Радио Франс Интернационал - България Буш решава до 24 часа за "Терем"?

Съдът спира държавния бюджет

НДСВ започва да се рои след Прага

Анализите на скандала “Оръжие за Ирак” доминират в днешната преса. Целта им е да разплитат поредната сделка, която дискредитира България. "24 часа" тръгва по тънката червена линия, обяснявайки, че, ако това е провокация срещу влизането ни в НАТО, то тогава лесно ще затворим кръга на заподозрените. Те са сред тези сили, които са срещу приемането ни в пакта, обобщава изданието.

"Новинар" продължава червената линия, разкривайки, че червени полковници и генерали са в дъното на скандала с изнесеното от “ТЕРЕМ” зад граница оръжие. Димитър Митков, зам.военен министър в кабинета на Жан Виденов, е сред шефовете на фирмата, свързана с аферата. В нея е и бившия шеф на “ТЕРЕМ” о.з. полк. Светлин Тодоров. Сред замесените вестникът добавя и имената на бившия зам.министър ген. Симеон Петковски, бившият шеф на военноикономическия блок ген. Кирил Мазнев и полк. Христо Станимиров.

Същите имена са цитирани и от радио “Свободна Европа”, изтъква "Новинар" достоверността на информацията си. Сделката е за незначителна сума, целта била не да се печелят пари, а да се дискредитира България, подчертава изданието заявеното от външния министър Паси. Властта ни чакала с притеснение какво ще каже президентът на САЩ, тъй като от това зависело дали имало смисъл да се ходи до Прага за покана за НАТО, отбелязва "24 часа" притесненията на външния министър.

Имаме подобни сигнали. САЩ могат да блокират поканата ни в Сената след Прага, допълва "Монитор". От Пентагона ни секирят за НАТО, образно се изразява изданието. Вашингтон трябва отново да помисли дали да покани България в НАТО, препоръчали експерти от Пентагона пред военния министър на САЩ Доналд Ръмсфелд, цитира "Монитор" публикация във “Файненшъл таймс”.

Буш решава до 24 часа за скандалната сделка за два милиона долара на “Терем”, съобщава пък "24 часа". Лично Кондолиза Райс, шеф на Съвета по националната сигурност в Белия дом, позвънила на щатските дипломати в София и поискала информация за оръжейния скандал. Райс обяснила, че е запознала Буш с гафа, допълва "24 часа".

От кабинета и партията НДСВ вече говорят за оставки на чиновници и зам.-министри. Арестуваха посредника по аферата, изтъква часовият вестник. Проверяван е зам.министър Мехмед Джефер, допълва "Дневник".

Мнозинството скри вицепремиера Василев, подчертава "Труд".

Министрите се страхуваха от оръжеен скандал преди Прага. Препънем ли се преди НАТО, ще хвърчат оставки, категорична е Ирина Бокова от Коалиция "За България" в интервю пред "Стандарт". Според нея правителството трябва да говори, а не да замита проблема под килима. "Всичко знам, няма да кажа” заявява пред "Стандарт" вътрешният министър Петканов. Разследването по случая ще приключи до края на седмицата, твърди той.

Според "Труд" скандалът ТЕРЕМ е въздух под налягане, който трябва да отвее точно определени родни мишени. Гафът с ТЕРЕМ е изненада за наивници, изтъква пред изданието политологът Огнян Минчев. В подкрепа на тази позиция вестникът помества казаното от говорителя на алианса в Брюксел Ариан Кантие: “Няма никаква връзка между този въпрос и разширяването на НАТО. Това няма да повлияе по никакъв начин на поканата, още повече, че българските власти действаха точно както се очаква от бъдещ съюзник на алианса”.

Ако случаят “Терем” се размине без оставки, то кабинетът може да си отиде заради бюджета, прогнозира пред "Новинар" Кирил Милчев, депутат от НДСВ. Жалба в съда блокира бюджета за догодина, съобщава "Монитор".

По идея на Иван Григоров съдът спира държавния бюджет , известява "24 часа". Причината е 3 пъти по-малко пари за Темида. Магистратите скочиха срещу малкото пари за съдебната власт. В същото време говорителят на правителството Димитър Цонев коментира, че няма опасност ВАС да спре бюджета.

“Ще има още скандали до Прага” обобщава пред "Труд" Йордан Бакалов, член на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. “Трябва да подчертая, че бе разработен план за елиминирането на правителството на ОДС. След като се оказа, че рейтингът на партиите в България е много нисък и никой не може да свали кабинета на ОДС, тогава се появи фигурата на Сакскобургготски”, разкрива Бакалов.

Пак не случихме на мнозинство, отбелязва "Труд". НДСВ почва да се рои след Прага, информира изданието. Правят фракция в НДСВ. Това е новината, съобщена от един от създателите й Иван Козовски, пише "Новинар".

Освен него във фракцията участват депутати от “Оборище” и Партията на българските жени.

Става въпрос за хора, известни като бунтари, недоволни от решенията на жълтите шефове, уточнява "Труд".

Друга изненада е ромско НДСВ, което ще се учреди следващия петък под името Национално движение за социална политика – Рома. Инициатор е жълтият депутат Александър Филипов, който е от ромски производ.

На фона на партийното роене синдикати плашат с изключване на телефони, радио – и телевизионни сигнали заради приключване на сделката за БТК на 26 ноември, отбелязва "Дума".

И накрая добрите новини. Брюксел увеличи финансовата помощ за България, след като ЕК даде сигнал, че 2007 е реална дата за приемане на България, изтъква "Дневник". Европа ни даде пътна карта, добавя и "Стандарт".