Радио Франс Интернационал - България Ще има 13-та заплата.

Герджиков се дистанцира от промените в приватизацията.

ЕС ще спомене 2007 година за членство на България.

Ще има 13-та заплата, съобщават "24 часа" и "Труд". 13-та заплата, но всъщност половин заплата!, прави уточнението часовият вестник. 110 млн. лева трябвали за пълна заплата, но министерството на финансите ще отпусне 68,6 милиона отбелязва "Труд". Решението за коледното плащане е взето от Политическия съвет на НДСВ и ДПС, изтъква изданието. Всеки служител на бюджетна издръжка ще получи 50 процента от заплатата си за Коледа. Освен 50-те процента ведомствата може да дават и допълни премии, но ако са икономисали пари. Само военните ще вземат по 200 на човек, обяснява схемата на раздаване на коледните пари "24 часа".

В самото финансово министерство нямало да се дават пари на калпак, а само на най-заслужилите, цитира финансовия министър вестник "Труд".

Най-вероятно днес министър Велчев и министър Шулева ще внесат предложението в МС, предполагат изданията.

Ако заетите в обществения сектор вземат 13-та заплата, на един чиновник се падат около 328 лева, изчислява "24 часа". Изданието се базира на средното възнаграждение в бюджетната сфера през септември, когато за последен път НСИ изнесе данни за заплатите в страната. Оказва се, че енергийното министерство дава най-много пари. Там средното възнаграждение е малко на 450 лева.

Иначе в бюджетната област една от най-големите заплати получават в Централната комисия за борба с противообществените прояви на малолетните. Служителите на комисията се подписват срещу приличната сума от 736 лева, разкрива "24 часа".

Но един депутат получава като за трима чиновници. Така най-често срещаната заплата в НС е 1082 лева.

Според "Стандарт" целта със заплатите е кристално ясна: да се отклони вниманието от скандалите, които тресат държавата. Заповедта на народните избраници да се отвори хазната идва само ден след скандалната поправка в Закона за приватизация, посочва изданието.

Тя бе предложена от шефа на жълтата група Пламен Панайотов. Според нея съдът няма право да се намесва в приватизацията, припомня "Стандарт".

У нас има много ненормално схващане за ролята на парламента , коментира за "24 часа" кризата със приватизационните сделки Маргарит Тодоров. Защо този орган се занимава с несвойствени неща като стратегия за приватизация на предприятие? пита авторът на коментара. В България и до ден днешен с приватизация се занимават твърде много институции. Как може тогава един закон да покрие толкова много аспекти на една и съща дейност приватизация?

Герджиков се дистанцира от промените в приватизацията, съобщава финансовото издание "Пари". Председателят на парламента е отказал да е сред вносителите на промените в Закона за приватизация, защото при избора на Вива Венчърс за купувач на мажоритарния дял на БТК имало несъответствия с Търговския закон, твърдят източници на финансовия вестник и припомнят, че Герджиков е един от авторите на закона. Кражби на едро – по закон, смята "Труд". Не се ли притеснявате г-н премиер, че лишавате съда от възможността да следи приватизацията?", обръща се към министър-председателя изданието. “Какво ?!” недоумява Сакскобургготски. “Е - е, това са хипотези. Никой няма да лишава нищо. Вервайте ми. Аз съм уважавал всека институция.” На напомнянето, че депутатите са внесли такава промяна в закона, реакцията е “Говори се.”

Управляващите се опитват да узаконят беззаконието. Този скандал тръгва на фона на други два: интервюто, което даде премиерът Сакскобургготски пред “Кориере дела сера” и обиди магистратите и поредният отказ на кабинета да хвърли светлина от заседанието за АЕЦ “Козлодуй”.

Кабинетът решил за Трети и Четвърти реактор без да гласува. Кабинетът не е гласувал изрично, а само е подкрепил решението си за закриване на Трети и Четвърти блок през 2006 година, става ясно от вчерашното съдебно заседание по случая, информира "24 часа".

Трима магистрати от Върховния административен съд ще кажат до месец дали това е законно. Отмяна на решението са поискали 11 депутати от левицата, отбелязва изданието. Не е важно какво ще реши съдът, давайки ход на делото за “Козлодуй”, смята "Дума". Вестникът се опира на казаното в прав текст от юрисконсулта на кабинета Цветан Василев : “Каквото и решение да вземе ВАС, подписът в Брюксел за затварянето на глава “Енергетика” остава валиден”.

Левите пък а категорични, че ако бъде отменено правителственото решение, ще се търсят дипломатически начини да бъде отворена отново глава “Енергетика”, в която да бъде преразгледана датата за затварянето на двата енергоблока.

ЕС ще спомене 2007 година за членство на България, уверен е "Дневник".

В Копенхаген днес лидерите на държавите от ЕС ще обявят най-мащабното разширяване на съюза в цялата му история. По отношение на България в публикуваното снощи резюме за дневния ред на срещата се казва, че ЕС ще увеличи значително предприсъединителните помощи, които трябва да се използват гъвкаво и да се насочват към приоритетни области като правосъдие и вътрешни работи.

До последно обаче от българското външно министерство предупреждаваха, че по-скоро може да се разчита на пожелателна формулировка, отбелязва изданието. Попитан дали има вариант България да не настоява толкова на конкретната дата за сметка на повече средства по предприсъединителните фондове, министър Паси отговори: “Ние си искаме и датата, и парите!”