Радио Франс Интернационал - България Пълен файтон с мераклии за вице, Симеон мълчи

Шоуто на Царя би Шоуто на Слави

35% очакват ремонт на кабинета

Дикме или Свинаров вице?

БСП забрани на своите да влизат във властта, кметовете на бойкот с кабинета заради Паскалев, продължава водещата от няколко дни за пресата тема "24 часа". Доган иска свой вицепремиер, приглася "Труд". Пълен файтон с мераклии за вице, Симеон мълчи, обобщава ситуацията "Стандарт".

Още оставки? С тази въпросителна от своя страна "Дума" отваря темата за по-нататъшни очаквания и коментари. И все пак, контрира "Дневник", интересно е, че БСП умува дали да забрани на кадрите си да влизат в правителството на Симеон Сакскобургготски. Това обаче може да се определи само като грижа за партийното здраве. Защото случките като тази с Паскалев ще станат хронични, тъй като социалистическата партия не постави отношенията си с мнозинството в ясен регламент. И така се стигна до безумната ситуация БСП да бъде управляваща опозиция, а тази шизофренична очевидност не се отразява добре на здравето на партията, отсича вестникът.

Интересно е също така защо другият червен кмет в кабинета не обелва и дума за оставка, допълва "Дневник".

И като стана въпрос за думи – Пречи ми начинът на мислене на българите. Това са думи не на кой да е, а на българският премиер Симеон Сакскобургготски.

"24 часа" се позовава днес на обширно интервю на премиера за гръцкия "Вима", в което той открито заявява, че най-големите пречки за осъществяването на вижданията му са българският начин на мислене и липсата на желание за диалог. С едно-две интервюта предимно в чуждата преса и още толкова телевизионни, премиерът съсипа цялостното творчество на сценаристите на шоуто на Слави. Току-що проговорил и премиерът вече го разби, отбелязва "Пари". Поводът – пийпълметричните изследвания, които показват, че срещата на премиера с четирите електрони медии – БНТ, Би Ти Ви, БНР и Дарик радио на 16 октомври е имала рейтинг от 20.4%. Tова e заявил говорителят на премиера Димитър Цонев. Общият рейтинг от двете телевизии бил 61.2%, което било повече от шоуто на Слави, гордо допълва Цонев.

Ами Шоуто на Царя би шоуто на Слави, това е, заключава от своя страна "Труд". И в крайна смета - браво – щом като и говорителят на Министерския съвет погледна на изявленията на шефа си като на шоу, какво ли му остава на простосмъртния българин, отбелязва вестникът.

И какви са очакванията на българина? 35% очакват ремонт на кабинета, показват резултатите от изследване на НЦИОМ, публикувани в "24 часа". А иначе – общата цел на българите била членството в НАТО. Спрямо септември оптимистите в очакванията си, че ще получим покана в Прага се повишили с 12%. Висок остава делът на убедените привърженици на членството ни в пакта – 61 на сто. А иначе очакваната покана сближава позициите на симпатизантите на десните партии, без обаче това да доведе до диалог между самите партии, заключава вестникът.

Именно под знака на липса на диалог, въпреки съществуващите несъгласия, минава Бюджет 2003. Като ядреното куфарче на Велчев, го определя "24 часа". А "Труд" е категоричен – Всички срещу бюджета – общини, сини, червени и ДПС. Причината – орязаните пари за общините. Коалиция "За България" няма да подкрепи проектобюджета, а от СДС дори се зарекоха, че ще дадат бюджета на Конституционния съд. И всъщност има опасност Бюджет 2003 да взриви фискалния мир, имайки предвид нереално ниските пари, предвидени за здравеопазване. Оценката е на Международния валутен фонд, отбелязва "24 часа". Каквото и да се случи обаче, очевидно е, че светлото бъдеще явно няма да започне от 2003-та година, заключава вестникът.

България обаче все още е страна на контрастите. Тук много хора отбелязват, че трудно биха си платили парното или направо биха го спряли. Във Франция, ако се опитат да му отнемат това удобство, французинът ще излезе на улицата и ще протестира. Българите не само, че не протестират, а и са позитивно настроени.

За разлика от хората в други държави българите са и много по-позитивно настроени към Обединена Европа, идеята за обединението се приема от много повече хора, споделят впечатленията си журналистките Фредерик Льобел от РФИ и Барбара Грубер от Дойче веле за "Дневник". Защото, както отбелязва вестникът, в повече от 10 радиостанции в Европа тази седмица от понеделник до петък ще звучи името на България – у нас това става на вълните на РФИ-България – 103.6. Това ще стане в програмата Европейски акценти, които тази седмица са посветени на страната ни. А иначе, както споделя Фредерик – нещата при вас се развиват много бързо. Но като че ли на две скорости – някои неща се променят много бързо, други като че ли остават същите. А България е много хубава страна, допълва Барбара. Хората са топли и открити и наистина те карат да се чувстваш добре. Много интересна е смесицата на извънредно богата културна идентичност, останки от социализма и усилие за интеграция в Европейския съюз.