Радио Франс Интернационал - БългарияБалкан отива в историята, създава се нов превозвач

Нов пазарлък за Булгартабак

Избухна поредният спор между президент и правителсво

Ще работим в ЕС най-рано от 2009 година

Балкан отива в историята, създава се нов превозвач, така "Дневник" открива безспорната тема №1 за пресата днес. Разстреляха "Балкан", нова държавна авиокомпания сменя ликвидирания национален превозвач, допълва "Дума". Закриха "Балкан", летището окупирано, приглася "24 часа". Ликвидираха "Балкан", отряд 28 е вероятният нов превозвач, за който вече са определени средства от бюджета, пояснява "Пари".

"Балкан ер тур" пък е името на новия превозвач – цитира "24 часа" министъра на транспорта Пламен Петров. Компанията е туроператор, преди е била собственост на "Балкан" сега е на летище "София".

До тази ситуация се стигна, след като събранието на кредиторите отхвърли оздравителния план на синдиците. Мерките за сигурност обаче бяха изключителни. Във фоайето на съдебната зала имаше полицаи през 2 метра, разкрива вестникът. А иначе, иронията е, че точно тази годна се навършиха 55 години от създаването на авиокомпания "Балкан", коментира "24 часа". И колкото и да изглежда невероятно в този момент, до скоро компанията обслужваше 54 дестинации в Европа, Африка, Азия и Америка. А сега остава само да се мисли върху въпроса каква е разликата между Балкан в небето или врабче в шепата.

И към другата тема на деня – Съдът отмени избора на "Тобако кепитъл партнърс" за "Булгартабак". Агенцията за приватизация решава дали да предпочете купувач измежду тримата кандидати, или да обжалва решението, разкрива "Пари". Нов пазарлък за "Булгартабак", Чорни се отказа, пък отбелязва "Новинар". Върховният административен съд върна сделката за "Булгартабак" в Агенцията за приватизация. Агенцията трябва да започне преговори с класираните на трето и четвърто място кандидати.

След серия от подобни новини, остава възможно само пожеланието- Вижте "Булгартабак", помнете "Балкан", опазете БТК, категоричен е "Труд". Защото новото време очевидно ще трябва да научи този рефрен вместо добре познатия – “Вервайте ми!”. Явно голямата приватизация се оказа костелив орех. И чупи зъби на лакомниците. Колкото до "Балкан" – сега от субпродуктите ще трябва да се прави нов превозвач. Ако естествено открием ДНК-то за клонинга.

А иначе – след изтеклата вчера информация за спотаяван скандал между Министерството на външните работи и президентството и отправените от президента Първанов упреци, днес вестниците излизат с информацията, че този път Кунева нападна президента за Европейския съюз, разкрива "Труд4. За високо напрежение между президент и правителство говори от своя страна "Дума". Кунева вини Първанов, че пречи на правителството, приглася "Пари". Поводът – писмо на президента Георги Първанов до Европейския съюз за АЕЦ Козлодуй. В него Първанов отрича обявения от кабинета ангажимент за 3-ти и 4-ти блок.

“Единственото, което ми е известно е текст, по който имаше много забележки”, коментира пред "24 часа" министърът по европейските въпроси Меглена Кунева. Тя допълва пред "Труд", че отговорността за преговорите с Европейския съюз носи правителството и ако в Европа пристигат разнопосочни сигнали за България, това няма да е добре за нас.

Какво обаче ще е добре за нас според Европа? Европа иска краварите да станат туроператори – така "24 часа" обявява препоръката на еврокомисаря по социалните въпроса Анна Диамандопулу правителството на България да подобри трудовата преквалификация. Заетите в западащ отрасъл като земеделието трябвало да се преквалифицират за работа в сферата на услугите. А иначе – работим без ограничения в Евросъюза най-рано през 2009 година, отбелязва вестникът. Ще работим в Европейския съюз най-рано от 2009 идентично звучи заглавието на "Монитор". За достъпа до пазара на труда бе измислена формулата 2+5 - дава се гратисен период от 2 години след влизането в Европейския съюз, в който се следи как новата страна членка спазва общите условия на съюза. След това всяка една от 15-те решава самостоятелно дали да отвори пазара си на труда за новия член на съюза, пояснява вестникът. Така че, за надеждите на много хора за по-скорошни срокове еврокомисарят по заетостта и социалните въпроси коментира: “Договорените срокове са мъдър компромис с тревогите на държавите от Европейския съюз”.