Радио Франс Интернационал - България Сивата икономика настъпва

КНСБ свиква днес национален ден на протеста

Да си дете в България днес е опасно за живота

Българаска пиеса открива сезона във френския театър "Феникс"

НСБОП откри при обиск 200 милиона долара в дома на бизнесмен.

НСБОП откри при обиск 200 милиона долара в дома на бизнесмен, който е заподозрян в участие на част от международна схема за присвояване, предлагали чужди инвестиции, разкрива "24 часа" във водещото си заглавие. Далавера с ценни книжа за 2 милиона долара, допълва "Труд".

А иначе – Сивата икономика настъпва, категоричен е "Дума". Обедняваме, а трупаме повече пари в банки. Това значи ръст на сивата иконмика, пояснява 24 часа. Все повече българи обедняват, а в същото време банковите депозити през 2001-ва година са се увеличили с 29 на сто. Според сметките това показва, че парите на влог идват от сивата икономика. През 2001-ва година тя е нараснала с 30 на сто спрямо предходната. А според индекса само за последните 3 месеца делът й се е увеличил с още 21% спрямо същия период на миналата година. Но всъщност – какво става когато една обещана данъчна революция за намаляване на налозите не стане? Ами много просто – скача делът на сивата икономика и то рязко, убеден е "24 часа". Затова не е зле държавата да помисли за сваляне на данъците. Така хем бизнесмените ще работят законно, хем и хазната ще се пълни.

Колкото до реалното положение на населението - КНСБ свиква днес национален ден на протеста. Разнасят чучело на вицето Василев сред бедни и гладни, разкрива "Труд". Чучелото на вицепремиера Николай Василев ще води днес митинга в Добрич. То е в естествени размери и е изработено в ателието на кукления театър в града. Протестиращите ще закрепят чучелото пред областната управа и ще поставят пред него пощенска кутия. В нея всеки може да пуска квитанциите си за ток, за парно, фишовете си за заплати и питания до правителството. Очаква се хиляди работници да участват в националния митинг под наслов – “Стига мизерия стига лъжи! За работа и достойни доходи!”.

Същевременно днес и Пирогов се бунтува. Лекарите и сестрите от Пирогов днес ще протестират мълчаливо 12 часа, срещу Националната здравноосигурителна каса, която им брои мизерни суми за положения труд през годината, допълва "Труд".

Необходимите промени в Конституцията или, както отбелязва "Дневник", – политиците нямат идея за мястото на прокуратурата. Обсъдените 24 идеи на СДС за промяна в основния закон са другата водеща новина за пресата. “Подкрепям изцяло идеите на СДС за реформа в съдебната власт”, споделил пък пред "24 часа" министърът на правосъдието Антон Станков.

Вестникът публикува и някои от основните промени, които предлагат сините – намаляване броя на депутатите и премахване на имунитета им, мажоритарни избори на част от депутатите и пропорционални за останалите, премахване на възможността за служебен кабинет и други. В момента положението е като в шахматна игра, в която участниците са в положение на позиционна война, отбелязва "Дневник".

Оттук нататък вариантите са два – или припламналата дискусия ще пожужи и ще заспи отново за още няколко години, или в най-скоро време ще започнат трусовете от реалните опити за промяна в статуквото. СДС трупа актив за Конституцията, категоричен е "Труд". В момента партиите мерят мускули в отношението си към основния закон. На този фон обаче, СДС, макар и с нисък рейтинг, води с гърди напред пред оставалите играчи. А мотивът на Надежда Михайлова е повече от сериозен, убеден е вестникът – “Заплахата пред България е ерозия на държавността и политическата система”.

Каква обаче е опасността и какво се прави, за да бъде предотвратена тя? Защото институциите, ангажирани със закрилата на децата напомнят за себе си само след трагични инциденти с широк отзвук. А нелепата смърт на едно 8-годишно момиченце на необезопасена детска площадка стана поредният сигнал за Агенцията за закрила на детето да се активизира, коментира "Дневник". Защото всъщност вече се оказва, че да си дете в България е опасно за живот, допълва "24 часа". И заплахата те дебне дори когато се забавляваш. И не е нужно да откриваме топлата вода, допълва вестникът. Не са необходими и чак толкова средства. Нужни са просто мисъл и желание.

С изключително желание пък според френската преса публиката на най-новият френския театър Феникс изгледа спектакъла, с който бе открит сезонът на театъра. Той бе по пиесата на Недялко Йорданов “Аферата Елсинор или Убийството на Гонзаго”. Българският автор гостува по покана на френското културно министерство, разкрива "Труд". А най-популярният вестник в региона – "Ла воа дю нор" определя театралната постановка като истинско културно събитие и като българската сензация.