Радио Франс Интернационал - България Политици и потърпевши ще молят:първанов, усмири съда и кабинета!

Заради БТК жълт депутат иска оставки на министри.

Три закона са били нарушени в скандала с подслушването.

Политици и потърпевши ще молят: Първанов, усмири съда и кабинета!, съобщава във водещото си заглавие "24 часа". Президентът трябва спешно да събере съдебната власт и правителството и да поиска спиране на войната, предложил неофициално високопоставен източник от НДСВ, пояснява вестникът. Най-вероятно властта ще търси в близките дни държавния глава, изплашена от ескалацията на напрежението, предполага "24 часа". Магистрати заплашвали вече с арести министри. Ровели сделки на техни близки, за да намерят компромати и да ги извадят в подходящ момент. Според източника на 24 часа подобни удари се готвели и срещу кабинета.

Заради БТК пък жълт депутат иска оставки на министри, оповестява "Труд" във водещата си тема. “Ако всичко по вестниците е вярно, трябва сами да се оттеглят. Но не очаквам да го сторят”, заявил пред "Труд" Иван Козовски. Според него обаче, ако се докажат нарушения в раздържавяването на телекома, вицето и други министри нямало да се разминат само с оставки. “Трябва да им се търси наказателна отговорност”, категоричен е Козовски, отбелязва изданието.

Управляващото мнозинство прокарва поправка в закона за приватизация, с която ще се замаскират нарушенията в продажбата на БТК, продължава темата за скандалната приватизационна сделка на монополиста вестник "Труд". В петък Върховната касационна прокуратура “замрази” сделката до извършване на проверка, припомня изданието. Става въпрос за оценката, която министърът на финансите дава при приватизацията на фирми с права в чужбина. Според одобрените за първо четене промени в закона сега той само ще бъде уведомяван за това, обяснява "Труд".

Милен Велчев още не е подписал такава оценка за БТК. Управляващите се страхуват да не би това да бъде оспорено в съда , отбелязва мнението на бившия шеф на телекома Гроздан Караджов. Ако няма сделка, БТК със съдбата на “Балкан”, предвижда Караджов в интервю за вестник "Новинар".

“Източват БТК, ако остане държавна”, предупреждава пред "Дума" шеф приватизаторът Апостол Апостолов. Според него държавата ще придобие специален клас акция, който ще й дава право да се намесва при решения за разширението на дейността на БТК, при съкращаването на персонала и други корпоративни събития.

Пред "Стандарт" приватизатор номер 1 е повече от категоричен: ”Чака ни национална трагедия с БТК, ако в нея не се инвестират веднага 100-200 млн. лева независимо дали компанията е държавна или частна”. В противен случай дружеството няма да може да предоставя универсалната си услуга. По повод спряганата продажба "Дневник" акцентира върху мнението на избраните купувачи "Вива венчърс". Според тях в сделката не бива да има политическа намеса. “Вива венчърс” уважава законите и властите в България и ще се съобрази с изискването за прекратяване на сделката, заявява купувачът без да скрива учудването си от множеството политически коментари по сделката.

"Дневник" обаче поставя в челно заглавие друга тема – широко обсъждания през уикенда скандал с подслушаните от МВР разговори. Три закона са били нарушени, отбелязва вестникът, за употребата на разузнавателните средства, за класифицираната информация и Наказателния кодекс. Според Едвин Сугарев това е пряк заговор срещу правосъдния министър Антон Станков и индиректно срещу премиера, пише изданието.

Филчев правел заговор срещу кабинета, е заключението на "24 часа" по гейта “Ухо на министър”. Вестникът днес добавя новите обвинения на Едвин Сугарев. Вчера Сугарев е изпратил писмо до вътрешния министър Георги Петканов. Копия от него са предвидени и за правосъдния министър, премиера и ВСС. Според Сугарев чрез криминални записи на телефонни разговори и думи на хора, които едва познава, е нарушено конституционното му право да не бъде следен и подслушван. Той уведомява Петканов, че ще търси съдебна отговорност от вдъхновителите на тези действия.

Сугарев твърди още, пише "24 часа", че прословутата стенограма се е появила в медиите 2 дни след като е предал обвиненията си срещу Филчев на Станков. Накрая Сугарев се надява отговорът да е публичен, защото така ще стане ясно вътрешния министър част ли е от този заговор или една от неговите мишени.

Часовият вестник днес изненадва с имотните претенции на Максимовите попове. Църквата ни става тези дни най-крупният собственик на имоти. Милиони във вид на апартаменти, градски парцели, хиляди декари земеделски земи, гори, църкви и манастири, ще потекат към синода на Максим.

"Труд" се вълнува от предстоящото спиране на първи и втори блок на АЕЦ “Козлодуй” на 20 декември.

Новинар е възмутен от готвения тайно ценови шок на алкохола след празниците. Зимата дойде, напомня "Дума". Заледените пътища в цялата страна взеха пет човешки жертви, отбелязва вестникът. Ураган затвори пристанища, стотици селища останаха без ток, младеж се загуби във виелица на Витоша, допълва "Стандарт". Вестникът обаче се радва на предстоящата Коледа без политици. Дадоха си 20 дни ваканция. Това е добре. Поне на празника няма да ни досаждат от екрана.