Радио Франс Интернационал - България Сделката за БТК - също в съда

До 48 часа решават съдбата на "Булгартабак"

София и Пловдив остават без транспорт

Главният прокурор Филчев обвинен в злоупотреба със служебното си положение

“И сделката за БТК – на съд”. Така “Труд” подготвя читателите си за нова скандална сделка, която се оформя след злополучния конкурс за “Булгартабак”.

Защото вече жалба срещу избора на “Вива венчерс” – Виена за купувач на телекома е била внесена вчера във Върховния административен съд от “Интернет общество” – България. В жалбата се посочва, че Агенцията за приватизация е нарушила закона за раздържавяването, а в близките дни, пише “Труд”, се очаква още поне една жалба срещу сделката за телекома.

“Монитор” също подчертава от първа страница, че сделката за БТК влиза в съда. След което тутакси обръща поглед към сделката с “Булгартабак”, където “Дойче банк е отказала да даде повече пари за тютюневия холдинг. “Тобако кепитъл”, отбелязва изданието, вчера е съобщил, че не е склонен да обжалва и се оттегля от сделката, ако се наддава тепърва по трите параметра- инвестиции, годишно изкупуване на тютюна и програма за работна заетост.

От своя страна в. “Пари” подчертава, че Германия е поискала гаранции за инвестициите си в България – става дума за констатация след срещата Шрьодер-Първанов в Берлин. Но, подчертава в. “Пари”, предимно се е говорило за големи инфраструктурни проекти – не само на втория мост на Дунав, но и при автомагистралите Ниш-София и София-Скопие.

Изданието обаче подчертава, че по време на срещата не е било споменато името на “Дойче банк”, въпреки че “Дойче веле” се позовава на анонимен висш служител на “Дойче банк”, който заявил, че при провал на сделката банката може да се изтегли от България.

“Дойче банк” не говори анонимно, заявява пред “Труд” д-р Тесен фон Хайдебрек, член на управителния съвет на банката. И заявява официално следното: “Дойче банк има интерес да инвестира и модернизира тююневата индустрия в България, но ще се съобрази с всяко решение на българския съд”. “Фалстарт заплашва наследника на “Балкан” – обявява във водещото си заглавие “Дневник”. Новата компания “Балкан Ер Тур” вече влизала в бившата сграда на ръководство въздушно движение, подчертава изданието, но отбелязва, че не било още ясно решението на съда. Така подписаните споразумения и решението новата компания да поеме полетите на “Балкан” обаче можели да се окажат нелегитимни без решение на съда.

А и не е само това – София и Пловдив ще тръгнат пеша – с това заглавие излиза “Стандарт”. Шофьорска стачка оставила хиляди хора под тепетата блокирани на улицата. Рейсовете в Пловдив спрели заради мизерни заплати и опасни возила. В София проблемът обаче е по-различен и не по-малко сериозен, отбелязва “Стандарт”.

Столичната община не била изплатила задълженията към Енергото за трамваите и тролейбусите. И оттам дали ултиматум неизплатените сметки от 855 000 лв. да бъдат платени до утре. Ако ли не- трамваи и тролеи без ток в четвъртък, отбелязва “Дума”.

За решаването на проблема кметът Софиянски изпратил писмо до Министерството на финансите с искане всички институции да покрият просрочените си задължения към “Електроснабдяване”. Кметът поискал още да бъдат освободени 6 млн. лв. от задълженията на общината към държавния бюджет.

А какво в това време прави властта – пита “Труд”. И излиза под глава с фотосесията “По хълмовете на времето”. На нея виждаме две снимки. На едната с дата 5 ноември 1963 г. първият секретар на ЦК на БКП др. Тодор Живков пуска в експлоатация Кремиковския металургичен комбинат.

На втората с дата 5 ноември 2002 г. министър-председателят и лидер Симеон Сакскобургготски пуска в експлоатация ремонтираната първата доменна пещ в “Кремиковци”.

Според “24 часа” основното питане по етажите на властта е: кой ще е вицепремиер? Изданието публикува настояването на екоминистръката Арсенова такъв да е Соломон Паси. “Стандарт” пък смята, че избират между Паси и Кунева за вицепремиер.

“Монитор” обаче е по-заинтригуван от други маневри на властта – правосъдният министър Станков е инициирал среща на властта с обвинения срещу главния прокурор Филчев.

“Труд” съобщава, че Едвин Сугарев, макар и вече да не е лидер на СДС, е поискал имунитета на Филчев.

“Дневник” обстойно се спира на обвиненията срещу Филчев. Според Сугарев главният прокурор следва да бъде разследван поради злоупотреба със служебното положение.

“24 часа” публикува основните искания от писмото на Сугарев. Там, между другото, четем, че: Филчев не е изпълнил обещанията си да довърши делата по фалита на банките и източването на банковата система; бил използвал връзките си да потули участието на брат си Ангел, разследван за износ на културни ценности; освободил самолет през 2001 г., извършващ трафик на незаконно оръжие; сплашвал е издатели и журналисти; разправял се е с опоненти, след които самоубилия се прокурор Джамов, Николай Колев, Румен Янков, дори шефът на Конституционния съд Христо Данов; имал сериозни проблеми с психическото си здраве, хронична мания за преследване и параноична подозрителност; и накрая, “24 часа” цитира обвинения във връзки с бившата ДС.

“Дума” твърди, че Филчев е изнудвал Надежда Михайлова с обвинението да открие процедура срещу мъжа й заради приватизирания от него гараж.

“Стандарт” от своя страна, тръгва да брани главния прокурор от обвиненията и твърди, че целта на атаката е той да бъде облян с помия, щом го обвиняват даже в “психически отклонения”. И на този фон, какво – “сметката невъзможна” - е заключението на “Труд”. Повод за което е намерението на НДСВ да излъчи догодина 4 000 кметове плюс 3 000 съветници. Освен това се търсели поне 24 000, ако не членове, поне симпатизанти да бдят в изборните комисии.

Откъде управляващите ще намерят хора- гадае “Труд”. Та нали жълтата партия наброявала тъкмо 3 000 души. Освен това, отбелязва “Труд”, хора се връщат от Мадрид или Лондон за премиер или вицепремиери, но не и за кметове на Горно Уйно.

Освен това предизборната треска, пише “Труд”, е в годишнината от историческия Осми конгрес. Някой ще каже, пише “Труд”, че едното няма нищо общо с другото. Има, твърди изданието. Колкото влязохме в комунизма, толкова и управляващите ще имат 4 000 кметове.