Радио Франс Интернационал - България Двама българи изчезнаха в морето край Алжир

Как и с колко ще се лекуваме от грип

60% от българите са за членство в НАТО, но не одобряват изграждането на военни бази в България

Каквото и да става обаче всеки момент ние можем да намерим нещо прекрасно, към което да обърнем погледа си - Лили Димкова

Буря погълна двама моряци – "Стандарт", Двама българи изчезнаха в морето край Алжир – "Новинар", Двама българи изчезнаха при буря край Алжир – "Труд", Живи ли са Огнян и Димитър – "24 часа". Инцидентът е отразен по първите страници на всички вестници днес. Според "24 часа" двамата все още се издирват, докато "Труд" ги обявява за загинали. “Засега ги водим за изчезнали, а не за загинали”, цитира вестникът говорителят на външно министерство.

И поглед към всекидневните дилеми - 40 лева и лекуват грипа. Скъпо!, обявява "24 часа" във водещото си заглавие. Вестникът посвещава специален репортаж на високите цени на лекарствата, които понякога се явяват непосилни за заболелите от грип. А иначе – над 150 вируса носят хрема и кашлица. Предават се и при допир, отбелязва в интервю за вестника шефът на Института по микробиология в БАН професор Ангел Гълъбов. От година-две вече се знаело, че заразяването става не само по въздушно-капков път, а при допир със замърсен предмет. Вирусите били досадни и с това, че болният разпространява заразата поне месец, докато при грипа всичко приключвало за около 10 дни. И въпреки, че за момента все още няма категорична опасност, все пак вероятността грипната епидемия да се превърне в пандемия е много по-силна, отколкото преди осем години например, изчислява вестникът.

Каква пък е опасността и каква ползата от евентуалното ни членство в НАТО? 60% от българите са за членство в Алианса или 4 пъти повече от отрицателно настроените – това сочат проучванията на НЦИОМ, Алфа рисърч и МБМД. Според повечето от анкетираните пък членството ни в пакта е задължително, за да бъдем приети впоследствие и в Европейския съюз, отбелязва "Новинар".

Интересното обаче е друго – въпреки силната подкрепа на членство в НАТО, повечето българи се обявяват против да се изграждат бази в България, както и страната да бъде въвличана пряко във военни действия. Въпреки, че България и Гърция се конкурират за щаб на НАТО, а Румъния също иска след срещата в Прага да стане домакин на пакта в района, както разкрива "Дневник". И все пак, подобни нагласи и нежеланието да се изграждат бази на наша територия, могат да превърнат “Хем така, хем така” философията в национален проблем, разсъждава "Труд". Защото на подобни настроения народът им вика “хем му се иска, хем не му стиска”. И изглежда, че дилемата “хем така, хем онака” стана съществена част от бита и душевността на българина в последно време, заключава вестникът.

И още малко за обществените нагласи – 66% са недоволните от парламента, 57 на сто – от правителството, обявява резултатите от проучване на Сова-Харис Монитор. Задава се пък жълта война парламент – кабинет, министрите пренебрегват еднакво и президент и депутати, разкрива "Новинар".

Подобно поведение личи в позицията на кабинета за АЕЦ например, убедени са вестниците. ВМРО праща кабинета в затвора заради АЕЦ, отбелязва "Труд". Защото е време правителството да се съобрази с позицията на парламента, ако не го направи министрите, воглаве с премиера трябвало да отидат в затвора. “Не може парламентът да гласува едно – ти да правиш друго. Това се нарича преврат и суспендиране на конституцията”, цитира вестникът лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.

И всъщност, водещо е неогласеното намерение на Сакскобургготски постепенно да симеоновизира цялото политическо пространство, отбелязва "Труд". И точно затова НДСВ се появил някак като плод на непланирана бременност. И показателно за това било, че 15 месеца в републиканска уж България няма например нито една антимонархическа демонстрация, допълва вестникът. След последните промени в кабинета обаче можело да се очаква приказката на царя да свърши. И българите да разберат, че демокрацията се лекува с повече демокрация.

Но пък човешкият живот трябва да бъде осъзнат път към светлината, споделя за Стандарт художничката Лили Димкова, дъщеря на известния лечител Петър Димков. Всичко зависи от нас – защото независимо, че в момента животът може да бъде много тежък и сив, всеки момент ние можем да намерим нещо прекрасно, към което да обърнем погледа си.