Радио Франс Интернационал - България Арестуваха банкера Миронов в Скопие

Отстрелват 4-и от списъка "Златни"

Хърватия ще догонва България и Румъния за ЕС

Арестът на скандалния в близкото минало банкер Иван Миронов е водещата тема за всички петъчни издания.

Бившият шеф на Балканбанк е хванат в Скопие от Интерпол. Банкерът е задържан по българско искане като в операцията учавствали и американските служби, уточнява "24 часа". Миронов е пристигнал в македонската столица с американски паспорт като представител на американска корпорация, пише Новинар. Бившият български банкер сега е американски гражданин с три имота в Америка и собствен бизнес, допълва "24 часа".

Делото "Балканбанк" бе образувано през 1997 година, когато Миронов бе напуснал страната и се бе установил в САЩ под името Иван Димитров. Оттогава Интерпол го издирва, отбелязва "Новинар". Той и главната счетоводителка на Балканбанк Надежда Апостолова са обвиняеми за източването на 3 млн. долара от трезора през 1993-1995, с което са предизвикали неговия фалит, припомня изданието.

Миронов за първи път бе клиент на "Развигор" през 1995 година. Тогава бе задържан по т.нар. Габонска сделка, а обвинението бе, че е причинил щети на държавата в размер на 18 млн. марки. Главният прокурор Татарчев тогава освободи банкера от ареста, въпреки съпротивата на градските прокурори, спомня си Дума.

Очаква се да бъде приета молбата за екстрадиция от страна на българската Върховна прокуратура съгласно Европейската конвенция за екстрадиция, съобщава "Пари". Според информацията на "Дневник" Миронов е отказал правна помощ, заявявайки, че е американски гражданин, но от консулството на САЩ не е проявен интерес към случая, отбелязва вестникът. Миронов, който в момента се намира в скопския затвор "Шуторизари", е разпитан от македонски следователи и му е постановен 30 дневен арест. През това време, ако България не подготви и представи документите за екстрадиция, той ще бъде освободен, пише "Дневник".

Вестниците отбелязват и поредния случай, с който продължава сагата за сплашване. Килър простреля бившия областен управител на Варна Добрин Митев пред квартирата му на столичния булевард "Евлоги Георгиев", съобщава Новинар. 37-годишният мъж е ранен в десния крак, но няма опасност за живота му. Срещу него е стреляно с малокалибрено оръжие, отбелязва "Стандарт".

Отстрелват кръга "Златни пясъци" по списък, категоричен е "24 часа". Така варненци коментираха вчера куршума, пратен по ексобластния им управител, пише вестникът. Митев е четвъртият от групата, за която се твърди, че знае много за приватизацията на курорта "Златни пясъци".

884 дни минаха и в командировки, прави равносметка на управлението досега часовият вестник. Това са дните прекарани в чужбина от премиера и министрите му през годината. Справката е направена от МС по молба на изданието. Държавните средства, които са похарчили за пътуване, хотел и дневни са 472 637, 68 лева. В сумата не са включени разходите за правителствения "Фалкон", с който премиерът най-често пътува, и за визитите с държавен самолет като част от делегацията на парламентарния шеф, президента или министър-председателя, уточнява "24 часа".

От справката излиза, че всеки ден от годината поне двама министри са били в чужбина. Посетили са общо 48 държави от всички континенти без Австралия, но пък миналата година там е бил просветния министър Владимир Атанасов. Досега не е имало толкова активна външна политика, показват архивите, изтъква изданието. Златната среда в пътуванията държат Владимир Атанасов – 40 дни, Божидар Абрашев – 39 дни, Антон Станков – 37 и Георги Петканов – 35. Скромно се е представил здравния министър Финков – само 13 дни в чужбина. Властта обаче не вземала пари за път в страната. Стараела се да пести, както правел Симеон, допълва изданието.

Разбира се, днес изданията коментират възможностите на разширяването на ЕС и посвещават поне по една страница на европейската тема. Днес е петък, 13-ти! Ако черна котка не ни мине път, черният хоризонт пред нас ще просветне, коментира "24 часа". Според вестника обаче истинската драма не е за датата, а за парите. С ЕС преговаря за сума, която е около 12 пъти повече, отколкото е печалбата ни за износ на ток от трети и четвърти блок на АЕЦ Козлодуй, цитира "Стандарт" външния министър Паси. Като сума това е над 1 млрд. евро.

Междувременно шведският посланик Стен Аск прогнозира, че днес в Копенхаген ще получим дата за ЕС. Според заявеното пред "Стандарт" посланикът очаква също актуализирана пътна карта за действията на страната ни в предприсъеднителния период. Днес получаваме така желаната пътна карта от Евросъюза, оптимистично твърди и пратеникът на вестник "Пари" в Копенхаген.

България е една от най-подготвените страни за присъединяване към европейското семейство, отразява "Стандарт" мнението на министъра на Северна Гърция Йоргос Паскалидис. Хърватия ще догонва България и Румъния, подкрепя оптимизма и вестник "Дневник". Хърватия ще подаде молба през март 2003 и ще бъде напълно готова за членство през 2006, отбелязва изданието. Увереността си в отварянето на вратите на ЕС "Дневник" подкрепя с вчерашното изявление на датския премиер Расмусен "Искам да дам силен сигнал на България и Румъния и се надявам през 2007 година да постигнат целта си за членство".