Радио Франс Интернационал - БългарияТова са катерушки убийци

Симеон: Не отхвърляйте отсега медийния проект.

Искат оставката на Милотинова.

Вестниците коментират трагедията с 8-годишната Бела Стефанова, която бе премазана от катерушка в София в събота следобед. Момиченцето отишло да си играе на площадката пред дома си на ул.”Черковна”, 42 заедно с най-добрата си приятелка. Малката Бела сама избрала да се качи на изкъртената катерушка. След като катерушката се срутила, Ели изпаднала в истерия и извикала майката на Бела, описва трагичната случка "Стандарт". Малката Бела издъхнала в линейка на път към “Пирогов”, добавя "Труд" и публикува черна хроника на инциденти със съоръженията за игра на детски площадки от юни 2000 година насам. Смъртта на Бела е настъпила след дълги минути на агония, установили съдебните медици при аутопсията.

Металните съоръжения за игра на децата, които са по на 20 години, стоят между блоковете, обяснява пред "Монитор" изпълнителният директор на фирма “Озеленяване” Симеон Димчев. Проблемът е не кой е монтирал, а кой е извадил съоръжението, твърди пред същото издание главният секретар на общината. Той допълва, че поддръжката на детските площадки е задължение на районните кметове.

Според "Монитор" става ясно, че никой не може да каже колко са детските площадки в София. В столична община не са правили справка за броя им до момента. 2 минути след трагедията полицаите били в двора, а веднага след тях дошъл и кметът Софиянски, пише "24 часа".

Чия е детската площадка? До вчера не беше ясно кой е поръчал ремонта, нито изпълнителят му, разследва случая изданието. По данни на община “Оборище” теренът е отчужден, в процес на реституция, но все още общински. Според домоуправителите Геневи обаче вестниците си измислили реституцията, отбелязва часовият вестник. “Уточняваме кой владее земята?, твърди пред "Монитор" главният секретар на общината Асен Дюлгеров. Според живеещите на “Черковна”, драмата в събота е заради крамоли между съкварталците.

Фаталната катерушка е била монтирана в петък от трима цигани. В събота катерушката и останалите съоръжения за игра били извадени и замазани с рохък хоросан. Нямало и контражелеза , които да пречат на изваждането им. Хората с по-големи деца искали площадката да е по-широка, родителите на по-малките искали катерушки, където децата да играят, обяснява "Монитор". Ако виновните бъдат открити, могат да бъдат съдени за убийство по непредпазливост, прави печалното заключение "Стандарт".

Днешните издания отдават дължимото внимание и на хуманната акция, с която започна Седмицата за борба с рака на гърдата. Съпругата на премиера Маргарита Гомес-Асебо поведе вчера в Южния парк крос за солидарност със страдащите от рак на гърдата. Кампанията за борба с болестта е част от инициативите в цял свят през октомври, а в България цели да набере средства за закупуването на съвременна апаратура за изследвания и за образователни брошури, отбелязва "Дневник".

Обидена съм на българските медии. Под това заглавие Новинар помества интервю с премиершата. Пред изданието съпругата на премиера отказва да говори за сватбата. Според нея глупостите, които се казват за сватбата, не си заслужават. Маргарита Гомес не крие възмущението си, че се пишат толкова неща, които не са истински и това не помага на България да се рекламира. А би помогнало, ако след сватбата има хубави снимки и гостите видят колко е хубаво тук и колко мили са хората, споделя премиершата.

По темата медии се изказва и премиерът. “Рано е да отхвърляме глобално проекта за нов медиен закон, той тепърва трябва да се представи и обсъди, отразява казаното от Симеон Сакскобургготски "24 часа". Трябва да се изслушат мненията и на други, както и на самата гилдия, препоръча премиерът завръщайки се от франкофонската среща в Бейрут, добавя изданието. Така както в Бейрут се говорило за “култура на диалога”, и у нас “трябвал диалог нормален, цивилизован, градивен, а не само да търсим противоречия и излишни дискусии”, изтъква часовият вестник.

Преди да замине за Ливан, ексдържавният глава Желев, който също участва във франкофонската среща, каза, че България трябва да има министър на франкофонията, така както и в останалите държави от общността, пише "Дневник". Но според франкофони у нас, идеята за специален министър е малко пресилена, отбелязва изданието. Практиката е заместник-министри да представят държавите си в организацията, а България не учавства в структурите на организацията, допълва "Дневник".

Новинар пък допълва медийната тема. Новият медиен закон скара президента и мнозинството, заявява вестникът. Държавният глава се оплакал публично, че законът се пишел на тъмно и съзнателно се криел. Опитите му да си го набави пък ударили на камък. Щом президентът не може да се сдобие с ценните страници на Иван Павлов от НДСВ, то недоволните стонове на деветимата от СЕМ, които за първи път “пеят на един глас”, че компетентната помощ им е пренебрегната, направо бледнеят, коментира "Новинар". Царистите са големи работохолици, с афинитет към медиите, заключава изданието.

Афинитетът към медиите е широко разпространен, както установява "Монитор". Според депутати от опозицията, целта на новия проект е домогване до рекламните потоци на държавната телевизия. Асоциацията на радио и телевизионните операторите също е против внасянето на новия медиен закон без публично обсъждане. “Ще поискаме оставката на председателя на медийната парламентарна комисия”, заявяват от Асоциацията.