Радио Франс Интернационал - България БСП внася вот на недоверие днес.

Сергей Станишев: БСП ще гласува със СДС за България.

Отличниците без матури.

БСП внася вот на недоверие днес, огласяват намеренията на лявата опозиция вестниците.

Със затварянето на първите четири блока на АЕЦ “Козлодуй” цената на тока ще се повиши многократно, а оттам и цените на всички стоки. Това са част от мотивите на вота на недоверие, отбелязва "Новинар."

Основният аргумент обаче е, че правителството е нарушило Конституцията, като не се е съобразило с решението на парламента за АЕЦ “Козлодуй”, изтъква изданието. Защо СДС побърза да внесе вот на недоверие, изпреварвайки БСП, след като знаеше, че червените ще го внесат в понеделник, задава въпрос "Труд" към лидерката на сините Надежда Михайлова. По-скоро БСП чу, че ние ще внесем вота и се забърза, гласи отговорът.

Един вот освен политика, е и аритметика, не пропуска да отбележи "Труд" и логично се интересува правят ли си сметка сините колко депутати ще ги подкрепят? Разбира се, правим прогнози, но за съжаление през последната година и половина в България много неща станаха непредсказуеми, казва Михайлова.

Трудно може да се каже какво ще бъде отношението на мнозинството към вота, смята тя.

Мнозинството ще се сплоти, уверен е пред "24 часа" премиерът Сакскобургготски.

Излагаме се пред чужденците. Вотът на недоверие, внесен от ОДС, не ни прави реклама пред света, добавя казаното от премиера и финансовият ежедневник "Пари".

"Дневник" обръща внимание на създадения прецедент в парламента. Представителите на двете политически сили заявиха, че вотовете трябва да се гледат на едно и също заседание, защото мотивите им са сходни, пише изданието. Решението обаче ще вземе председателският съвет на парламента, който ще заседава в сряда сутринта, уточнява "Стандарт".

При тайно гласуване на вота на недоверие към кабинета още на следващия ден ще се наложи министър-председателят да подаде оставка. Към опозицията, която поиска вотът, ще се присъединят и депутати от НДСВ, водени от национални интереси, помества коментара на Любен Корнезов от БСП "24 часа".

Червеният лидер Станишев също допуска жълти депутати да подкрепят опозицията срещу Симеон, отбелязва "24 часа". Така часовият вестник анонсира интервю с председателя на БСП.

БСП ще гласува със СДС заради България, заявява Станишев пред читателите на вестника. Не виждам нищо скандално. Ще се повторя – когато става дума за въпроси от национално значение и позициите ни съвпадат, няма проблем да гласуваме по един и същи начин, заявява Сергей Станишев.

Пред вестника Станишев споменава и за вот на недоверие към правителството заради социалната му политика, но след като мине този.

Пред "Труд" Надежда Михайлова отива по-далеч, прогнозирайки предсрочни избори.

СДС винаги е готов за избори, добавя "Монитор".

Според изданието и сини, и червени обикалят страната и стягат щабове по места.

Вестникът отделя внимание и на предстоящото официално писмо с поканата за България, което ще изпрати до седмица генералният секретар на НАТО Джордж Робъртсън. Според Монитор най-вероятно екипът за преговорите ще бъде оглавен от заместник- външния министър Любомир Иванов, който бе в Прага заедно с българската делегация. Този пост се надявал да заеме шефът на комисията по външна политика Станимир Илчев. В момента той е обиден, тъй като не било спазено даденото му обещание, коментират пред "Монитор" жълти депутати.

По темата НАТО "Труд" публикува писмо от германския канцлер Шрьодер. Поканата за членство е голям успех за България. Радвам се, че в бъдеще заедно ще вървим по този път, посочва в писмото си Герхард Шрьодер.

"Труд" излиза и с радостната за учениците новина, че при оценка над много добър пет ще се освобождават от матура. Привилегията оповестена от просветния министър, обаче ще стане факт, “ако не се предвиди нещо друго”, отбелязва изданието.

Матурите не отпадат. Заявления за зрелостни изпити се подават до 15 декември, МОН ще се съобрази със съда, твърди пред новия вестник ВИЖ просветният министър.

Ясно е, че Атанасов увърта за матурите, коментира "Новинар". Само за три часа Владимир Атанасов смени 3 пъти позицията си за матурите. Атанасов направи матурите задължителни за всички, за никой и само за половината ученици от випуск 2003.

Разяснявайки трите си различни версии, стана ясно, че министърът въобще не е наясно с това кой трябва и кой не трябва да държи двата задължителни изпита.

Изпитът – начин на употреба, заключава "Труд". Кой, кога и защо ще държи матури са хамлетовските въпроси на новото време, категоричен е вестникът.

Изпити обаче трябва да има за всички, за да сме сигурни, че ще има знания. Децата ни не четат, пишат неграмотно – кършат ръце родители и учители! После пък роптаят срещу изпитите и конкурсите на зрелостта?