Радио Франс Интернационал - България Лужков раздаде оценки за политиците

Кабинетът: Спрените сделки ни спъват за ЕС

Мисията на МВФ се връща следващата седмица

Множеството послания и конкретни политически оценки на московския кмет Лужков в първия ден от посещението му в България занимават вестниците.

Първият ден от визитата на Лужков премина под знака на недоволството от предишните управляващи и симпатиите към сегашните, които му вдъхвали оптимизъм, обобщава "Дневник". Кметът Лужков хвали българските политици, изтъква "Труд". Според изданието основният акцент на срещите на Лужков с президента Първанов и премиера Сакскобургготски са търговския обмен и икономиката.

Българските лекарства, консерви, вина, козметика и електрокари били добре дошли на московския пазар. “Обожавам българските консерви с имамбаялдъ, но за жалост те изчезнаха от руския пазар от неестественото нарушаване на руско-българските връзки”, цитира откровенията на московския кмет "24 часа".

Вестникът отбелязва още, че Лужков изразил задоволство от факта, че от няколко години има прелом, който извежда България и Русия от отчуждението и късането на полезни и взаимоизгодни връзки. “Трябва да оставим политиката и да търгуваме. Трябва да гледаме на Запад, където е голямата цивилизация, но това едва ли ще отвори пазарите там за вашите стоки. А в Русия ние сме свикнали да ги ценим и пак сме готови да ги приемем” представя тезата за руско-българските отношения на Юрий Лужков "24 часа".

“Дошъл съм да уговарям държавата ви да търгува с Русия” определи мисията си московския кмет, отбелязва и "Труд".

Изданието изтъква недоволството на руския гост от въвеждането на български визи за руснаците, тъй като това пречело на туризма. Според него трябвало да се създават множество туроператорски агенции, които да се грижат за визите на руснаците. “Ние не обичаме да попълваме документи, но можем да си платим за това”, пояснява пред вестника идеята си госта на кмета Софиянски.

"24 часа" допълва изразеното от него задоволство от доброто взаимодействие между двамата заради общите им цели, които не са политически, а в услуга на гражданите.

Лужков пожела и победа на Софиянски на изборите догодина, отбелязва часовият вестник.

Близо 100 000 лева е дала общината за обновяване на откритата сграда на Дома на Москва в столицата, изтъква изданието. Туризмът ще е приоритет на Дома на Москва. В него ще се развива и поддържа предприемачеството и ще се съгласуват бизнесинициативите, разкрива още "24 часа".

Москва е готова да инвестира 100 млн. долара, пише пък "Дума". Вестникът подчертава, че формулата за успех на московския градоначалник е - да се работи по капиталистически и да се разпределя по социалистически. "Дума" съобщава, че резултат от визитата на Юрий Лужков е бъдещата неофициална визита на президента Първанов в Русия през януари, по време на която българския президент ще получи наградата “За изключителна работа по укрепване единството на православните народи”.

Дружба има, сирене – не, коментира "Труд". Защото след многобройните визити въпросът с руските мита за българските стоки още не е решен.

Търговският баланс продължава да е 1:15 в ущърб на България. Това е така, защото, както отбеляза Лужков, двете страни още не са се обърнали една към друга с двете си лицеви части. Задачата сега е движението “обръщане” да се извърши в синхрон, допълва изданието.

Изданията отделят внимание и на придвижването ни към ЕС. Кабинетът призна за проблеми с датата за ЕС, пише "Дневник".

Някои от страните на ЕС на този етап са скептично настроени към възможността 2007 г. Да залегне като точна и крайна дата за приемане на България и Румъния в ЕС, обяснява причината вестникът, базирайки се на изявлението на правителствения говорител Димитър Цонев.

Другата причина било “вътрешнополитическото разединение у нас по вече постигнати договорености с ЕС и стремежът на някои политически субекти да постигнат дивиденти за сметка на нашата външна политика”, допълва "Дневник".

Приватизацията също е условие за пълноправно членство, изтъква "Дума" по темата, споменавайки за спрените сделки за БТК и “Булгартабак”, както и споровете около АЕЦ “Козлодуй”.

На фона на ширещия се скептицизъм финансовия ежедневник "Пари" оповестява, че мисията на МВФ се връща следващата седмица. Правителството и МВФ са на път да заличат разликите в позициите си по Бюджет 2003. Кабинетът намерил допълните приходоизточници. Експерт признал пред изданието, че една от т. нар. “жертви” е доброволната регистрация по ДДС.

Хубавото на прехода е, че не знаем дали сме пристигнали. Ние мислим локално, но отвън ни действат глобално. Така накратко вестник 'Пари" представя изводите от състоялата се дискусия “България след прехода”.

Схематично казано картината на нормализацията включва следното: изчезване на всеобщото съзнание. Хората вече схващат своето място в обществената пирамида и макар с нежелание го приемат като неизбежно. Общо взето една пета от населението, някога средна класа, са отишли на дъното.

Образуваните прослойки имат ясни интереси – 71 % от БСП са бедни, 52% от електората на СДС са средни по имуществен статус, тези, които са добре материално дават и 15 % от електората на НДСВ.

И накрая изчезват митовете на общественото съзнание.

А ако има нещо хубаво, то е, че не знаем, че сме пристигнали отдавна, отразява заключението на социолозите "Пари".