Радио Франс Интернационал - БългарияБуш, обичай България!

Соломон Паси остана сам в скептицизма си за НАТО

Симеон: Чакам покана за НАТА в Прага

В избора на водещо заглавие най-атрактивен е "Монитор" – "Буш, обичай България!" Под заглавието изданието помества снимка с текст: "Целият български народ гледа с надежда президента Джордж Буш в последните дни до срещата на НАТО в Прага идния петък". Така "Монитор" навлиза в темата за поканата ни за НАТО и свързаните с това притеснения на българските политици след оръжейния скандал с ТЕРЕМ. Лично президентът на САЩ е занимаван със скандал с ТЕРЕМ, поканата ни за НАТО е под въпрос, цитира изданието външния министър.

“Няма по-ужасен тип масово престъпление, отколкото нелегалната търговия с оръжие. Тия престъпления не се толерират от нашите съюзници и от нас не се очакваше такова поведение”, допълва казаното от министъра "Труд". Министър ни вкара във война с Ирак коментира "Дума" поредното изказване на Соломон Паси. Изданието прави този извод от предположението на външния министър, че “Ако утре започне войната, не дай си Боже, това означава, че с български оръжия ще бъдат избивани български войници. Соломон Паси остана сам в скептицизма си за НАТО, отбелязва "Дневник".

”Сакскобургготски и Първанов остават оптимисти за Прага, американската страна мълчи, допълва "Монитор". Властелинът на света още мисли, посочва "Труд" визирайки американския президент. Симеон обаче заявява: Чакам покана за алианса, изтъква "Стандарт". На въпрос на "Дневник", че Колин Пауъл и Доналд Ръмсфелд се интересували от случая, премиерът недоумяващо отговаря “Не са им го казвали лично”.

“Ние сега заминаваме за Франция, което е много важно посещение. Виждате делегацията е голяма, темите са от голям интерес за България” пресича коментарите по случая ТЕРЕМ министър-председателят, отбелязват и "Стандарт", и "Дневник".

"Дневник" съобщава за разкрития заговор на петима антиглобалисти за прекъсване на тока на части от Прага, включително на района, където ще се проведе срещата на върха на НАТО следващата седмица. За охрана на срещата на НАТО се готвят 12 000 полицаи и войници, които трябва да опазят около 2 хиляди членове на официалните делегации от очакваните в Прага няколко хиляди антиглобалисти.

"24 часа" вижда заплаха за България в зачестилите раждания с дефекти. Още 4 бебета с вродени малформации са родени в рамките на 3 дни в АГ болницата “Шейново”, съобщава изданието. Като причина за деформациите се търсят употреба на лекарства, токсичност в организма на майката заради инфекция или генетични синдроми, обяснява пред часовия вестник доц. Христова. Но според д-р Драгиев, шеф на болницата, две от бременните не са пили дори кафе, толкова са били отговорни за детето и себе си.

"Труд" акцентира на стартиращата от 1 януари 2003 година подмяна на свидетелствата за регистрация на всички моторни превозни средства у нас. Родните шофьори ще трябва да платят средно по 10 лева за нов документ за собственост на колата, пише изданието, обяснявайки, че подмяната се прави във връзка с въвеждането на пътните такси от 2004 година.

За "Труд" особено важна е и темата за матурите. Затова от днес вестникът започва да представя 19-те предмета, по които дванайсетокласниците ще държат матури. Във връзка със зрелостните изпити "24 часа" съобщава, че Франция признава матурата от езиковите гимназии.

Оценките от матурата по френски като първи чужд език ще важат при прием във френски университет, без да се полага допълнителен изпит, цитира вестникът Мариела Николова, експерт по чужди езици в инспектората в Пловдив. Няма да се явяват на тест за определяне на нивото само абитуриентите от 22-те френски гимназии, държали матура, обяснява Веселина Попова, експерт по френски в просветното министерство. Те и до преди 2 години не трябвало да бъдат проверявани, но заради снижаване на нивото на знанията, френската страна въвела тест.

В момента се водели преговори оценката от матурата по английски да се зачита от Кембридж, но още не е постигнато съгласие. Вузовете в Германия заради своята автономност сами решавали дали да признаят или не матурата, допълва "24 часа".

И като става дума за Германия "Стандарт" се обръща с въпроса към Теди Москов: “Ще се връщате ли в Германия?” Отговорът е да, защото режисьорът смята да прави европейска продукция с по-малко гегове и смешки. “Не съм от типичните гастарбайтери, които са готови да получат всичко, за да получават германски заплати”, заявява Москов обяснявайки, че говори с немските актьори на английски, защото не иска да им се слага като учи техния език. В същото време убеждава Мая Новоселска да играе храбрия войник, тъй като се оказва, че тя май може да играе всичко. В интервюто пред "Стандарт" режисьорът не скрива, че е консервативен и поддържа традициите от 70-те години във всичко, което прави в киното и в театъра. По това време там се появяват уроди, които ги огрубяват и елементаризират. Това са Джордж Лукас и Стивън Спилбърг, от които, според Теди Москов, е тръгнало цялото обезличаване на децата и младежите.