Радио Франс Интернационал - БългарияПътна карта за Копенхаген в петък, 13-ти

Прокуратурата: "развалете сделката за БТК"

Управляващото мнозинство прави законодателни поправки: сделките за БТК и "Булгартабак" няма да могат да се обжалват в съда

ОДС иска оставките на 4 министри

Трус в спецслужбите: БСП иска те да минат изцяло към президента. Ще махат ли ген. Гяуров до Нова година?

Имаме дата за Евросъюза! – настоява "Труд". И публикува на първа страница фраза от проекторешението на ЕС от предстоящата среща в Копенхаген, което гласяло: "Целта е на Евросъюза е да приветства присъединяването на България и Румъния през 2007".

След което "Труд" търси мнението на външния министър Паси, който отсича по соломоновски: "Дано петък, 13, да помогне на Евросъюза. Защото не смятам, че фаталната дата – петък 13-ти може да ни попречи за получаването на пътна карта в Копенхаген. Напротив, надявам се това да се превърне в наш помощник", заявява дипломат номер едно и се обявява за "50 % оптимист за резултатите от Копенхаген". "Защо наполовина оптимист? - питат репортерите. "Защото Евросъюзът е клуб на богатите, отговаря Паси. И когато там кандидатства недотам боата държава, винаги е трудно".

В тази връзка "24 часа" посвещава проучването на броя си на европейските запрати. "Заплати като в ЕС – няма да е скоро", разяснява Александър Божков в отговор на обещанията на премиерския говорител Димитър Цонев за светло бъдеще на всички българи с позоваване на "Дойче банк рисърч". Няма шанс нещо съществено да се промени за една година, твърди Божков. И изтъква, че по данни на МВФ през миналата година имаме по-малко данъкоплатци от минали години.

И второ, имало още един провал, който се държал стопроцентово на министрите: забавянето на приватизацията и липса на чужди инвеститори.

България е лидер по стабилност на Балканите, четем в анализа на "24 часа", има стабилен лев и няма начин да не е атрактивна за инвеститори. Но те не идват. Защо?

Отговорът е донякъде по първите страници на днешната преса. "Труд" излиза под глава с цитат от постановление на прокуратурата: "Развалете сделката за БТК". И пояснява, че приватизацията разпали истинска война между властите. Според прокуратурата, отбелязва изданието, "сделката е опорочена". Управляващите обаче, подчерта "Труд" решиха да контрират с една идея, чийто автор бил Кошлуков: "Сделките за БТК и “Булгартабак" не могат да се обжалват в съда, гласи проекторешение. Готвената сеч в закона за приватизацията, подчертава обаче изданието, обединила наново сини и червени в парламента.

ОДС излязло с нарочна декларация. "Настояваме Сакскобурггогтски да освободи лицата, замесени в приватизацията на БТК – министрите Николай Василев, Пламен Петров, Николай Свинарод и шефа на приватизацията Апостол Апостолов. "Това е груба намеса в дейността на съдебната власт", заявява Румен Овчаров. Левицата също подготвяла реакция.

В. "Дневник" също е на мнение, че НДСВ се опитва да опази сделката за БТК от съда. След което изданието подчертава в коментарната си рубрика, че разделението на властите все пак не е лозунг. Безспорно е, че съдебната власт и критикувана, пише "Дневник". Но този факт сам по себе си не означава, че може да има държава без съд или че трябва да има своеобразни оазиси, в които действащи закони да не важат, а нововъзникващи да се прилагат със задна дата. Защото дори законотворчеството в България да напомня алхимия, смята "Дневник", все още съществуват някакви норми.

"Дума", след като също настоява, че "режат съда от сделките за БТК и Булгартабак", отново завърта нещата към атомната енергетика.

"Борете се за АЕЦ "Козлодуй" – с това заглавие излиза "Дума". Думите обаче са на Джон Рич, президент на световната ядрена асоциация. Според изданието става въпрос за уточняване на критериите към българия, които не бива да бъдат по-високи от критериите към страните в ЕС, а иначе страната ни трябва да се съобрази с резултатите от партньолската проверка на реакторите, смята изданието.

"24 часа" и "Труд" пък се опитват да прогнозират задава ли се трус в спецслужбите ни. Според "Труд" до Нова година махат шефа на разузнаването ген. Гяуров. Президентът Първанов обмислял кандидатури, като сред най-спряганите имена били: о.з. ген. Бриго Аспар,ухов (шеф на НРС до 1997 г.) и о.з. ген. Тодор Бояджиев (шеф на службата до 1990 г.).

"Това е недопустимо" - заявява сегашният шеф на службата Димо Гяуров. И подчертава, че връщането на бивш служител начело би било непремерена стъпка, която може да се отрази изключително тежко на ратификационния процес в НАТО.

"24 часа" пък размишлява пространно на темата "подслушване и подслушвани". "Страшно много подслушват и не само бандитите", споделя пред изданието правосъдният министър Станков, сам оказал се жертва на специалните разузнавателни средства. Главният секретар на МВР Бойко Борисов продължава да поддържа тезата си, че трябвало да има съдебна отговорност за всеки, който говори със заподозрян". "В подобен разговор бе засечен правосъдния министър, припомня "24 часа". След което подчертава, че скандалът е пълен, че в него има и много политически амбиции. В момента, твърди изданието, в БСП имало истински скандал относно спецслужбите. Червеният експерт Цвятко Цветков настоява от "Позитано 20" всички служби да минат към Георги Първанов.

"24 часа" в редакционната си рубрика не крие, че това ламтене за службите почва да стават обидно за всички: за президента, за премиера, че и за БСП. "Защото, пише "24 часа", така очевидният намек е, че президентът не е на всички българи, а е на БСП. Второ, пише изданието, очевидният намек е, че координацията между спецслужбите не е наред. И, трето, пише "24 часа" – какъв е проблемът? Че информация от службите не стига до БСП?

"В чудна държава живеем", настоява в анализ "Труд". "Откъдето и да я погледнеш, все Жълта". И понеже, пише "Труд", премиерът не даде примери пред италианската преса, изданието решава да ги припомни. Вече седмица държавата се тресе от шпионски гейт по подслушване, изправил един срещу друг и двама министри: на правосъдието и на МВР. Царят мълчи; "Същият вътрешен министър и главният му секретар, продължава "Труд", гаче не си общуват, та още не могат да се разберат за визите, бандитите и това кой и колко подслушва.

Пак мълчание; шефът на Върховния касационен съд Иван Григоров обвини премиера в "клевета и измама", защитавайки поруганата от него чест на българските съдии. Извинение няма;

Върховната касационна прокуратура стопира сделката за БТК; ВАС замрази продажбата на "Булгартабак";

Магистрати заплашиха министри с арести;

Депутатът от мнозинството Козовски поиска оставката на вицепремиера Василев заради провалени сделки.

Вкупом жълти депутати се прицелиха срещу царския бюджет 2003 г.

Мандатоносителят Тошо Пейков кълне властокрепителя Ахмед Доган и иска да го измести от софрата на властта.

Шефката на медийната комисия Милотинова и шефът на държавната телевизия Гоцев са се хванали гуша за гуша за парите от тв рекламата;

Затварят два от реакторите на АЕЦ, парното скача;

Социолози изчислиха, че половина от българите са на дъното.

Настина живеем добре, г-н премиер, пише "Труд". И пита: "А интересно, вие какво виждате?"