Радио Франс Интернационал - България2 години без излизане в чужбина за българи, провинили се в Шенген

Премиерът Сакскобургготски и експрезидентът Желев заминаха за срещата на върха на франкофонската общност в ливанската столица Бейрут

На България в момента й трябва разваляне на магиите - Любомир Левчев

Заради правилата на Европейския съюз отнемат паспорт за 2 години. Условията – при над три месеца престой или ако работиш на черно и те хванат, разкрива новите правила "24 часа" във водещото си заглавие. Две години без излизане в чужбина за българи, провинили се в Шенген, допълва "Труд". И солени глоби за загубен паспорт, както разкрива "Стандарт" - до 5 хиляди евро глоба при изгубен паспорт. Полицията ще спира с глоби емигрантите, пък обобщава "Дневник".

МВР смята да увеличи от 1 на 2 години срока, в който нарушилите паспортния режим в Европейския съюз българи няма да напускат страната. Освен това МВР щяла да пише черен списък на емигрантите ни в съюза, допълва "Монитор". Вашите роми са наш проблем, пък цитира вестникът посланикът на Германия у нас Урсула Зайлер-Албринг. Циганите не са само наши, приглася й "24 часа". Нито пък престъпността. И именно затова правителството избра от двете злини по-малката, като затяга изходния режим от страната. Иначе може всички пак да чакаме за визи. Европейските правителства обаче ни налагат диктат, който е на ръба на добрия тон и демократичната практика. А с тези мерки, заключва вестникът, ни превръща в нещо като изправителен лагер, като гето за криминално проявени.

И все пак – по повод на престъпността – достатъчен е само поглед върху заглавия като - кабинетът отхвърли задължителния арест на бандитите, те ще искат сами делата им да влизат в съда след 3 години разследване. Главсекът на МВР – не съм обиждал съдии, тайна среща Гяуров и Филчев – "24 часа". И "Труд" – Подкрепям генерал Бойко Борисов, категоричен е главният прокурор Филчев.

Независимо от различните модели, има обаче константи във всички страни като тази, че за демокрацията и за свободното действие на пазара съдебната власт е много важна. А за добрата работа на съдебната система трябват средства, споделя съдия Ева Жоли, разследвала корумпирани политици във Франция, както отбелязва "Труд". И само за сравнение – във Франция имунитетът на политиците бе премахнат през 1993 година. Трябва да се премахнат привилегиите и в съдебната власт. А в България съдиите имат имунитет, допълва тя.

Освен да се поучат от техния опит, българските чиновници ще имат възможността и да разкажат как и какво правят те, за да може тромавата държавна машина да се модернизира и как се прилагат еврозаконите на родна почва, отбелязва "24 часа". А на конференцията обучение за чиновниците ни как се работи в Европа, която се открива днес, и на която ще присъстват лектори от страни от Европейския съюз, пък ще се следи и дали и на българските чиновнически гишета ще се случи европеизацията. А след заседанието на кабинета вчера пък, разкрива "Труд", премиерът Симеон Сакскобургготски и експрезидентът Желю Желев заминаха за срещата на върха на франкофонската общност в ливанската столица Бейрут.

Какво ще се случи пък на матурата в родните училища? Лесна и трудна матура – така накратко разкрива последните намерения на чиновниците в министерството на образованието "24 часа". Учениците ще избират между две нива на матурите, допълва "Дневник". На матурата по литература ще се избира тест или съчинение , пояснява "Труд". Първият вариант на матурата ще бъде тест, който тази седмица бе изпробван в няколко училища. Трудният вариант пък ще бъде литературна тема като се очаква той да стане и вход за повечето университети, без най-елитните. Тестът обаче е фасулски и нищо не проверява, категорични са експерти пред "24 часа". Най-верният критерий обаче ще бъдат резултатите. И ако те са отлични, това съвсем не би значело, че учениците знаят. Както и обратното, разбира се. Затова трябва да се намерят наистина работещи решения на проблемите.

А иначе – има ли магическо лекарство, което да реши проблемите ни, да изкара на преден план самочувствието на българина? Панацеята е легенда, споделя поетът Любомир Левчев в интервю за "Труд". Хората са наричали магьосническо това, което не може да се обясни. А главната роля на всички магьосници е да пазят в тайна обясненията. На България в момента обаче й трябва по-скоро разваляне на магиите. Тоест истинските обяснения на проблемите да излязат наяве.