Радио Франс Интернационал - България Окото на терора

Законни ли са топломерите?

Голямото есенно сватбено чистене

Ще минем ли по празниците без "цар и генерал Борисов?"

В окото на терора сме – така “Капитал” определя събитията в Москва. Като отбелязва, че събитията могат да пренаредят дневния ред на света, особено, ако променят руската позиция по иракския проблем.

“168 часа”, който публикува обширен материал за събитията от 11 септември и вариантите за мемориал в Ню Йорк, обаче е по-склонен да се съсредоточи върху нашенските проблеми. Каквито не липсват.

Топломерите са незаконни, за пореден път твърди изданието. Аргументът – топломерите не се водели измервателни удари. Щом не са такива, твърди "168 часа”, никой няма право да събира пари на базата на показанията им, както се прави в момента.

Ала наясно ли е нас, някой с правата си, чуди се "Капитал”. И задава въпроси на финансовия министър Милен Велчев.

А именно: как така един министър (Николай Василев) обещава пакет от мерки за стимулиране на бизнеса, а друг (тоест Милен Велчев) с лека ръка се отмята от дадените на бизнеса обещания. Не така, г-н Велчев, пише “Капитал”. Защото дори някои пари да натежат на НОИ, не бизнесът е виновен за сбъркания модел на здравеопазването.

“168 часа” съзира интересни конфигурации във властта – главният прокурор Филчев се взел с БСП. Затова и излиза на първа страница със сватбен колаж, на който Сергей Станишев е младоженец, а ролята на мустаката булка е отредена на прокурора на републиката.

Според “Капитал” много идеи за промени затъват у нас. Например промените в Конституцията, които нищо чудно да опрат до Конституционния съд.

И като говорим за сватби, “168 часа” естествено не пропуска бракосъчетанието на седмицата – сватбата на Калина и Китин – разглеждайки я в оптиката на сватбените приготовления. Защото цяла седмица от Самоков до Боровец, твърди изданието, картината била една – прах, метли и пушек.

Чистачите прииждали, качени на микробусите. Мероприятието се ръководело от кмета на Самоков Ангел Немов, който споделя: “как да не познавам царя, познавам го, даже съм се ръкувал с него”.

А на въпрос на “168 часа” заради сватбата ли се чисти така, той отговаря: “Не, чистим така всяка година. В Самоков трябва да е чисто, нали така. Е, чистим и заради благородниците, какво биха си помислили? Включил съм в хигиенизацията, обобщава кметът, 500 души роми и 50 служителки от общината”.

“Преди имаше ленински съботници, сега има царски”, съобщава служителка в общината, която на практика не работи – всички чистят.

Второ действие, според “168 часа” имало в хотелите “Рила” и “Самоков”, където жужали пархосмукачки, а камериерки разглеждали списък на гостите и със страхопочитание повтаряли: “лорд, принц, принцеса”.

Встрани от цялата суетня, според изданието, била само игуменката на женския манастир край Самоков сестра Теодосия, която отсякла: “Поканени сме, но няма да ходим. Православни християнки на католическа сватба – не може”.

“Капитал” се вълнува не толкова от сватби, колкото от местните избори. И изследва формулата – в София само Софиянски засега движи кандидатурата си. А в страната?

За целта “Капитал” се обръща към царския депутат Станимир Илчев, който споделя, че НДСВ мисли за местните избори, но ги затруднява краткият живот на НДСВ като партия.

“168 часа” е още по-категоричен: НДСВ търси 15 000 кандидат кметове. А досегашните членове на царската партия са само 2500 души, което предвещавало крах на жълтите на местните избори. Те продължавали да не разполагат с никакви местни структури в страната.

“Капитал” пък недоумява защо царските депутати са тръгнали да се упражняват в медийно законодателство.

А “168 часа” акламира шумно идеята на БНТ да няма новогодишна програма. Така и така тези програми никога не се получават, коментира изданието. Защо да не се спестят 200 000 лв. А нека Мърдок тръпне от завист.

Ала какво все пак ще гледаме по празниците, пита “168 часа”. И недоумява как ще минем без “цар и генерал Борисов”. За целта изданието предлага да ни пуснат някаква обновена версия на “Бой последен” за разпределението на нарко-каналите, пазарите и аптеките в София, Пловдив, Бургас и Варна.

А столичният кмет заслужава, твърди “168 часа”, преизлъчването на поне три филма: “Бягащи кучета из София”, “Куче в чекмеджето на “Зоомилосърдие” и “Деца играят вън”.

Та дано, докато ги гледа, властта да си научи урока за децата и кучетата.