Радио Франс Интернационал - БългарияВицепремиерът Паскалев подал оставка заради отказ да бъдат децентрализирани общините

Бащата на Милен Велчев обвинен, че е източил "Балкан" с 500 000 долара

10 000 души протестираха срещу мизерията

Оставка в кабинета. “Паскалев дава оставка, Симеон не я приема” - въвежда ни в кризата на деня “Стандарт”. След което изданието говори за “паника в парламента, още повече, че мотивите на вицепремиера остават тайна”. “24 часа”обаче държи да разбули тайната. И след водещото си заглавие “Оставката” (при това върху червен фон), допълва: Велчев унизил Паскалев.

Причината за оставката, твърди “24 часа”, била, че финансовият министър не допуснал децентрализацията на бюджета на общините “Така Велчев бламира и премиера Сакскобургготски, който сложи подписа си за тази децентрализация, а сега с новия бюджет се връща свръхцентрализацията”, настоява шефът на УС на Националното сдружение на общините Венелин Узунов.

Според “Труд” все още мнозина се надявали Костадин Паскалев да изтегли оставката си. Запитан обаче дали чувства вина за оставката, финансовият министър Велчев отговаря пред “Труд” с “ха-ха”. Защото, убеден е Милен Велчев, ако “всеки министър подавал оставка, защото неговите предложения не се приемат, нямало да има Министерски съвет”. “Монитор” обаче е разузнал, че и Димитър Калчев обмислял своята оставка, което означавало, че хората на БСП напускат кабинета. Това е достатъчно убедително доказателство и за “Труд”, който на цели две страници говори за “криза в кабинета 20 дни преди Прага”.

След което, поради объркаността на ситуацията, “Труд” призовава всички “да верват” в здравия си разум”. Защото не е нормално, смята “Труд”, всички да се правят на заспали в деня на Народните будители. “Трудно е например да се “поверва”, пише “Труд” на екоминистърката, че премиерът и тя били научили за станалото от вестниците. Някак си също не е за “верване”, убеден е “Труд”, че СДС не потрива доволно ръце. Обратно, с излизането и на Калчев от кабинета, се отварят възможности за синьо участие в него. А най-трудно е да се “поверва”, убеден е “Труд”, че оставката на Паскалев няма нищо общо със скандала между президента и правителството.

Ала кой ти казва, отбелязва “Стандарт”. И се чуди на свой ред как все така става, че искат оставката на един министър, а друг си подава оставката. Пред “Стандарт” Костадин Паскалев обаче заявява, че връщане назад няма. А какво мисли по случаят Симеон Сакскобургготски? Трудно е да се каже, отбелязва “Труд” и разказва, че запитан вчера в Атина, където е на официално посещение, Симеон е казал следното: “Ще поговорим по спокоен начин, без сензации”. И още: “Вижте, това не е въпрос, който е тук сега, тук сме на такова посещение”. Премиерът проговорил едва когато български журналисти помолили колегата си Карлос от "Ройтерс" да му зададе въпрос. Пробивът станал на общата пресконференция Сакскобургготски-Симитис. Изобщо, “правителството е в небрано лозе”, е заключението на “Труд”.

“Монитор” разпитва по случая президента Първанов, който обещава да съдейства, за да няма правителствена криза и тежки последствия преди срещата в Прага.

И отново пред “Труд” социологът Юрий Асланов, близък до президента, прогнозира, че иде серия от оставки. Управляващото мнозинство, твърди той, е сериозно разклатено.

В същото време извадиха компромат срещу Велчев, отбелязва от първа страница “Новинар” (същата информация откриваме в “Труд” и “24 часа”). Става дума обаче за компромат срещу бащата на Милен Велчев – Емил, който според ветераните от МВР и съюз “Защита” бил източил 500 000 долара от “Балкан” преди години.

В същото време “Стандарт” отбелязва, че 10 000 души вече излязоха на бунт срещу мизерията. Петиция с над 200 000 подписа е връчил вчера КНСБ на президента Първанов. На снимки в “Труд” и “24 часа” виждаме отново да разкарват чучелото на вицепремиера Василев, на просветния министър Атанасов, както вече и чучело на Симеон Сакскобургготски.

“Труд” и “Новинар” не пропускат от първа страница да отбележат една трагедия – цех, рухнал при адска експлозия в Долна Митрополия, е погребал 4 работници.

В същото време нещо в България се променя, ремонтират затворите, убеден е “24 часа”, който публикува репортаж от Казичене. 4 етажната сграда била напълно обновена, вече имало и килии с изглед към езерото. В открития вчера цех за хляб затворниците можели да пекат хляб за колегите си от Централния, а също и да приготвят сладки. Затворът в Казичене имал дори кабелна телевизия.

В репортаж от Пещера “Труд” подчертава, че е бил закрит “първи частен съд” в града, който сменял имена и ЕГН, за да могат изгонени от Шенген отново да се връщан безпроблемно в ЕС. Писателят Антон Дончев говори пред “Дума”, че сме навлезли в етапа на “културата на кофите”.

А “Стандарт”, уморен от толкова много политика и драми, решава да разкаже на последна страница как в България е бил отпразнуван Хелоуин. Студенти от НАТФИЗ решили да раздадат тиквени медали, в резултат на което две миниатюрни тиквички кацнали на реверите на царските депутатки Юлиана Дончева и Ирена Варадинова. Всекиму – своето.