Радио Франс Интернационал - БългарияПравителството оцеля.

"Балкан" спря окончателно.

30 000 абитуриенти може би ще учат 12 година

Оцеляха! – пише “Труд” и със снимка на наздравица между Симеон и Доган в парламента, потвърждава просъществуването на правителството. И настоява на вътрешните си страници: “нито един жълт не предаде Симеон”. Кабинетът, пише "Труд", оцеля със 114 гласа на НДСВ и 20 на ДПС. Ала “Гержиков пас, а?”, полушеговито-полусериозно пита “24 часа”, разполовявайки първа страница със замисления лик на парламентарния председател. “Дума” е още по-категорична и излиза със заглавието: “Герджиков бламира Симеон”. Паника се четеше в очите на царските депутати, настоява изданието, след като разбраха, че началникът им е дръзнал да бламира “премиер-министъра”.

Запитан как ще коментира наличието на един “въздържал се в НДСВ”, Симеон не пожела да отговори, отбелязва “Дума”, а само помоли репортерите сами да запитат този, който го е сторил. “Гласувах така не по политически причини, а поради юридическото ми становище, че втори вот е недопустим от правна гледна точка – Конституцията не позволява два пъти гласуване на едно и също основание” – настоява в писмено обяснение до медиите проф. Огнян Герджиков.

За първи път българско правителство оцелява след два последователни вота –те бяха поискани от СДС и БСП заради политиката на правителството към АЕЦ – припомня “Стандарт”.

“Монитор” съзира много смях в кулоарите около вота. Така например парламентарният бюфет за първи път останал без депутати от доста време насам. А от балконите в залата висели наблюдатели, нямащи нищо общо с парламентарния живот. Забавлявал ги най-много земеделският депутат Моньо Христов, който се провиквал от залата при всяка реплика на управляващите. Така например председателката на Партията на българските жени Весела Драганова обяснила, че е гласувала за премиера Симеон, на което получила реплика от Моньо Христов: “толкова ти е акълът”. В обяснение на това пък Драганова излязла да цитира думи на 11-годишния Марио Балабанов, който й бил писал: “чалга ще стане, стига сме им гледали простотиите”. “Трябва да им вярваме на децата” - заключила Драганова и завършила с толкова сложен цитат от Стамболов, който никой в залата не разбрал защо се привежда.

Затова сега пък Борислав Китов се провикнал от залата: “Него кой го уби?”, вероятно визирайки дядото на премиера. Юристът Камен Влахов от мнозинството разсмял всички с твърдението, че НДСВ е нарушило буквата на Конституцията, но е спазило духа й. А Гиньо Ганев внесъл, твърди “Монитор”, флорални мотиви в дискусията, заявявайки, че нежеланието на управляващите за таен вот е “кактус в цветната парламентарна градина”.

А в това време – “Балкан спря” – четем на първа страница на “Стандарт”. И както може да се очаква – хаос на летището. 600 души, които днес трябва да летят за Париж, Франкфурт, Берлин и Лондон остават на летище “София”. Нищо че всеки от тях е платил по 199 долара на “Балкан”. Съдът взел вчера решение за ликвидацията на компанията, пояснява “Стандарт”. И не е ясно кой ще превози хората.

А иначе няма да въвеждаме изходни визи, твърди вътрешният министър Петканов пред “Дума”. Според “Стандарт” връщат обаче служебните паспорти от живково време. Те отново щели да имат привилегията да пътуват в чужбина със специално, този път със зелени паспорти. Но още не се знаело кой ще има правото да ги ползва.

И като говорим за неизясненост – дали 30 000 абитуриенти ще учат 12 година – пита “Стандарт”. Новината е хвърлила в паника родители и ученици, отбелязва изданието, след като е била излъчена снощи по БНТ. Аргументите на МОН са, че с отмяната на задължителните матури за езиковите училища, абитуриентите ще трябва да завършват по учебния план, по който са били приети, тоест в момента те са в 11, а не в 12 клас.

Независимо от всичко днешната преса е вече на коледна вълна. “24 часа” отбелязва, че БНБ пуска специална паричка за Коледа. Това ще е паричка от 5 лв., предназначена за се слага в коледните и новогодишните питки, затова и националната банка я пуска на Никулден – 6 декември. “Труд” съзира масово зареждане на базарите за Коледа с елхички – цената – между 2 и 10 лв. А също и с шарани по рибните магазини. Риба има, но клиенти не, уточняват оттам. Въпреки че шараните се продавали с цени от 2.60 до 3.50 лв. От първа страница на “Стандарт” виждаме огромна коледна елха в столицата вече да затулва статуята на Св. София.

“Българинът трудно приема желанията и не-тата на своите деца” – настоява пък от страниците на “24 часа нашата колежка Виргиния Захариева, добре известна като поет и психотерапевт в рамките на дебат, организиран от “Червената къща” на тема “домашното насилие”.