Радио Франс Интернационал - България Шефовете на оръжейната фирма "ТЕРЕМ" в ареста заради оръжейна доставка към Ирак

Външният министър Паси: това е провокация срещу интересите на страната

Премиерът Сакскобургготски обеднял за година, финансовият министър Велчев забогатял с 1 млн. лв.

Вселенският патриарх Вартоломей отстранява свещеника на Българската Екзархия

Оръжеен скандал – ден втори.

6-ма са вече арестувани в Търговище, съобщава “Новинар”.

“Дума” подчертава, че шефовете на “ТЕРЕМ” са вече в ареста.

“Монитор” съзира в скандала с българските военни заводи брънка от голямата афера “Оръжие срещу петрол”. И вижда зад случая “ТЕРЕМ” кръг от български фирми с имена на блестящи минерали, които били посредници в оръжейни сделки от Украйна, Русия и Молдова към Ирак.

Разкритията, настоява “Монитор”, са резултат на съвместна разработка на британските, американските и българските тайни служби за разкриване на международната афера “Оръжие срещу петрол”. Според изданието всичко започнало в четвъртък, 27 юни, 2002 г., след среща между представители на отделните спецслужби. На срещата били представени данни за доставките на оръжие и разкрита схемата.

А иначе, пише “Монитор”, прецеденти имало още от края на 1999 г., когато американското правителство протестира пред българското външно министерство относно дейността на наша частна фирма, за която се предполагало, че извършва доставки на тежко въоръжение за Судан.

На 13 април 2000 г., продължава “Монитор” реагирало пък британското посолство, което протестирало пред Външно министерство, че български търговци нарушават оръжейното и петролно ембарго срещу Ирак. Били посочени 5 имена на лица от фирми от кръга “Скъпоценните камъни”. След тях, твърди изданието, бивши кадрови разузнавачи от първо главно управление на ДС и висш експолицейски шеф. Трафикът минавал по схемата – внос от Русия, Украйна, Молдова, износ към Сирия, откъдето доставките отивали в Ирак.

Сделките били за десетки милиони долара. “24 часа” обаче тръгва от капката, преляла чашата - ЦРУ е хванало оръжейната ни сделка с Ирак на 21 октомври т.г., засичайки пратката в Дамаск. Изданието твърди, че в неделя шефът на ЦРУ Тенет е докладвал на президента Буш, че е осуетен опит на Саддам Хюсеин да се сдобие с части за военна техника от България.

“България има проблеми в Белия дом” - е заявил пред изданието американски дипломат. На въпрос коя е крайната дестинация, говорителят на Външно Тодоров е казал: “Ще сбъркате, ако я наречете Сирия”.

Инцидентът е тежък, признава министърът на отбраната Свинаров. Това е провокация, заявява пред “Труд” външният министър Паси и съзира зад сделката интереси на хора, които са работили срещу България. “Доколкото познавам Вашингтон, там подобни действие се възприемат изключително негативно” - принуден е да признае Паси. “Стандарт” пита как така държавната “ТЕРЕМ” се е оказала офшорка от Антилите. Достатъчно е, подчертава изданието, да се прегледа списъкът от бивши и настоящи ръководители на фирмата, за да се види, под номер 7, че държавата като акционер е регистрирана на адрес нидерландски Антили. “Новинар” е повече от категоричен, че “стари ченгета просто ни спъват за НАТО”.

А пред “Труд” премиерът Сакскобургготски обобщава: “Темата е сериозна”. Жулналисти причакват премиера след кратката му среща в 15,40 ч. с президента Първанов и питат: “Г-н премиер какво става с “ТЕРЕМ”, какво докладвахте на президента?” “Откровено казано, няма така, някакви доклади, нито нищо, коментари” - отговаря г-н Сакскобургготски. И допълва: “Има комюнике от говорителя нали по тази тема. Повече от това няма”. “Срещата ви заради случая “ТЕРЕМ” ли беше”. “Абсолютно не” - уточнява премиерът и добавя, че била “по работа”.

А междувременно, от много работа, “царят обедня”, пише във водещо заглавие “24 часа”. Това показвали декларациите в публичния регистър. Премиерът Сакскобургогски и вицепремиерът Василев били обеднели за година, докато екоминистър Арсенова и финансовият министър Велчев били забогатели. Симеон, твърди изданието, бил обеднял с 10 000 долара, 50 000 германски марки и 30 000 лв.

Милен Велчев обаче бил декларирал спестявания, които били с 1 млн. и 100 000 лв. повече от миналата година. Според “Новинар” Симеон продължава да е най-богат с близо 5 млн. лв. В испански банки, къщата си в Мадрид и имотът във Врана с размер от 21 400 кв. м., 10 постройки, изби, хамбари, оражерии и помпена станция.

А иначе най-разискванета тема от днешната преса е криминална: “заляха с киселина модна шефка”, както пише “24 часа”. “Труд” уточнява, че става дума за мениджърката на съпругата на шефа на “Мултигруп” Дарина Павлова. И от първа страница уведомява каква е наградата, която сем. Павлови дава за разкрития по случая. И тя е 50 000 лв. Става дума за “загубена красота”, подчертава “Труд”.

28 годишната мениджърка получила тежки изгаряния по лицето и тялото, когато неизвестен бандит и лиснал киселина към 19,30 ч. пред дома й в столичния кв. “Банишора”. Лещите са спасили очите й, съобщават от “Пирогов”.

“Монитор” пък и в днешния си брой подчертава да отделя място на задържаните българи зад граница, които са с нередовни документи. Апелативният съд в Бордо пусна 31 българи без документи, съобщава “Монитор”. И цитира думите на техния адвокат Смаин Качи, който казва, че “в процедурата не е било спазено нито едно френско юридическо правило. Решението на съда в Бордо правело чест на правосъдието”.

Междувременно обаче, допълва “Монитор” в германския пристанищен град Бремен е била разкрита нелегална българска мрежа, доставяща черноработници. Българите идвали в Германия с редовните си паспорти, но според местния комисариат се хващали на работа с фалшиви гръцки паспорти.

Германският вътрешен министър Ото шили е подчертал, че има нарушения на българи, но че Германия работи в синхрон с българските власти и заловените черноработници се екстрадират веднага.

“Дума” довежда до знанието на читателите си скандал в Истанбул: вселенският патриарх Вартоломей е отстранил да служи отец Коста, свещеник на българската Екзархия. Подобен скандал е имало още през 1994 г., когато вселенският патриарх е изисквал всички кръщелни свидетелства в Екзархията да се издават на гръцки, но така се връщаме към времето на борбите за църковна независимост, припомня изданието. Отец Коста е отказал да се подчини и продължава да служи в българската Екзархия, а днес се очаква Синодът на патриарх Максим да се произнесе по случая.

На този фон от скандали и проблеми “24 часа” не крие радостта си от един факт: Европа увеличава финансовата си подкрепа за България с 40 на сто. Това е и главният елемент от новата “пътна карта” на страната ни, която се очаква Еврокомисията да предложи днес.

Според нея финансовата подкрепа за България ще нарасне с 20 % през 2004 г. И с 40 % през 2006 г. Но при определени условия и напътствия, които ще бъдат посочени в документа.

Така че сме в очакване на добрите новини.