Радио Франс Интернационал - България Боровец - затишие пред сватба

Рамон Перес-Маура: Симеон е като лисица в политиката

Европейският съюз ни иска през 2007 година

Всичко, всичко, което ще стане, се изписа. Но никой не се сети да каже какво няма да стане. А има известно количество неща, които няма да се случат. Даже на царската сватба, демонстрира досетливост "Монитор".

Така например Ал Джазира, с която се свързал кореспондентът на изданието за Южна Италия, отрекъл слуховете, че има предварителен запис на събитието, което ще излъчи непосредствено след подписването.

Министър Петканов поел ангажимент в деня на сватбата да няма бомби, или поне да са по-слаби от обикновено. Премиерът нямало да даде на Китин Муньос 800 дни. Щял да му оправи положението за далеч по-кратък срок, съобщила Галя Дичева, продължава да реди все в същия пародиен стил изданието.

И вече сериозно за сценария "Монитор" съобщава, че само 4-ма журналисти ще бъдат допуснати до сватбената церемония- един испански, един френски, оператор от БНТ, човек от БТА и личният фотограф на Симеон.

Това предизвикало скандал сред чуждите медии, които заплашили, че ще си тръгнат. Относно мерките за сигурност вестникът твърди, че Боровец е блокиран като за папата. На входа на “Царска Бистрица” били монтирани скенери, през които ще минават гостите, добавя "Труд".

Премиерът Сакскобургготски лично подреждал местата на височайшите гости в голямата шатра на “Царска Бистрица”, където ще бъде празничният обяд след католическата венчавка на Калина и Китин днес, разкрива Труд.

Царското семейство се събра за сватбата, пише "Стандарт". Според информацията на Труд двайсетина гости със синя кръв –представители на европейски и арабски династии се очакват да присъстват на сватбата на княгиня Калина.

Превръщайки темата във водеща "Труд" изтъква, че в Боровец сред 400-те гости вероятно ще блестят 6 принцеси, 3-ма херцози и 2 херцогини, 1 лорд, 1 граф, 1 дон, 4-ма князе и 1 княгиня.

И 240 тикви за царската сватба, добавя на свой ред "Дума". Тиквите, тип цигулки, са дар за сватбата от Националния синдикат “Земеделие”.

А Калина днес за пореден път ще докаже, че е най-дръзката аристократка в цяла Европа, изтъква "24 часа". Княгинята смята да се появи на сватбата си в черно! Все пак по настояване на Симеон Калина се съгласила да не се венчава с черната рокля, а да я използва за пира след церемонията, пише часовият вестник.

На самото бракосъчетание булката ще бъде издокарана в традиционна родопска носия, отбелязва "24 часа".

Симеон Сакскобургготски е спазил обещанието си и е разпратил поздравителни писма до всичките 333 български двойки, които се венчават днес, подчертава "Стандарт". Сватбата е повод за две интервюта със съветника на директора на вестник “АБС” Рамон Перес- Маура.

В едното пред Стандарт 36 годишният генерален директор на Съюза на европейските всекидневници твърди, че съветвал царя, а не премиера Симеон. Според него за всички е трудно да възприемат как един човек, който 55 години е бил цар, успял да се промени и да стане министър-председател.

Пред "24 часа" Рамон Перес-Маура е по-конкретен: Симеон е като лисица в политиката. Лисицата е такова животно, което лесно може да измами своите опоненти. Лисицата е в състояние да се измъкне и да тръгне натам, където най-малко очаква опонентът, пояснява испанският журналист.

Като човек, който се занимава с външнополитическа журналистика Рамон Перес-Маура споделя пред "24 часа", че положението в България се подобрява и това го потвърдил в лична среща с него еврокомисарят Ферхойген. Комисарят на ЕС заявил, че в историята по разширяването няма такъв случай на толкова изостанала страна, която да напредне толкова бързо само в рамките на една година.

ЕС подкрепи България за членство през 2007 година, цитира "Монитор" заключителния документ на срещата на върха в Брюксел. България и Румъния да бъдат приети в Евросъюза през 2007 година.

Това е записано в последния момент черно на бяло, потвърждава и "Труд". Основната цел на срещата в Брюксел беше да се одобрят необходимите мерки, които да позволят 10-те държави кандидатки да станат членове на съюза през 2004 година, припомнят изданията. ”Членството в НАТО не е като покана за сватба. Там никой не дава. Пактът осигурява важните правила за функциониране на българския обществено- икономически живот”, предава "24 часа" думите, изречени от експрезидента Петър Стоянов при откриването на конференцията “България преди и след Прага 2002”.

Според министър Паси България никога не е била толкова близо до алианса. България най-вероятно ще получи покана за НАТО в Прага, но НАТО вече няма да е същият, предава и думите на американският експерт Джефри Саймън "24 часа".