Радио Франс Интернационал - България Нелегалните имигранти връщат сянката на Шенген

Наше оръжие в Ирак

АЕЦ - ЕС

Най-малкият донор у нас дари два живота

Нелегалните имигранти връщат сянката на Шенген – заплахата единодушно е избрана от вестниците за водеща новина днес. Соломон Паси предупреди – заплаха от нови визи, допълва "Труд". Европа пак ще ни иска визи, 2 години без паспорт за нарушители на Шенгенските правила, отбелязва "Новинар".

Има сериозна опасност някои европейски държави отново да въведат визи за България. Това заяви вчера външният министър по повод на задържането от френската полиция на нелегално пребиваващи българи в Бордо. Арестът предизвика много остра реакция сред местните хора и се чуха призивите да се върнат шенгенските визи за българите.

Подобни гласове имаше и в Холандия и Белгия. Франция със сигурност няма да въведе визи за български граждани, цитира "Новинар" френския посланик у нас Жан-Лу Кюн-Делфорж .Френският министър на вътрешните работи Никола Саркози е наредил затягане на режима на влизане на чужденци във Франция, цитира обаче "Монитор" френският "Фигаро". Поводът бил именно скандалът със заловените българи в Бордо. Практика била пристигащите да избягват паспортите им да бъдат подпечатвани. Така, ако случайно полицията ги спре за проверка, заявяват, че са пристигнали вчера и имат право на още три месеца престой.

Само до преди две години пред посолствата на шенгенските държави се виеха опашки за мераклии да подишат луксозен въздух. По всичко явно личи, че подобни неволи се забравят доста бързо, защото хипотезата Европа да ни върне ограниченията за пътуване не бяха взимани на сериозно, коментира "Новинар".

Така че по-добре сега да действаме, отколкото отново да ни строят в опашки. И в крайна сметка, допълва "Труд", заради изявите на някои нашенски бабаити зад граница ни грози нов Шенген. И може да се окаже, че заради излизащите престъпници няма да могат да излизат и почтените български граждани. Затова не е ли по-добре да спрем първите, за да могат вторите да излизат. Така че, припомня вестникът, нека не забравяме, че проблемът на давещите се е в ръцете на самите давещи се!

И след заплахата от въвеждането на визи – България може и да не получи покана и за НАТО. Причината – български части за бронетранспортьори, които са били доставени в Ирак. Или, както обявява "24 часа", – Скандал – наше оръжие в Ирак! НАТО не ни кани? Правителството е пресякло нелегален трафик на части за БТР, които били предназначени за Сирия, но са се оказали при Саддам.

Ръководството на ТЕРЕМ е уволнено заради оръжеен скандал, допълва "Дневник".

А самият изпълнителен директор отбелязва в интервю за "24 часа" - Кабинетът основателно ме уволни от ТЕРЕМ, наистина има нарушения на оръжейния режим.

И поглед към преговорите за членство в Европейския съюз – Шефът на Европарламента – Може и да има проверка за АЕЦ. Може да се наложат нови технически проверки, но това предстои да се договори, цитира "Новинар" шефът на Европейския парламент Патрик Кокс. Дойдох в България, за да обсъдим не дали, а кога и как ще станете членове на Европейския съюз, допълва той.

Евросъюзът оставал гъвкав за АЕЦ "Козлодуй", отбелязва от своя страна "Дума".

Днес пък съдът ще разглежда жалбата на 11 депутата от левицата срещу решението на кабинета за закриване на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ през 2006-та година. Според тях правителственото решение противоречи на националните интереси и нарушава правата на българите. Кабинетът не е компетентен да взима такова решение, защото парламентът не го е упълномощил за това, е един от доводите им.

При всички положения обаче по-неподходящ момент за пореден конфликт между българските институции на тема АЕЦ "Козлодуй" едва ли може да се измисли, отбелязва Александър Андреев от Дойче веле в анализ за "24 часа". Така че София обективно ще си помогне, ако заложи стратегически на благонадеждния си имидж. За него поне се иска само политическа воля.

И като стана въпрос за воля – България изпусна още един проект на Пежо-Ситроен, разкрива "Дневник". Инвестиционните планове на френския автомобилен гигант не предвиждат изграждането на завод в България.

Компанията планира да построи в Централна и Източна Европа предприятие за сглобяване на леки автомобили, а проектът се оценява на близо 700 милиона евро, припомня вестникът.

Дано подобни неща да се случват по-често – Най-малкият донор у нас дари два живота, с това пожелание излиза на първата си страница "Труд".

Малко преди да умре, родителите на първокласника Веселин Илиев решават да дарят бъбреците му за трансплантация, като по този начин спасяват живота на две деца. А в България хората, нуждаещи се от трансплантация са много, припомня вестникът. Затова е хубаво, когато близките на загиналия даряват живот на други чрез частица от него, която продължава да живее.