Радио Франс Интернационал - БългарияВ 2 без 2 минути БСП и СДС пробват да съборят Симеон

София остава без автобуси по Коледа

70 на сто от българите се боят най-много за личната си сигурност

Ей, с вота губим 100 млн. евро. С тази фраза и със снимка на Соломон Паси излиза днес "24 часа". Паси вчера сметна, че като европейци ще вземаме и три пъти повече заплати, пенсии и стипендии, отбелязва под снимката изданието. Кога да бъдат предсрочните парламентарни избори бе най-дискутираната тема в кулоарите на парламента вчера, докато в залата течеше дебатът по вота на недоверие към кабинета, пише "Труд".

Скука и апатия доминираха в парламента по време на дебата за двата вота на недоверие, поискани от СДС и БСП заради АЕЦ, е мнението на "Новинар". Скука и нафталин, приглася "Дума". Пет часа вчера управляващи и опозиция си говориха гневно, но без особени емоции на ядрени теми, добавя "24 часа". Депутати се ругаха на мафия и предатели, допълва "Труд". Изданието отбелязва, че според един от най-пламенните защитници на каузата на правителството Пламен Панайотов БСП и СДС били готови на съюз и с дявола. Като адвокати на Симеон се изявили и министрите Паси и Ковачев, посочва вестникът.

“Между Прага и Копенхаген има 13 работни дни и през тях е европейската ни жътва, цитира "Труд" дипломат номер 1. Ядрената ни енергетика е “била и ще бъде” добавя и думите на енергийния стратег изданието. "24 часа" изтъква контрааргументите на опозицията. “Проблемът ви е безродието”. Думите са на Надежда Михайлова. “Това,че СДС и БСП са внесли вотове по една и съща тема, е прецедент, създаден от вас, а не от нас. Вие ни накарахте да загърбим традиционните си различия, партийните страсти и да защитим законите “ подчертава казаното от синята лидерка изданието.

“Ще гласуваме “за” предложението на ОДС и “против” правителството. То трябва да си ходи! Който върви срещу хората пада и без вот, цитира част от изказването на Сергей Станишев "24 часа". Симеон през цялото време не мръдна от залата. Беше интересно, обобщава Стандарт впечатленията му от дебата.

Точно в 2 без 2 минути днес по обед кабинетът “Сакскобургготски” ще преживее втория си вот, съобщава часовият вестник. По това време пред парламента ВМРО, Подкрепа и Комитетът за подкрепа на АЕЦ ще протестират ще решението за затваряне на трети и четвърти блок, посочва изданието. “Явно НДСВ трябва да си построи сауна или басейн, в който да заседава , за да не се появят стенограми по вестниците” лансира "Труд" остроумното предложение на жълтия депутат Емил Кошлуков. Според него някои от жълтите трябвало да са с “пояси, защото се вижда, че вече се давят”.

Най-голямата грешка през последните пет години е непродажбата на БТК, когато му беше времето, признава в интервю за "Дневник" вицепремиерът и министър на икономиката Николай Василев. Изданието обаче насочва внимание към друга голяма грешка “Булгартабак”. Вестникът илюстрира това като посочва, че само ден преди Върховният административен съд да даде ход на делото за избора на купувач на тютюневия холдинг възниква поредният трудно разрешим казус.

Направената преди десетина дни смяна на члена на съвета на директорите Георги Попов с Никола Мирчев може да бъде обявена за незаконна от Държавната комисия по ценни книжа. Причината е проста, обяснява "Дневник". Акционерите на холдинга не са спазили законовото изискване най-малко една трета от директорите да са независими лица.

По-тромаво правителство не съм виждал, отбелязва личната оценка на кмета Стефан Софиянски "Труд". Мрачна Коледа прогнозира столичният кмет, пише изданието. Градският транспорт е в стачна готовност заради неплатени заплати.

Освен това градът ще затъне в боклуци, допълва "Стандарт". Причината е, че парите на София свършват до 20 декември. Ако държавата не започне да плаща пътуването на чиновниците си с градския транспорт, той ще спре навръх Рождество Христово. “На кабинета му трябват осем мандата, за да си свърши работата” е заключението на Софиянски пред 24 часа.

Твърдението му се подсилва и от социолозите на НЦИОМ. Обществото ни живее в страх и това чувство се подсилва от растящата бедност. 70 процента от българите се боят най-много за личната си сигурност, посочва "Стандарт".

Въпреки това доверие към полицията изпитват рекорден брой българи – 60 процента, изтъква "24 часа". Изданието посвещава водещата си публикация на здравните и житейски измами.

Специална комисия проверява дали са поставяни пломби на учениците, съобщава вестникът заради практика в Смолян стоматолог да плаща по лев на учениците да ходят при него, за прегледа касата плаща 6 лева и така той прибира останалите 5.

Накрая часовият вестник се увлича коледните екстравагантности на пловдичани. В Пловдив ще се женят по братя Грим в приказен декор. Булките ще са Пепеляшки, Снежни кралици и феи. Ритуалът ще е по-скъп от класическия, но около Коледа се очаква да е най-голямо търсенето на Снежанки, пише изданието.