Радио Франс Интернационал - България София е без пари за чистене.

Коледа със сто лева.

Магистратите са обидени от интервюто на Симеон.

Сом кротува, ром стачкува. Под това римувано заглавие "24 часа" поставя две от водещите си теми - цените на рибата преди Никулден и стачката на служителите на “Чистота” в София.

Столицата е без пари за чистене, подема темата и "Труд'. Това означава, че през зимата в София ще се чистят само централните улици, а миенето през лятото е под въпрос.

Няма инвестиции за изграждане и на завод за отпадъци. Причината била в орязаните бюджети на общините, спуснати от финансовото министерство, обяснява изданието. Но въпреки задаващата се криза, такса смет в София през 2003 година нямало да се увеличи за гражданите.

Безработните да помагат на фирмите по чистотата е само една от мерките, които се въвеждат за максимално за добро почистване, пише "24 часа".

Стотина метачи от столичната фирма концесионер “Чистота” АД вчера блокираха сграда на дружеството за 11 часа, съобщава "Труд". Мургавите хигиенисти настоявали за увеличаване на заплатите от средно 200 лева на 350 -400 лева. Искали фирмата да им осигурява дрехи, обувки и безплатна храна.

Според управителя на дружеството обаче разплащанията с работниците са перфектни. 50 на сто от метачи си вземали по 15 дни болнични в месеца и така си формирали заплатите.

Рибари и ловци ще се жалват на председателя на Европейската асоциация Ив льо Окк с протестна подписка срещу готвените промени в Закона за рибовъдството и аквакултурите, известява "Дума" във връзка с техния професионален празник Никулден. За първи път в навечерието на празника на свети Никола има намаление на цените на рибата, каквато е и нормалната пазарна логика, отбелязва изданието. България е на едно от последните места по консумация на риба в Европа с 3 кг годишно на човек.

Разликата е огромна в сравнение със статистиката на страните от ЕС, където средногодишното потребление е около 35 килограма, изтъква изданието. По два лева ще спестим, ако купим шаран днес, съветва "24 часа".

Така в сметките изданието стига до предстоящата Коледа. 100 лева е минималната сума, за да посрещне едно семейство Коледа нормално, сочи проучването на часовия вестник из заредените празнично магазини. Продават сняг, бели елхи и Дядо Коледа цигулар. Коледната пуйка се котира 30-35 лева. Малките прасенца са по 7 лева за кг. Подаръците под елхата гълтат една трета от коледния бюджет.

Най-евтината играчка в “Илиянци” е 7 стотинки, информира "24 часа".

Банкоматите обаче остават без пари за Коледа, твърди "Стандарт", припомняйки миналогодишната истерия.

В същото време банкерите се кълнат, че тя няма да се повтори и машините ще бъдат постоянно заредени с пари.

Коледна паричка тръгва от утре. Пускат и монета от два лева. Банкнотите от 2 лева са едни от най-употребяваните у нас, а животът им е само 6 месеца, пояснява в интервю за "Стандарт" управителят на БНБ Светослав Гаврийски.

Съдът пусна бюджета с “особено мнение”, пише "Дневник". Очаква се Висшият съдебен съвет да сезира Конституционния съд, така че битката за бюджета съвсем не е приключила, отбелязва коментара на висш магистрат изданието.

Магистратите са обидени и от интервюто на Симеон, пише "Стандарт". Висшият съдебен съвет решил да поиска официален превод на интервюто на министър-председателя Симеон Сакскобургготски пред италианския вестник “Кориере дела сера”. На следващо заседание на съвета специално ще бъдат обсъдени думите на премиера, че съдиите са несменяеми и като манталитет принадлежат на друга епоха и друга политическа система, обявява за "Стандарт" говорителката на съвета Нели Куцкова.

Евентуалният провал на проекта за ТЕЦ “Марица-изток 1” е общата за пресата тема днес. Така вестниците отново поставя на дневен ред проблема с българската енергетика. Изграждането на новата мощност в ТЕЦ от американската компания Ей И Ес е на път да се провали, след като правителството не промени текста на писмото за подкрепа съобщава "Дневник".

“Би било грешно да се отрича идеята за референдум изобщо на бъдещето на ядрената енергетиката у нас, отразява коментара на президента Първанов "24 часа". Трябва да отстояваме позицията, че имаме енергетика, която е изключително конкурентноспособна на европейско ниво. В нея според държавния глава комплексът “Марица-изток” имал своето запазено стратегическо място.

Стратегически нов закон ще разреши сезонни цени на ток и парно, известява "Труд". Енергията ще поскъпва през зимата, а пред лятото ще поевтинява заради по-ниските производствени разходи накратко разказва готвените промени изданието.

И накрая "Дневник" предупреждава България може и да чака и след 2007 година за влизане в ЕС. Напрежението между Брюксел и страните- кандидатки расте, предупреждава вестникът. Проблемът е в това, че съдбата на българската и румънската евроинтеграция пряко зависи и от това как ще се впишат първите 10 нови членки между 2004 и 2007 г. Засега оптимистично звучи коментара на Любомир Иванов от Външно министерство, че не сме получавали сигнали, че може да ни отложат.