Радио Франс Интернационал - България Продължение на темата за оставката на Костадин Паскалев, причините и последствията, които могат да произтекат от нея

Кабинетът в Кърджали

Зимата идва от петък

Премиер? Не ставам само за патриарх! С това скромно признание на Костадин Паскалев 24 часа открива темата, продължаваща да вълнува пресата – оставката му от правителството, причините и последствията, които могат да произтекат от нея.

Кой да си ходи от кабинета, по този повод задава въпроса "Труд". И отговорът- Николай Василев, Лидия Шулева, Владимир Атанасов, Божидар Абрашев и Милен Велчев са министрите, които хората смятат, че трябва да бъдат сменени. Резултатите са от експресно проучване на Медиана.

А иначе, разкритията на пресата варират от – ДПС мисли да иска поста на Паскалев, във водещото заглавие на "Монитор". До – ДПС – не искаме поста на Паскалев – "Стандарт". При всички случаи ДПС загатва за ремонт на кабинета. Заместник на Доган иска нова политика, коментира "Дума".

Повечето вестници излизат днес с обширни интервюта с Костадин Паскалев. Колко до символизма на самата оставка – оставката е първият епизод от действията на БСП за дестабилизация на страната, коментират "24 часа" и "Труд".

Паскалев хвърли знакова оставка, категорична е и в анализ за "Стандарт" политологът Таня Буруджиева. Засега обаче тя не променяла нищо – кабинетът има ресурс, мнозинството е стабилно. При всички случаи обаче, оставката на вицепремиера Паскалев е още едно доказателство, че от година и половина в България не се прави политика. Тя просто се случва, убеден е "Дневник".

А стратегията на отлагане и омръзналите заклинания “да гледаме позитивно на нещата” и “да не се плашат хората” съвсем логично доведоха до ситуацията, в която Симеон Сакскобургготски вече изглежда напълно безпомощен да владее положението. И независимо дали оттеглянето на Паскалев е лична драма или обмислен политически ход, коментира вестникът, то представлява рентгенова снимка на отношенията в правителството и своеобразно тържество на липсата на управленска визия и организиращи принципи.

Каква пък е визията на правителството за развитието на Родопите?

Правителството прие програма – 100 милиона за Родопите, отбелязва "Труд" във водещото си заглавие.

Симеон обаче сложи кабинета на диета, да се готви за пости и целият народ, предупреждава "Стандарт", позоваващ се на специалисти. Защото пържоли и кюфтета сънували министрите тези дни. В събота и неделя премиерът ги сложил на къпана баница и чушки с боб.

А иначе Кърджали, където се проведе заседанието на кабинета, посрещна лъснат до блясък министрите. Най-горди обаче бяха в хотел "Устра", където специално за събитието били ушити нови ливреи. Билки ще заместят тютюна в Родопите, пък така синтезира програмата за развитието на региона "Дневник". Поп отказал да се моли за Симеон, пък разкрива "Монитор".

А иначе как може да се определи вчерашното оперативно заседание на кабинета? Ами до Кърджали и назад, коментира "Труд". А за политическата история у нас заседанието, макар и безпрецедентно, не е нищо ново. То просто било слизане сред народа.

А слизането е банално и еднопосочно. Защото още през 80-те години Тодор живков призоваваше своите кадри за приземяване, припомня вестникът. Така че това, за което правителството трябва действително да помисли, е мястото на принципа “Таз година масраф, догодина отчет”, завършва вестникът.

Колкото до отчета – под 5% от народа може да спестява, това показват данните на КАНСТАТ – организацията, която обединява националните статистики на страните-кандидатки за Европейския съюз, цитирани от "24 часа". А близо две трети от хората се опасяват, че през предстоящата година броят на безработните или ще се увеличи или няма да се промени.

Приблизително толкова мислят, че цените през същия период ще скочат. А иначе, единствено в Полша живеят в по-малки жилища от нас, коментира резултатите вестникът.

А за тези, които нямат търпение да се озоват в една по-друга атмосфера – зимата идва от петък, чакайте сняг след 4 дни, обещава "Труд". С циганското лято ще се простим още утре, а в петък вече не само в София, а и на други места, може да прехвърчи и първият сняг.