Радио Франс Интернационал - България Симеон – возете ме бавно, спазваме знаците

Турското външно – избягвайте България!

Премиерът ще си говори само с 4 медии

Симеон – возете ме бавно, спазваме знаците. Премиерът не бил притеснен от радарите искал ред, разкрива “24 часа” във водещото си заглавие. Симеон карал шофьорите си да спазват знаците въпреки предимството, което му дава синята лампа, допълва “Труд”. А заглавието на “Стандарт” е Симеон дава път на пешеходците.

И на този фон на законност - 52-ма магистрални бандити, преоблечени като полицаи, дебнат чужденците у нас. Турското външно – избягвайте България! Външно министерство и МВР в София не реагираха на съобщението на южната съседка, разкрива “Монитор”. Турското външно министерство предупреди вчера гражданите си, че в България има опасност от обири и нападения. А новината съобщи Би Би Си. У нас пък 10 часа след съобщението нямаше официално становище.

Подобно може да бъде положениеto и оттук нататък, а именно - Симеон избира да си говори с 4 медии, пише “24 часа”, Само 4 електронни медии при Симеон – “Труд”, Премиерът ще говори само с 4 медии – “Монитор”. От утре премиерът започва месечни срещи с националните радиа и телевизии. Печатът пък не можел да осигури милионна аудитория и затова ще чака, цитира обяснението на говорителя на премиера вестникът. Що така бе, Цонев, отсича “Труд”. Да не би вестниците да са втора категория медии, че да ги елиминират. И в този смисъл говорителят прави лоша услуга на шефа си, убеден е вестникът. А и освен това, заключава “Труд”, позволяваме си да изразим съмнението, че на подобна среща с богоизбрани медии на премиера ще му бъдат задавани само удобни въпроси.

Доколко удобни пък бяха въпросите на входния тест по български език и литература? Провал с теста за матура, разкрива “Стандарт”. В последния момент просветните чиновници вкарали анализ на разказ, изучаван набързо в края на миналата година. Повечето от децата не си го спомняли. Експерти пък щели да проверяват знанията на абитуриенти с писане на CV, разкрива “Дневник”. А иначе усилена проверка на знанията на учениците предстои през тази година – всеки ученик с по 6 оценки на предмет, разкрива новия проект на министерството на образованието “Труд”. Тероризират децата – това е категоричното становище на родители и преподаватели. И простите сметки – един шестокласник например, за да бъде спазен новият план, трябва да бъде изпитан общо 72 пъти за 80 учебни дни през първия срок. А за деветокласниците, които учат най-много предмета изпитванията вече скачат на 108! И то какви изпитвания –в два от новите учебници например, отбелязва “Дума”, произведенията Бойко, Ралица и Кървава песен се приписват на Петко вместо на Пенчо Славейков.

Хора, водени от една идея – уважавай различието и показвай различието като символ на нашето време – това са хората, които работят в РФИ. Колкото до неговата аудитория – знаем, че това са най-хубавите хора в София. Тези, които винаги търсят различното. За тях РФИ е гаранция за техните търсения, споделя директорът на РФИ-България Людмил Фотев в интервю за вестник “Пари” по случай 7-годишнината на радиото. Не ме интересува музиката, която мога да слушам навсякъде, да я купя навсякъде, да я споделя с всеки, убедени са пък верните слушатели на предаването “Разкажи се”. Ние искаме да бъдем разпознати като радио на евроинтеграцията. Трябва да бъдем истинският прозорец към Европа, отбелязва от своя страна директорът на програмите и чуждоезиковите редакции Ерлендз Калабуиг. За нас най-важно е подмладяването на аудиторията. Искаме да покажем, че във Франция и в Европа културата помага на хората да изразят себе си. Най-важното е да обясним на средния слушател с какво влизането в Европейския съюз ще промени неговия живот, надявам се, към по-добро, допълва той. Хората трябва да се познават предварително, за да знаят какви са общите им ценности и стремежи. Това са нашите задачи като обществена медиа. Колкото до посланието на РФИ – то е каквото е било и досега – Светът е малък!