в правителството на Любен Беров. Останалите говорители просто са представяли позициите на правителствата, за които са работили.

Европа трябва да ни даде пътна карта и финансова подкрепа, убеден е от своя страна президентът Георги Първанов. А иначе – много добри сте на финалната права, окуражава от страниците на "Труд" Димитрис Куркулас, посланик на Евросъюза в България. Този доклад е далеч по-положителен от предишния, убеден е той. А формулата за 2007 година била изключително добра за страната ни. “Подкрепата ни ще бъде отразена и в пътната карта, която ще ви предложим преди срещата в Копенхаген”, обещава още Димитрис Куркулас.

Какво друго се случва из страната? Депутат разкрива измама – радарите на КАТ лъжат, Петканов призна, че не може да се докаже превишена скорост, алармира "24 часа". Пътни полицаи хитрували с радарите, Петканов призна за корупция в КАТ, пригласят "Труд" и "Дума". Оказва се, че всички глоби за превишена скорост могат да се окажат неправомерни, защото радарите не отчитат разстоянието до засечения автомобил. Това означава, че скоростта може да е била превишена, но преди предупредителния знак. На въпроса на "Труд" дали обаче това няма да се окаже повод шофьорите с актове без проблеми да печелят дела срещу МВР, министърът на вътрешните работи отсича – “Не се притеснявам, защото практиката не сочи подобно нещо, а както е известно практиката е критерий за истината”.

Така че явно единственият изход в случая е още от училище да се учи право. Защото какво става, ако си караш например и хоп – изскача ти полицаи с радара. Ако не знаеш, че може и да действа незаконно в случая като нищо ще ти жулне един акт и ще ти зачерни деня, разсъждава "24" часа. Е, ако човек си знае правата , би могъл веднага да го сложи на мястото му и да отърве глобата.

Къде е мястото обаче на родните политици и къде ги поставя електоратът. Рейтингът – запазете го до пролетта, призовава "Труд" по повод последното изследване на общественото мнение, проведено от "Медиана". Според него доверието в Соломон Паси, Симеон и Софиянски, както отбелязва вестникът скача. Е, най-сетне някаква ведрина на хоризонта, след месеците на разочарование и неверие се появява и бегла надежда.

Тя едва ли обаче се дължи на това, че за един месец сме станали по-богати и живеем по-добре, защото безработицата е намаляла или здравеопазването се е съвзело, разсъждава вестникът. Най-интересното в случая е, че рейтингът на двамата първи – Бойко Борисов и Георги Първанов пада. И това може да се обясни с характерната за последните им изяви безпомощност, коментира "Труд". Колкото до растящият рейтинг на външния министър Паси - явно връщането на доверието е свързано именно с външнополитическите перспективи пред страната.

Именно с подобна цел премиерът Симеон Сакскобургготски ще участва в деветата среща на страните членки на Международната организация на Франкофонията в Бейрут. Форумът ще се проведе от 18 до 20 октомври, отбелязва "Стандарт", като уточнява, че в състава на делегацията премиерът е включил и бившия президент на страната Желю Желев.

А именно с призив всички да се включат в подкрепата си за българския национален отбор в днешния му мач срещу Хърватия излиза на първата си страница "Труд" – Българи-юнаци, Мачът на годината е днес, цяла България жадува нов триумф след 2:0 с Белгия, убеден е вестникът. А "Стандарт", подел окуражаващия призив продължава – Всички на мача със знамена, зове държавният глава. Президентът пее химна с агитката, депутати и министри залагат за 3:1 срещу Хърватия.