Радио Франс Интернационал - БългарияГейт "Ухо на министър"

Нов скандал гръмна с "Терем"

Българите номер 1 по песимизъм

Гейт “Ухо на министър”, нарича днешното издание на "24 часа" скандала, избухнал заради подслушвани разговори на служителя на Дирекция за оперативно издирване Живко Георгиев с други лица, между които и правосъдния министър Антон Станков. Разнищвайки скандала вестникът помества коментара на вътрешния министър Петканов, който обяснява, че лично е подписал искането за използване на специални разузнавателни средства, стенограма от които бе публикувана във в. “Труд”.

Целта на подслушването според вътрешния министър, била оперативно дело, образувано на 8 април т.г. срещу Живко Георгиев. “Не сме подслушвали министъра на правосъдието” Това обяви категорично МВР шефът, изтъква "Труд".

Пред същото издание самият министър Станков заявява “Аз съм жертва на ченгета”. От подслушваните разговори става ясно, че Станков е бил уговарян да се включи в кампания срещу главния прокурор Никола Филчев, посочва "24 часа". В публикуваната стенограма има диалози между Живко Георгиев, шефа на моряшкия синдикат Пламен Симов, синия функционер Едвин Сугарев и самия Станков, припомня изданието. “Доколкото разбирам, интересът към мен е в контекста на публикациите, че съм бил изнудван да внеса материали, предоставени от Едвин Сугарев, пред Висшия съдебен съвет” , коментира в интервюто за "Труд" Антон Станков. “Не се чувствам изнудван, никога ни ми се е случвало нещо такова. В случая мисля, че моето участие в тази схема се е получило абсурдно.”, възразява министър Станков.

"24 часа" включва в схемата си на изясняване на аферата и Едвин Сугарев. На въпрос на вестника как ще коментира тезата, че министър Станков е бил шантажиран Сугарев отговаря : “ Съмнявам се. Видях за първи път министъра, когато предадох документите на ВСС.”

Жълтите ще търсят политическа отговорност, съобщава "Труд", но за случая “Терем”. Нов скандал гръмна с “Терем”, обяснява "Стандарт". Спецслужбите разкриха нелегален канал за търговия с оръжейна продукция, цитира изданието правителствения говорител Димитър Цонев. “Терем” изнасял тайно пушкала от 6 години. Правителството разбило канал за прикриване на 50 сделки, допълва "24 часа". Вестникът помества и коментара на бившия военен министър Бойко Ноев, според когото аферата “Терем” е измишльотина.

Факт е обаче, че опасни радиоактивни датчици са изчезнали безследно от металургичния комбинат “Кремиковци”, съобщават днешните издания. Заради кражбата на Цезий 137 са вдигнати на крак няколко спецслужби и експерти от Агенцията за ядрено регулиране, Гражданска защита и Националния център по радиобиология и радиационна защита, отбелязва "Труд". Смъртоносният цезий е в две цилиндърчета, които са колкото зърно боб. Крадецът на цезия има месец живот, пише "Стандарт". С цезия не може да се направи оръжие, но той можел да се използва за тероризъм. Някой може да ги закрепи за седалката в автобус, да ги подхвърли в кино, магазин, училище или детска градина. Тогава без да разберат, ще бъдат облъчени хиляди хора, обяснява "Стандарт".

“Хората са убедени, че нищо не върви, вместо да си дават сметка, че в страната се живее по-добре.” Цитирайки думите от интервюто на премиера пред “Кориере дела сера” "Труд" се обръща към политиците да ги коментират. “Доходите на народа се покачват, природата ни става по-чиста”. Така министрите ни описаха вчера хала на татковината ни, отбелязва вестникът.

Бащата на бюджет 2003 Милен Велчев не можа да посочи доказателства за по-добър живот, но бе убеден, че “със сигурност такива има”, допълва изданието. До една седмица трябва да стане ясно дали хазната ще може да отдели пари за 13-та заплата, подчертава казаното от Велчев "Стандарт". Извън Африка най-недоволни от живота си са хората в България и Бангладеш, изтъква Дневник резултатите от световно социологическо проучване, разпространено от АП.

Анкетата на базирания във Вашингтон “ПЮ рисърч сентър” показва, че относителния дял на хората доволни от живота в Бангладеш е 14 на сто, а в България – 8 на сто. Какво ли сродява кръстопътната държавица от европейския килер и друга от Южна Азия, дето през ден вилнеят урагани и гледат час?!, чуди се "Труд". Като сме си близки да вземем да сключим договор за взаимомопощ, че да прелеем бангладешкото доволство и у нас – иначе как ще ги стигнем?!, предлага изданието. България е в челото на класацията заедно с Индия и Турция по процент песимистично настроени граждани, фокусира друг аспект от проведеното проучване вестник "Дума".

Никулден е. "Труд" не пропуска да споменат именниците в нашата история и политика. Николай Василев пропуска маминия шаран, Свинаров гощава жена си с акула, разкрива намеренията за празника на политиците "Стандарт". "24 часа" прави асоциация между рибите и шараните и щуките в парламентарните води. Японците например имат поговорка “Умен като шаран”. Но у нас “Умен като депутат” не би звучало добре, изразява никулденското си вдъхновение вестникът.