Радио Франс Интернационал - БългарияСпециални антитерористични мерки в България. Засилена охрана на посолствата на САЩ и Великобритания

Симеон Сакскобургготски: Мирното решение в Ирак не зависи от малка България

Депутати от НДВСВ внасят закон за лобизма

700 лв. подкуп трябва да плати малка фирма, за да съществува

Терорът иде към нас. Това твърди от първа страница “24 часа” и освен на източници от наши тайни служби, се позовава и на в. “Монд”. “Голям удар” на "Ал Кайда" в Европа очакват всички служби за борба с тероризма на Стария континент. Франция, Германия и Белгия се сочат като най-вероятни цели след атентата на о. Бали. Затова и София засилва охраната около посолствата на САЩ, Великобритания и Израел, съобщава пред “24 часа” шефът на жандармерията ген. Живко Живков.

За две бомби в Шумен и край Плевен, известява в червено каре “Труд”. Квартал в Шумен по чудо се е разминал с разрушаване, след като неизвестен терорист е заложил килограмов взрив до бензиноколонка. Проверка на “Труд” е установила, че в цистерните на бензиностанцията имало 32 тона гориво, което означавало, че близките блокове в Шумен, където живеели около 10 000 души, щели да бъдат засегнати.

И едновременно с това – отново ни замесват в търговия с оръжие, подчертава от първа страница в. “Пари”, цитирайки “Бостън глоуб” , който съобщава, че в Прага са задържали банда търговци с оръжие. Трупата е действала 3 години извън Чешката република и според полицията е продавала руско, и забележете, българско оръжие - на страни от арабския свят. Анализатори смятат, че сред тях е и Ирак, пише в. “Пари”.

Мирното решение за Ирак не зависи от малка България, настоява пък премиерът Сакскобургготски в обширно интервю пред телевизия Би Би Си (първата част на което можете да прочетете в “Монитор”). “Ние ще действаме, но в съгласие с хартата на ООН” - заявява българският премиер. А на въпрос на Би Би Си какво ще прави България, когато САЩ и ЕС разделят виждания по операцията в Ирак и американците решат да действат сами, Симеон отговаря: “Ще чакаме. Ще се опитаме да минем през различни резолюции и други средства. Не е дошло времето за това”. Но този момент ще настъпи, контрира го Би Би Си. И повтаря въпроса си: “Ако САЩ решат да действат сами, България ще ги подкрепи ли? “Трябва да стигнем до момента, когато нещата стоят така” - отговаря Симеон Сакскобургготски, който твърди, че иначе нещата у нас вървят нормално. И, Слава Богу, не сме ставали по-бедни - настоява премиерът.

“Стандарт” обаче препечатва втората “социална част” на интервюто с въпрсите на водещия Тим Себастиян относно прословутите 800 дни. “Не съм обещавал, че за 800 дни ще оправя или задвижа нещата”- заявява Симеон Сакскобургготски. Благодарение на службата за мониторинг имаме пълния запис на това, което сте казали, засича го водещияат от Би Би Си. И пита: “Нима не казахте, че след предложения от вас икономически план предприемачският дух на българина ще промени нещата за 800 дни?” “Хората, а не аз, ще постигнат това”, отговаря Сакскобургготски. И уточнява, че все още имало 370 дни, което е цяла година.

“Вярно ли е, че 10 на сто от българите живеят с по-малко от 2 долара на ден? - продължава да пита Би Би Си. “Има много бедност, за която не сме отговорни”, заявява Симеон. След което отрича, че 90 на сто от българите живеят с около 125 долара на месец и заявява, че подобрението в страната е видимо. “Вече сме постигнали скорост и височина на летене”, настоява той.

Сигурно затова “узаконяват политическото ходатайство” - отбелязва днес “Труд”. Става дума за закон за лобизма, внесен от царските депутати Емил Кошлуков и Борислав Цеков, който се обсъжда нашироко от днешната преса. В тази връзка “24 часа” публикува някои тарифи. Депутатско питане по желание на бизнесмен струвало 120 000 долара. Обаждане на депутат в полза на някоя фирма – 2 000 долара. Писане на закон – 30 000 долара. Такива са тарифите в Русия, твърди “24 часа”. И пита: а у нас? Срещу колко депутатите защитават корпоративни интереси? У нас, отбелязва часовият вестник, се знае само, че пост на директор на предприятие върви около 50 000 лв.

За да уточни нещата депутатът Кошлуков поканил вчера на кафе в парламента петорката на бизнесклуб “Възраждане” – Илия Павлов, Васил Божков, Стоян Денчев, Добромир Гущеров, Атанас Бобоков. “Не е трудно да напазаруваш хора във властта” - е заявил след срещата в парламента Стоян Денчев. В. “Монитор” пък публикува данни от изследване за корупцията”, дело на “Витоша рисърч”. Трябва да се даде 700 лв. подкуп, за да заработи малка фирма, четем в данните от изследването. И още: всяко трето строително дружество трябвало да даде пари под масата, за да получи обществена поръчка.

”Дневник” пък подчертава, че Холандия отново иска визи за българите. Причините: полицията в Амстердам е регистрирала трайно увеличаване на престъпността в следствие на имигрантите, повече от които българи. Става дума за въоръжени грабежи, измами и разбира се, нелегална проституция.

“Монитор” подчертава, че ние водим “гъбена война” с Италия. Два италиански вестника пишат, че в страната има внос на радиоактивни гъби от България. Проверка на “Монитор” изяснява, че става дума за дейността на фирма от Чепеларе, която работила с филма от Болоня, но доставките са били прекратени.

А “Дума” във водещото си заглавие прави равносметка на днешния българин след 12 години преход. “Българинът е по-трезв, но и по-дебел, пише “Дума”. За 12 г. населението било намалило наполовина употребата на бира, вино и спиртни напитки. Ядем с 60 на сто по-малко кисело мляко, с 30 на сто по-малко плодове, с 12 на сто по-малко зеленчуци. В резултат на което наблягаме на боба, лещата, на черния и пълнозърнестия хляб. И което е най-странно – българинът, пише “Дума”, се опитва въпреки немотията да спестява. Но и възможностите му били скромни – около 2 лв. годишно.