Радио Франс Интернационал - България Симеон Сакскобургготски пред "Кориере дела Сера": "Животът става все по-хубав"

Отново скандал с правителствена стенограма

16 дни зимна ваканция

Животът у нас става все по-добър, но българските вестници имат трайно отрицателно отношение”. Това извежда в курсив “Труд” под снимка на премиера и под заглавието: “Симеон в Италия”. Под което изданието излиза с уточняващо заглавие: “Симеон в България”, където четем: “Италианската журналистка, която ме интервюира, е допуснала 7 неточности от бързина”.

Изобщо цялата днешна преса се занимава с интервюто на премиера Сакскобургогтски, дадено за “Кориера дела сера”, понеже, както пише и “24 часа”, вътре има и други крамолни неща.

И така, пред “Кориере дела Сера” Симеон Сакскобургготски казва и следното: “Съдиите ни принадлежат към друга епоха, те са несменяеми и като манталитет и са от друга политическа система”.

“Икономиката функционира ли?”, пита “Кориере дела сера" българския премиер. На което той отговаря: “Хората слушат, че в макроикономически план нещата вървят добре, че левът е стабилен, инфлацията е ниска...Отгоре на всичко нашите вестници са много негативни, хората ги четат и са убедени, че нищо не върви добре. А истината е, че в страната се живее вече много по-добре”.

Всичко това явно кара българските вестникари да се наредят отрано на летището и снощи при кацването си от Италия Симеон дава доста пояснения, които “Труд” и “24 часа” публикуват едно към едно.

И така: “Коментирайте изказването си , че вестниците в България пораждат траен негативизъм и така хората не разбират, че животът е станал по-добър”, настояват репортерите. “Че става, че полагаме големи усилия за това”, заявява Симеон и отвръща: “Бих бил много благодарен, ако ми докажете обратното”.

“Ще назовете ли няколко доказателства, че в България се живее по-добре”, продължават да питат репортерите. “Ще ви докажа, отвръща г-н Сакскобургготски, "Аз обичам с дела, не с думи. Няма да се хваля. През последните 10 г. нашето общество се е изморило от громки твърдения и големи обещания”.

Толкова с изявленията и уточненията, да се придържаме към фактите. “Пак скандал със стенограма”, пише под заглавието си “Труд”. И пояснява: “Правителството отново отказа да даде на съда стенограмата от заседанието си за АЕЦ "Козлодуй". Не са ни искали такъв документ”, отсякъл правителственият говорител Димитър Цонев.

“Дума” обаче е още по-категорична: “Кабинетът скри стенограмата за “Козлодуй”. И пояснява, че скандалът е избухнал по време на съдебното заседание във ВАС, образувано по жалба на Любен Корнезов от БСП срещу решение на кабинета да закрие 3 и 4 блок на Козлодуй през 2006 г.

От правителството заявили, че стенограмата от заседанието не е официален документ, че не е била подписвана и затова отказват да я представят. Съдиите обаче са били категорични, че стенограмата трябва да бъде представена и задължили правителството да я донесе на следващото заседание на 11 декември.

“Кой се пречка на правителството?”, пита “Труд” в коментарната си колонка. И подчертава, че един призрак броди из чертозите на Министерския съвет и все стряска министрите – призракът на съдебната гилотина. Мине не мине, отбелязва изданието, някой буден гражданин или депутат вземе, че се прицели в акт на парвителството. То не бяха жалби за парното, за тока, за матурите, за “Булгартабак”, за АЕЦ, за съдебния бюджет, за каприза на здравния министър да не тури параф под договора за здравната каса. Хората все искат стенограмите, кабинетът все не им ги дава. Защо – чуди се “Труд”. И пита – да не би кабинетът да е масонска ложа?

“Дневник” съобщава от първа страница за два нови скандала. Първо, за опит за нов оръжеен скандал в “Терем”, където са били открити нови пет гаубици с инфрачервени мерници. Оръдията, пояснява “Дневник”, могат да стрелят ядрени заряди – въоръжение, което според договорености от 1999 г. трябва да бъде унищожено в Българската армия.

От военното министерство, подчертава “Дневник”, не отрекли, че в завода има 5 такива гаубици, но обяснили, че въоръжението било за износ. Износ – но закъде, се пита днешната преса, подчертавайки, че проблемите с САЩ дойдоха от първата пратка на “Терем” към Сирия и с адресат Ирак.

“24 часа” излиза с цяло разследване за това “кой търгува с оръжия в България”. И налива доста масло в огъня с публикацията “Знаел ли е Свинаров за договора с Терем”.

“24 часа” препубликува факсимиле с дата 14 октомври т.г. от в. “Българска армия”, в което се цитира тъкмо министър Николай Свинаров, който заявява следното: “До края на годината предстоят договори за производство на търговишкия клон на “Терем” на гражданска продукция и продукция със специално предназначение за около 2.9 млн. лв”. Само ден след това, на 15 октомври, припомня “24 часа”, чрез “Родео инвестмънт” се сключва сделка за доставка на 250 педуктора към Сирия.

И сега към втората бомба на в. “Дневник”, която всъщност е еко-скандал. “Промени в екозакон ще позволят природните паркове да се превърнат в открити мини”, твърди изданието. И се позовава на казаното вчера от Фатме Илияз, замeстник-министър на околната среда, която на конференция е оповестила, че “компании концесионери ще могат да добиват злато и други полезни изкопаеми, дори ако находищата се намират в природни паркове”. В коментар “Дневник” нарича “импровизациите опасни” и подчертава, че те могат да съсипят екологията на Източните Родопи, което едва ли е в съответствие с европейските закони.

А иначе, ако се съди по пресата, животът, който става все по-добър, си тече обичайно. “Пребиха с тояга шефка на здравна каса” е водещото заглавие на “24 часа” 37-годишната Дочка Калайджиева, заместник-шеф на здравната каса в Ямбол е в хирургията след побой пред дома й. За щастие няма опасност за живота й, уточнява изданието.

“Гимназист наби учителка в час” – с това заглавие пък излиза в. “Стандарт”. Това се е случило вчера в шуменската гимназия “Христо Смирненски”, където 17-годишният тинейджър Дамян започнал да се заяжда с учителката по математика Радка Стоилова, след което скочил, ударил й шамар пред 20 смаяни ученици.

Класът е в шок от случилото се, пише “Стандарт” и отбелязва, че са дошли на място два полицейски екипа, които да усмиряват хулигана.

За сметка на това – 16 дни зимна ваканция – бърза “Труд” да зарадва учениците. И тя ще е от 23 декември 2002 до 5 януари 2003 г. Това се казва грижа за ученика, отбелязва изданието, тази година ваканцията щяла да е по дълга с 2 дни.

Грижа за човека, според днешната преса, полага и здравеопазването. Доктори от бяла Слатина 40 дни “лекували” мъртва жена, отбелязват “Дума” и “24 часа”.

Куриозният случай е бил оповестен от кмета на града Милко Симеонов. И нищо че жената е починала отдавна, в местната болница продължавали да изписват за нея медикаменти, заплащани от здравната каса по съответната клинична пътека. След което починалата жена била изписана от болницата.

Смаяните близки, които отслужили панихида за 40 дни, прочели в епикриза от касата как състоянието й се е подобрявало с всеки изминат ден...

София пък потъва в боклуци заради стачка, предупреждава ни “Стандарт”. Центърът затъва заради стачка на “Чистота”.

Сделката за БТК се отлага за 2003 г., отбелязва още вестник “Труд”.