Радио Франс Интернационал - България 13-та пенсия ще има

Ново юпи от лондонското сити влиза в "Булгартабак"

Европа прие условията за партньорска проверка на "Козлодуй"

Водеща тема за повечето издания днес е 13-та пенсия.

Милен Велчев търси пари за 13-та пенсия, съобщава "Труд".

Дават 13-та пенсия, уверява "Новинар".

Има пари за 13-а пенсия, "24 часа" вече раздаде, добавя часовият вестник и показва трима от шестимата наградени в кампанията на “Откъде пари за 13-а заплата и пенсия? Те са получили по 100 лева за находчивите си идеи в помощ на министрите Милен Велчев и Лидия Шулева. Като ни тръгва на хубаво, та да не можем да се отървем.

В една седмица ще празнуваме покана за НАТО, 13-та пенсия, а току-виж и 13-та заплата, коментира Новинар. 13-та пенсия ще има. Това стана ясно от думите на финансовия министър Милен Велчев след неофициално заседание на кабинета вчера, посочва същият вестник.

Почти сигурно е, че пенсията ще бъде в пълен размер. За да стане това, Велчев трябва да преведе на НОИ 240 млн. лева. Според "Труд" парите са 260 млн. лева. В хазната имало около 500 млн. лева в повече, но от тези пари трябвало да се платят стари дългове на общините, агенция “Пътища” и болниците, обяснява изданието.

Икономическата тематика доминира днес. В “Булгартабак” влезе съветник на вице, съобщава "24 часа". Никола Мирчев, съветник на Николай Василев, от вчера е член на съвета на тютюневия холдинг. Той заема мястото на бившия изпълнителен директор на дружеството Георги Попов.

Ново юпи влиза в “Булгартабак”, човек от Лондонското сити, работил заедно с Василев в “Лазард”, отбелязва "Стандарт". Новият тютюнев шеф – Никола Мирчев няма никакъв опит в бранша, но е специалист по финансови стратегии, става ясно от автобиографията му, добавя изданието. “Ще помагам за нови пазари”, твърди Мирчев пред "24 часа" и "Труд". Мирчев е много добър макроикономист, цитира "Труд" характеристиката, дадена от вицепремиера в Германия.

Николай Василев е на 8-дневно посещение в Германия, отбелязва "24 часа". Там вицепремиерът се оплакал от съдебната система в България, която по думите му е “най-големият икономически проблем”.

Deutsche bank остава в битката за Булгартабак , разкрива финансовият ежедневник "Пари". Банката ще направи необходимото, за да продължи валидността на офертата си за Булгартабак, подадена през юли, тъй като нейния срок изтича през тази седмица, допълва вестникът.

С тази съдебна система няма НАТО. Така накратко предава поредните критики към съдебната система "24 часа". “За да станете член на НАТО, трябва да продължите с реформите, най-вече в съдебната система” цитира часовият вестник американския посланик у нас Джеймс Пардю по време на дискусията с ексглавнокомандващия на пакта ген. Уесли Кларк. В противен случай страната ни може да не получи ратификация от парламентите на страните членки въпреки поканата от Прага, обяснява казаното от Пардю "24 часа".

“Станете карабинери на Балканите” България може да бъде полезна на НАТО, като създаде сили, които да се използват за мироопазващи операции в региона, цитира посланието на самия Уесли Кларк "Новинар".

Плащаме за нов дом на НАТО, обявява вестникът. Според изданието страната ни ще плати 3 извънредни вноски за построяването на нова щаб-квартира на НАТО в Брюксел. Шефът на ген.щаб ген. Никола Колев уточнява пред "Новинар", че такава такса ще платят всички членове на пакта през 2008-2010 година, а размерът й ще се уточни догодина.

Почерпка по случай поканата в НАТО готвят в Министерския съвет. Говорителят на правителството Цонев от вчера сондирал с журналистите какво шампанско предпочитат, разкрива още "Новинар".

Името на Цонев е замесено в поредния медиен скандал. Шефът на БНТ Кирил Гоцев и говорителят на правителството Димитър Цонев отново се хванаха за гушите, отбелязва "Стандарт". Причината е, че гласът на Симеон пишел тайно закони. След срещата в Прага ще питам дали премиера дали знае, че говорителят му се занимава с медийно законотворчество, цитира "Стандарт" шефа на БНТ Гоцев. Авторът на това твърдение явно е ходил при врачка, която неправилно му е гледала в кристалния глобус, е отговорът на Димитър Цонев.

"Стандарт" обаче единствен акцентира на новината за приетата партньорска проверка на “Козлодуй” и затварянето на глава “Енергетика” късно снощи в Брюксел. Българската страна договори условията за интегриране на българския енергиен пазар към вътрешния енергиен пазар на ЕС, подчертава изданието.

На друго мнение по темата е "Дума". Вестникът излиза с водещо заглавие - Трети и четвърти блок на АЕЦ затворени през 2006 година. Според изданието нямало точен ангажимент на ЕС, че резултатите от експертната проверка, поискана от правителството, ще повлияят на позицията на общността за затварянето на блоковете.

Левицата можела да поиска вот на недоверие. Затварянето на глава “Енергетика” преди Копенхаген ни носи 150 млн. евро, репликира 24 часа, цитирайки информацията от външно министерство.

По темата Енергетика "Дневник" добавя, че АЕЦ “Белене” трябва да бъде изградена до 2009 година. В най-скоро време правителството трябва да вземе решение за размразяване на строежа на новата атомна, който беше спрян през 1990 година, посочва изданието.