Радио Франс Интернационал - България1 януари 2007 г. - официална дата за членството ни в ЕС

Пребиха шефа на Главна данъчна дирекция, разкривал афери за източване на ДДС

Военният министър Свинаров пред "Фигаро": България ще бди над каспийския петрол

За кого е новият бюджет?

Една дата, а именно 1 януари 2007 година се мярва на първата страница на “24 часа”. “Ферхойген обеща” - цитира часовият вестник шефа на парламента Герджиков, който се връща от Брюксел. И така - според председателя на НС датата 1 януари 2007 г. официално ще бъде дадена на България и Румъния на срещата на върха в Копенхаген на 13 декември. Документите за срещата били вече готови, е заявил комисарят по разширяването Ферхойген.

Ако не вярвайте, питайте сами, настоява “24 часа” и предлага следното: поговорете лично в чата с председателя на Европейската комисия Романо Проди. Инициативата е на Делегацията на Европейската комисия у нас, разговорът в Интернет може да се води на всеки от 11 официални езика на ЕС, времето на чата е днес от 19.00 до 21.00 часа българско време (повече подробности на адрес www.evropa.bg).

Това в Европа. А у нас – “бият данъчни” - четем в “Труд” и “24 часа”. Неизвестни побойници пребиха жестоко с железни тръби шефа на отдел “Ревизия” в Главната данъчна дирекция Николай Петков, отбелязва “Труд”. А “24 часа” уточнява, че нападението е било извършено вчера малко след полунощ в центъра на София – на бул. “Янко Сакъзов”. Жертвата е в болница със счупени крака. Основната версия на полицията: Петков е разкривал афери с източване на милиони от ДДС.

След побоя на ревизор номер едно, данъчните ще ходят с оръжие – настоява “Новинар”. Данъчните са в ужас, говори се за стачка, допълва “24 часа” и съобщава, че данъчният ревизор бил посетен в болницата от премиера и от финансовия министър.

“Дума" припомня, че 80 влака спират за час днес. Причината – работниците от железниците стачкуват заради забавените с месеци техни възнаграждения. “Стачниците – на прокурор” – заплашително заявява шефът на БДЖ Владимир Дунчев пред “Труд”. “Стандарт" говори за предстоящ хаос по гарите.

А иначе днешната преса продължава да гадае в едно: щом сме отговорили с “да” на американското искане за подкрепа относно Ирак, какво ще дадем?Само политическо рамо ли, пита “Труд” и поставя следния въпрос: а за какво тогава командващият силите на НАТО в Европа ген. Ралстън идва у нас в петък? Пращаме само доброволци, ако се наложи, заявява шефът на генщаба ген. Колев пред “24 часа”, след като потвърждава, че сме казали “да” на Америка.

Премиерът и външният министър отклониха коментарите, пише “24 часа”. “Конкретни искания не са ни отправяни” - настоява военният министър Свинаров пред изданието. После отрича да има сондажи за предоставяне на въздушни коридори или за използване на летището в Сарафово. “Не съм премиер, не съм външен министър, не съм президент, не говоря с Вашингтон” – сентенциозно заявява пред “Новинар” министър Свинаров в отказ да даде повече подробности.

И което е най-интересното – ги дава пред “Фигаро”, четем във в. “Пари”. Там е цитирано негово изявление пред френското издание, че след поканата ни за членство в НАТО България ще се ангажира със стабилността в района на Източното Черноморие и в Кавказ. Не се ли страхувате да ядосате тогава Русия? – пита министър Свинаров специалният пратеник на “Фигаро” Адриано Ферано. Военният ни министър отговаря, че енергийните ресурси от Каспийско море трябва да бъдат подсигурени и да минат през Черно море и именно тук България можела да играе важна роля и да осигури сигурността на Европа. Тоест България в НАТО ще бди над каспийския петрол – заключава след интервюто във “Фигаро” в. “Пари”.

“Труд” пък атакува премиера с въпроса членството в НАТО ще доведе ли до реформа в спецслужбите. “Госпожо, мисля, че ви обясних на български, че нямам коментар, отговаря Симеон Сакскобургготски. “Но все пак – тази тема не е ли едно от условията на ратификацията на членството ни?”, продължава да настоява “Труд”. На което Симеон царствено отговаря пред “Труд”: “Извинете, но аз определям темите”.

“Дума” пък за пореден ден пита: а кой определи бюджета. И определя бюджет 2003 като “бюджет на излъганите надежди”. Експерти, в това число бившият финансов министър Стоян Александров, са посъветвали вчера президента да наложи вето над бюджета. За кого е този бюджет? – пита от страниците на “Дневник” Пламен Орешарски, бивш заместник-министър на финансите и член на ръководството на СДС. Според него в настоящия си вид проектобюджетът щял да бъде едновременно две неща: преса върху бизнеса и да доведе до обедняването на домакинствата.

А на хоризонта вече витаят местните избори – категорична е днешната преса и щедро публикува по първите си страници една снимка. На нея виждаме Надежда Михайлова пред ресторант “Крим” в компанията на Петър Стоянов и Филип Димитров.

Коментарите обаче са различни. Според “Дума” лидерите на десницата са обядвали за “НАТО”. “Труд” и “24 часа” обаче уточняват, че се договаряла победата на изборите в София и Пловдив. А “Новинар” излиза с твърдението, че сините ще преговарят със Софиянски за местните избори.

В. “Пари” дава доста данни от проучване на НЦИОМ. От него излиза, че рейтингът на Симеон Сакскобургготски бележи малък, но постоянен спад. В момента БСП привлича около 20 % от избирателите, НДСВ – около 12 %, а СДС – 8 %.

Бъдете спокойни, заявява в интервю пред “Труд” писателят Иван Кулеков – всичко ще бъде наред. Абрашев няма да остави децата и училищата по култура и ще напише още няколко псалми за царя да 2006 г. Царят ще се разчувства и ще подари на всяко училище по едно моливче. След което Иван Кулеков обаче признава, че се сепва и заявява, че не бива да мечтаем толкова. Защото българската култура все пак не влизала в полезрението на царя, понеже не била в границите на неговите имоти. А за запазване на имотите си, твърди сатирикът, министър-председателят взе мъдри държавнически решения.

А търсейки връзка между културата, политиката и бъдещето, Дневник” препечатва, в рубриката “пам-пам” текста на химна на Атлантическия клуб. Химн, който вече прозвуча в НДК по повод за поканата на НАТО. Музиката е на Чайковски, а рапърският вариант е дело на Стефан Вълдобрев. И така: припев: “Ля-ля-ля... Общото събрание, то избира президента за срок от пет години, той е негов първи член. Президентът представлява, разпорежда се и свиква администрацията. Целта е приходите да са много, разходите да са малко и бюджетът да е цял...Ля-ля ля”.