Радио Франс Интернационал - България Стъпка по стъпка вече сме в пакта, радва се Симеон.

Бомбите след Прага.

ЕС очаква днес подписа на Паси за АЕЦ "Козлодуй".

Стъпка по стъпка вече сме в пакта, радва се Симеон, отбелязват изданията. “Мисля, че е по-интересно да получим поканата в четвъртък, отколкото да има големи изказвания предварително”, добавя пред "24 часа" премиерът при завръщането си от посещение във Франция.

Премиерът използва безобидна лъжа, за да спечели благоразположението на френския президент, не пропуска да отбележи "24 часа" този любопитен момент от визитата в Париж. Вестникът описва как, когато Ширак посрещнал Сакскобургготски в Елисейския дворец, с изненада установил, че между седемте придружаващи го българи няма преводач. Къде ви е преводачът господин премиер, попитал Ширак. “Няма нужда. Всички в екипа ми говорят френски”, отвърнал Сакскобургготски. Така за сметка на една лъжа премиерът бързо скъси дистанцията.

Ширак е препотвърдил подкрепата на Франция да станем членове на НАТО и Европейския съюз, изтъква изданието.

Премиерът научил в 2,55 ч западноевропейско време в събота сутринта за подкрепата от президента Буш за членството ни в НАТО.

Президентът Първанов пък споделил, че пазел тайната по лична молба на Джордж Буш, пише часовият вестник.

Изданията обаче не споделят толкова ентусиазма, обхванал политиците и се опитват да погледнат реалистично на бъдещото членство. И има защо. От близо година политиците повтарят като мантра една дума – “Прага”, пише "Новинар".

Според изданието не случайно се появиха подозрения, че цялата истерия около скандала “Терем” бе допълнително раздухана само за да изтъкнат още повече успехът и заслугите на кабинета за него. Затова се получи парадоксът източници от САЩ да обясняват, че ще ни поканят в Прага, а тук Соломон Паси злокобно да нарежда : “В беда сме!”.

Какво ни чака след извинението “Прага”? пита "Новинар".

Премиерът ще реагира сдържано, както винаги, но след Прага неговите ръце ще бъдат развързани за обявените структурни и персонални промени в кабинета, уверява "Новинар".

БСП начело със Сергей Станишев ще може да втвърди отношението си към управлението. Президент и премиер най-после ще трябва да наредят рокадите в дипломатическите мисии.

Много службогонци от “новото време” са се вторачили в столовете на Валентин Добрев в Лондон и Марин Райков в Париж, посочва изданието.

Бомби със закъснител дебнат очакваното опиянение след получаването на поканата за НАТО, смята "Труд".

И, разбира се, като ще е бомба, трябва да започва с Б. Бюджетът ще бъде пратен на Конституционния съд, против него се обявиха дори и хора от управляващото мнозинство.Скандалните приватизации на БТК и “Булгартабак” и очакваните съдебни решения по въпроса могат да треснат така, че да се разчуе не само у нас.

Две бомби могат да гръмнат с настъпването на зимата и получаването на първите сметки за парното, това са бедността и безработицата – хронични болести на нашенската демокрация, отбелязва още "Труд".

Българинът просперира само в системи, създадени от друг, опонира "Стандарт" с думите на депутата Николай Камов, който замина за Истанбул, където ще участва в годишната среща на Парламентарната асамблея на НАТО.

Между 10 и 12 млн. щатски долара ще е годишният членски внос на България в НАТО, цитира "Дума" директора на Института за социални и политически анализи проф. Нансен Бехар. Таксата ще отива в три направления – военно, гражданско и отчисленията за инфраструктурата. По въпроса за специализацията като член на НАТО вестникът се опира на казаното от министър Свинаров, че България вече има един вид специализация чрез нашия взвод в Афганистан. Там учавства българска полева баня.

Във връзка със специализацията "Монитор" вижда това да стане в ишлемето. И сега, отбелязва изданието, натовски военни униформи се шият по поръчка в цех в девинското село Гьоврен. До края на годината ще бъде приключена серията от около 200 000 чифта панталони, предназначени за армията от състава на НАТО.

Вдигат гигантска видеостена за НАТО на площада в Кърджали. Министър Паси ще поздрави кърджалийци като най-големи фенове на алианса у нас, съобщава "Стандарт". Всички държавни учреждения в цялата страна ще бъдат украсени с националния флаг на 22 ноември. Очаква се България да стане член на пакта през първата половина на 2004 година, цитира изданието външния министър Паси.

И добавя – след Прага ни чакат поне две години процедури.

Пътната карта и датата за членство в ЕС е следващата много голяма цел на българското правителство, отбелязват изданията.

ЕС очаква днес подписа на Паси за АЕЦ “Козлодуй”, посочва "Дневник". Паси планира да затвори глава “Енергетика” днес, съобщава "Монитор".

Министърът определи тази глава като “препятствие, което България трябва да премине”.“Членството в Съюза дава такива условия, каквито никоя друга международна организация не може да предостави на нашата страна” изтъква мотивите на Паси вестникът.

След НАТО и ЕС пак българин в Космоса, отбелязва поантата в целите на външния министър "24 часа". “След Прага на 22 ноември българинът ще се събуди същият. Неговият бит и живот няма да се променят на следващия ден”, заявява пред "24 часа" дипломат номер 1 на България. “Голямата промяна в живота на всички ни ще бъдат новите възможности, които ще получим. Как ще реализираме новите възможности зависи изцяло от нас”, добавя Соломон Паси.