Радио Франс Интернационал - България Терорът в Москва - двама българи са сред заложниците.

Рейтингът на кабинета се стабилизира пред Прага.

Вино и кебапчета без пари по случай царската сватба.

“Терор в Москва”, “Първи жертви”, “Терористите с хора у нас?” – това са само някои от заглавията в днешната преса, които биха могли да се срещнат и по страниците на световните издания.

“Стотици заложници в Москва са с неясна съдба", настоява във водещото си заглавие “Дневник”.

“Явно светът е обезумял”, пише “Новинар”. И припомня хронологията: “почти месец снайперист избива хора в САЩ. В Израел не минава седмица без взривен автобус или дискотека. Този път безумци държат в Москва близо 700 души като заложници и не дават гаранции за живота им”.

“Плениха ме” – донася до читателите си “24 часа” думите на българина-заложник Веселин Недков. Похитена е и друга българска – Емилия Узунова – допълва изданието. И дава подробности за двамата. Веселин Недков е на 28 години и е от Разград, но от февруари т.г. живее с майка си в Канада.

Според “Стандарт” Недков е имал бизнес с авточасти в руската столица, но е приключвал там делата си и смятал да се установи окончателно в Канада, като малко преди да замине за България отишъл да гледа мюзикъла Норд-Ост.

“Новинар съобщава, че става дума за най-касовия руски мюзикъл от бродуейски тип, а сюжетът е по популярната книга на Вениамин Каверин “Двамата капитани”.

“24 часа” пък е узнал подробности и за Емилия Узунова, броена като австрийска гражданка. Тя наистина живеела от 10 години във Виена, където със съпруга си, също българин, имали фирма за търговия със суровини за козметика. По този случай имали щанд на изложението за козметика "Интерхарм” в Москва. Семейството имало 2 дъщери.

“Стандарт” е силно обезпокоен от факта, че терористите вече са убили първия си заложник. “Навсякъде има кръв", публикува изданието свидетелство на спасила се актриса, която разказва как мъж с автомат Калашников просто започнал да стреля във въздуха. След което изданието публикува на първа страница и две хипотези за това накъде водят нишките на атентата.

По думите на президента Путин операцията е планирана в чужбина. А специално за “Стандарт” Робърт Кенеди, който е директор на центъра за изследванията по сигурността “Джордж Маршал" заявява: “това е може би диря от мрежата “Ал Кайда”.

“24 часа” съобщава за спешни среднощни заседания у нас на щаб по сигурността. Той бил свикан от външният министър Соломон Паси и в него влизали шефовете на службите за сигурност.

На този фон всеки престъпен акт придобива зловещ оттенък, отбелязва “Стандарт”. И отделя доста място на показната ликвидация на украинеца Ардей Гордиенко от маскиран убиец пред блока му в жк “Стрелбище”.

Убитият Гордиенко, с прозвище Руснака, бил познат на МВР, са съобщили от полицията и свързан с различни престъпни мрежи. “Дума говори за взрив и убийство в нощна София.

А “24 часа” също не крие безпокойствието си от взрива в центъра на София, разрушил магазин за фаянс на ъгъла на “Патриарх Ефтимий” и улица “Данте”. Тази бомба нямала връзка с останалите бомбени атентати в България, е заявил вчера вътрешният министър Петканов.

Впрочем от “24 часа” виждаме, че рейтингът на министър Петканов е спаднал с 3 % през месеца, но е 33 %, което му отделя 7 позиция сред управляващите. И той дори изпреварва лидера на опозицията Надежда Михайлова, която е осма.

Спокойствие на кабинета до Прага, такава според социоложката Мира Янова е формулата на отношение към кабинета. Причината, твърди тя, не е в задоволство от работата на правителството, а в това, че хората засега не виждали реална алтернатива.

“Стандарт” я вижда поне в надеждите с тотото по Коледа. Ще раздават фризер с прасе - радва хората “Стандарт” със специалния коледен тираж на тотализатора. След което съобщава, че тъкмо преди празниците у нас пристигат евроексперти по храните, защото имало съмнения в това с какво се хранят българите.

Изискванията за еврочленство налагали строг контрол над ферми, заводи, кланици и преработвателни предприятия. А в ЕС си има генерална дирекция за контрол над храните и тя се казва САНКО.

И сега към царската сватба – “три дни без пари вино и кебапчета за народа” – така 424 часа обобщава масрафите в Боровец. Очаквали се трапези с вино и кебапчета на корем. “Ще се лее вино направо от бъчвите.

За храната още не сме решили, ще гледаме да е нещо традиционно”, пояснява областният управител на София Олимпи Кътев. И допълва, че мислят за печени картофи – те са най-традиционното за Самоков.

В Боровец вече пристигнали и първите височайши гости, пише “24 часа”. И вече изчезнал куфара на френска аристократка, но полицията плъзнала на действа, куфарът бил открит, а гостенката помолила да не се шуми по случая.

“Току що им пуснах парното”, съобщава огнярът на Врана бай Стефан, който бди Калина и Китин Муньос да не настинат преди тържеството. “24 часа” пък бди над даровете.

Министри щели да даряват йерусалимски иконостас, идеята била на Соломон Паси.

Роклята на Калина била дело на испанския дизайнер Мигел Паласио. Парфюми “Ален Мак” щели да получат младоженците.

Коста Цонев вече им занесъл картина, а от своя страна булката Калина била решила да направи дар от по 1000 лв. На няколко сиропиталища и домове за възрастни хора.

Курбан за мюсюлманската общност с пари на Калина щяло да има в Мадан и Рудозем. Тя обмисляла да дари и приюти за бездомни кучета край Враждебна и Добрич.

И накрая изданието разкрива, че на кметове по места им се били изправили косите от желаещи да сключват брак тъкмо на 26 октомври. Трескаво се сменяли сватбите, защото се бил пуснал слух, че на този ден брачни двойки щели да получат лично поздравително писмо от премиера. Текстът обаче се пазел в тайна. Във Варна били получени вече 16 такива писма. Така че който иска, да побърза, може би му е дошло времето...