Радио Франс Интернационал - България 60% готови да работят за 200 лева

Всяко трето дете не е виждало море.

Софиянски - склонен да се откаже от трети мандат?

Царят - ранен

60 % от българите са готови да работят за 200 лв. Тези данни “Труд” изнася под заглавието си. Ако се съди по проучване на фондацията “Фридрих Еберт”, обществото ни вече е разслоено на класи. 32 % от хората работят в сивата икономика.

“Всяко трето дете не е виждало море” – с такова заглавие излиза “Дума”. И подчертава, че половината от българите живеят със стоки втора употреба.

Хората просто “оцеляват” с 325 млн. буркани домашни храни.

Същевременно, подчертава “Труд”, ако се направи сравнение с 1999 г. броят на хората на самото дъно е намалял, но бедността се е разширила.

Променила се е и “върховата прослойка”. Ако в началото на 90-те, сочи изследването само мутрите караха мерцедеси, а лекарите едва свързваха двата края, днес “белите якички”, тоест висококвалифицираните специалисти са вече класа.

“24 часа” също се спира на обобщените социологически данни и отбелязва, че пропастта между бедни и богати вече се е фиксирала.

Като бедните и зле образованите вече са се примирили с положението си, затова и няма протести на улицата. При необразованите, пише “24 часа”, претенциите за заплата са паднали от 142 на 122 лв.

А 469 лв. е заплатата, която мнозинството от хората искат за себе си.

Известно разминаване в данните има само по отношение на подкрепата на политическите партии. Но относно политиката различия в пресата винаги е имало и ще има.

Така например “Монитор” твърди, че Стефан Софиянски е склонил да не се кандидатира за трети кметски мандат в столицата. Вестник “Виж" е още по-категоричен: Софиянски иска банка, не ще кмет.

Според изданието още преди седмица лидерката на СДС е постигнала споразумение със Софиянски – той скланя за първични избори в столицата и подкрепя син кандидат в Пловдив, в замяна на което запазва контрол над Столичната общинска банка.

В интервю за “24 часа” обаче Стефан Софиянски твърди нещо по-различно: “На изборите ще сме ССД, НДСВ и СДС. Ще видите”. Може и абсурдно да ви звучи днес, но това ще стане, настоява Софиянски.

След което,още по-изненадващо не пести критични думи към работата на правителството – то работело толкова мудно, че щели да са му необходими 8 мандата, за да поеме ангажиментите си. Софиянски не изключвал и протести в “Градски транспорт” по Коледа.

И което е още по-интересно – държавният глава Георги Първанов открива цяла серия “престрелки” по страниците на пресата.

Вестник “Дневник” извежда на челно място раздразнението на Първанов от думите на американския посланик Пардю за тесни връзки у нас между престъпни групировки и политици.

“Не смятам, че службите у нас трябва да се занимават с казаното от някой посланик”, заявява президентът след форума за сивата икономика.

“Дума” от първа страница настоява, че Първанов нямало да се извини и на Костов за някогашните обвинения в корупция. “Стандарт” набляга особено пък на отказа на Първанов да използва спецслужбите, за да докаже някогашните си обвинения срещу Костов и съзира в това “завиране в ъгъла на Командира”.

“Труд” пък извежда на преден план писмото на Надежда Михайлова до Първанов, в което и тя настоява сегашният президент да докаже твърденията си за Иван Костов.

В същото време “24 часа” настоява, че тръгват атаки срещу укрити данъци и неплатени задължения над 5 000 лв.

“Монитор” отбелязва, че по искане на СДС до главния прокурор 5 министри могат да бъдат дадени под съд заради сделката с БТК. И това са Николай Василев, Пламен Петров, Николай Свинаров, Георги Петканов и Апостол Апостолов, които погазили решението на парламента за “стратегията по приватизацията на БТК”.

Според в. “Пари” курортът “Русалка” от днес е в несъстоятелност заради дългове към СИБАНК.

А “царят е ранен” – хвърля сензацията на броя си “24 часа”. И излиза със специално фотооко на първа страница, внимателно вглеждайки се в темето на Симеон Сакскобургготски, на което лъщи драскотина. Доста “едра драскотина върху премиерското теме”, както пише "24 часа”, който я е запечатал миг Симеон преди да отлети за Италия.

Говорителят на правителството Димитър Цонев не бил открит, пише “24 часа”, за да обясни от каква злополука е раната върху главата на кабинета.

Знаете ли кога падат правителствата, пита Велислава Дърева от страниците на “Дума” и отговаря с размишленията на Мечо Пух. “За да падне нещо, трябва да паднеш от някой клон. А тогава можеш да си счупиш нещо, нали. И да те заболи, цитира тя Мечо Пух. А с какъв балон се лети? С жълт, според трактовката на “Дума”. а се падало и ранявало, защото по думите на Мечо Пух винаги имало мед”.

“Ние мислим за света и Запада сувенирно, и той така мисли за нас, настоява в интервю за “Монитор” писателят Георги Господинов. И призовава поне по-младите да не се затварят и да не затъват в клишетата, че сме само страна на киселото мляко, розите и българските гласове и че няма нищо друго.

Понеже тогава, настоява Георги Господинов, Европа все ще си присвоява екзистенциалните сложности, а за хората от Балканите ще остават ниските страсти, войните и кръвопролитията.