Радио Франс Интернационал - БългарияМинистерска треска в групата на НДСВ.

Паскалев: Отидох си заради корупция.

Съдят държавата.

Министерска треска в групата на НДСВ. Така най-лаконично “Дневник” отразява започналото наддаване за поста на подалия преди седмица оставка вицепремиер Паскалев. Полу-шеговито, полу-сериозно инициативата на царските депутати среща подкрепа в изявлението на парламентарния шеф Огнян Герджиков, че е напълно възможно избраник от мнозинството да стане министър добавя изданието. Повод за думите на парламетарния шеф бяха разпространените от медиите информации, че кандидати за поста са народните представители Мирослав Севлиевски и Даниел Вълчев, изтъква вестникът.

Севлиевски и Вълчев наистина се шегуват с номинациите си за кабинета, подчертава “24 часа”. “Бих приел длъжността единствено на главен мюфтия, но никой досега не ми е предлагал”, отбелязва чувството за хумор на Вълчев часовият вестник.”Нямам намерение да вкарвам името си в подобна дискусия” е позицията на Севлиевски. Номинирането ми е медийна измислица, в която няма никаква истина, коментира пред “24 часа” и кметът на Черноочене Айдън Осман, чиято кандидатура също се появи в рулетката за поста.

Шоу в парламента за новия министър, заключава "Труд". Според финансовия министър Милен Велчев премиерът щял да вземе най-правилното решение, добавя изданието. "Дума" обаче прогнозира възможен разрив между НДСВ и ДПС във връзка с министерския пост. Засега царистите си гледат един на друг сеира и се радват на ръкопляскания на родените от тях “новини”, констатира изданието.

“Напуснах заради корупция”. Тази думи на подалия оставка министър "Стандарт" извежда в челно заглавие. Казаното се тиражира и от всички издания. В разпространеното интервю бившият вицепремиер разкрива, че има информация за предстоящи структурни промени в кабинета, но няма право да я съобщава, защото не била негова работа да коментира тази тема. Възможно е да се закрие целият Министерски съвет и да остане само финансовият министър, който да разпределя финансовия ресурс, отговаря Паскалев на въпрос дали Министерството на регионалното развитие и благоустройството може да бъде закрито. Симеон остава без трети вицепремиер на мястото на подалия оставка Костадин Паскалев, твърди "Монитор". Министър-председателят няма определена бройка за заместници по закон. Те се определят при гласуването на кабинета в парламента или с вота на депутатите при структурни промени в кабинета, прави известни уточнения изданието. Премиерът нямало да прави и структурни промени в правителството. Той се видял в чудо от лобисти за назначенията, обяснява "Монитор". Според "Труд" премиерът останал без пари и за партийна агитация, след като мандатоносителите Тошо Пейков и Весела Драганова изтеглили коалиционната сметка на НДСВ. Партията НДСВ не е парламентарно представена и няма право да получава държавна субсидия. "Труд" отразява и коментарите на водещи политолози, според които това е абсурдна ситуация, в която управляваща политическа сила да се докарала дотам, че нейното организационно и финансово състояние изцяло да зависи от две партии фантоми. А затова царистите винят Панайотов, който миналата година не успя да прокара регистрацията на царската партия преди изборите.

Данъчен “комар” ще започне да жили до месеци онези, които не могат да докажат откъде са парите, с които са купили луксозни имоти и лимузини, предупреждава "Труд". Вече се проверяват софийските имоти за над 100 000 лева и колите над 60 000 лева, изтъква изданието.

Съдят и държавата, репликира "24 часа". 11 дела срещу правителството и отделни министри ще гледа днес Върховният административен съд. Те са по жалби на правозащитници, лекари, инженери, юрист, дребен превозвач, община. Четири от делата за тока и парното. Съдиите ще се произнесат до месец и решенията им ще бъдат окончателни, отбелязва "24 часа".

След 12 години отново заедно. Под това заглавие часовият вестник украсява първата си страница със сантиментална снимка на легендарните телевизионни водещи Райчо Райков, Емилия Иванова, Асен Агов и Нери Терзиева. Така вестникът насочва вниманието към медиите и краткия живот на медийните закони. Много ясно, че медийните закони ще се сменят всяка година, след като те са временни примирия в битката между държавата и частния бизнес, твърди в анализа си за часовия вестник Валери Найденов. Ако иска да оцелее, медийният закон трябва да напомня манастирски устав. Ако иска по-траен медиен мир, държавата просто трябва да спре търговската реклама в БНТ и БНР, предлага анализаторът. Така частните медии ще се лишат от революционните си мотиви, а рекламно-социологическите конгломерати ще започнат да уважават статуквото.

Добрите огради правят добри съседи, напомня Валери Найденов. Вечният медиен закон се състои само от 3 точки. Първата гласи: “Радиото и телевизията са частен бизнес. Държавата не може да притежава и да контролира каквито и да било медии.” Останалите две точки нямат никакво значение.

Часовият вестник се спира и на днешното честване на 200-годишнината от рождението на Виктор Юго в Софийския университет. Входът е свободен, а специално за случая пристигат лектори от Франция. Юбилеят се отбелязва едновременно в почти всички европейски държави, подчертава вестникът. За 200 годишнината на Юго във Франция е създаден специален комитет като амбицията му е да привлече повече хора, които споделят мислите си за човека, който написа изречението “Животът е една прекъсната фраза”.