Радио Франс Интернационал - България 2007 - европейци

"Ню Йорк таймс: "Бивш цар се плъзга, България линее"

237 272 крият данъци

“2007 – европейци”. Така “24 часа” реагира на срещата в Копенхаген, публикувайки в долната част на първата си страница кадър от срещата на върха в ЕС.

На него виждаме много протегнати ръце, но само френският президент Ширак е даден в лице, а надпис ни уведомява, че другата ръка е на датския премиер Расмусен.

“Европейци сме, ама още не дотам”, отбелязва с въздишка изданието, наблягайки на една фраза от документа в Копенхаген. А именно – “в зависимост от по-нататъшния прогрес”, която, пише “24 часа”, може би гали ухото на еврократите със своята дипломатическа изящност, но засега замъглява европейския ангажимент към България.

“Труд” също търси външната гледна точка, но я намира отвъд Атлантика: “Бивш цар се плъзга, България линее”. Констатацията е на “Ню Йорк таймс”. “Труд” препечатва изцяло анализа на журналиста Дениъл Симпсън от вчерашния брой на авторитетното американско издание и то още от първа страница. В него четем: “разочарованието от Сакскобургготски в родината му расте. Първоночално бившият цар беше посрещнат като спасител. Ако сега има избори, отбелязва “Ню Йорк таймс”, НДСВ ще бъде третата сила. След като в отчаянието си българите се обърнаха към Симеон, коментира “Ню Йорк таймс”, те все по-често се питат дали той разбира реалностите в съвременна България.

"Вече няма да гласувам, политиците са едни и същи. На тях не им пука за обикновените хора", казва 75-годишната пенсионерка Яна Димитрова. И продължава: “колкото до царя, никога не мога да разбера какво се опитва да каже. Той никога не е говорил правилен български”.

65-годишният бивш цар обаче не е съгласен”.

Такива са оценката и анализът на “Ню Йорк таймс”, чийто пълен текст препечатва днес “Труд”.

А какво казва в това време бившият цар в днешната преса? - “13-и е добър ден за семейството ми”, цитира думите, казани от него на летището “24 часа”, след което извежда други негови думи в курсив: “имам по-важни задачи, отколкото да се извинявам на магистратите”.

“Труд” пък буквално фиксира обясненията му за датите и календара: “Пък и петък, 13-и, наистина не е лоша дата. Човек да вижда субективни работи... Майка ми, Бог да я прости, беше родена на 13-и, сестра ми също. Така че в семейството 13-и е добра цифра”, заявява словоохотливо Симеон Сакскобургготски. “ще има ли тогава промени в правителството след Копенхаген?”, вметва въпрос репортерка. “Ха. Ще ви осведомя”, казва премиерът и тръгва към самолета.

А междувременно пресата се опитва да се осведоми сама.

“24 часа” например иска да узнае много неща около Здравната каса. Например: как така държавата е пратила 24-годишния Сашко за шеф в Националната здравна каса? И защо? “никой обаче не знае”, отбелязва изданието. “Няма отговор”, заявил категорично младежът, за когото се твърди, че е студент, но е предложен от някого в борда на НЗОК.

“Да не би студентите да не ходят на лекар”, пошегувал се неуспешно, твърди “24 часа”, главният секретар на МС Севдалин Мавров. Той също е един от 18 от квотата на правителството, които ще определят кой ще ръководи касата и колко ще харчи.

“Труд” пък превръща в тема на броя си друг проблем: защо княз Кардам я кара без касов апарат?” и прави цяло разследване по темата как така в реституираната “Царска Бистрица” събират по 2 лв. от туристи, но не дават билетче. Нещо повече, екип на “Труд", който е посетил резиденцията, е сигнализирал за нарушението и дори завел там трима данъчни инспектори, които констатирали нередността с протокол. Санкцията е от 200 до 10 000 лв., уточнява “Труд”.

Оказало се, че “Царска Бистрица” се стопанисва от гражданско сдружение “Кардам”, един от чиито собственици е Кардам Търновски. Другите двама са леля му, княгиня Мария-Луиза-Хробок и адвокатът Асен Ошанов.

“Всички са равни”, отсичат данъчните и предвещават глоба. “24 часа” е узнал, че системи на данъчното засекли 237 272 души, които крият данъци. Но ги хванаха, отбелязва изданието. “Труд" съобщава още за ветеринарни хайки по пазари – през Коледа недобросъвестни търговци били наводнили пазара с какво ли не.

“Внимавайте с месото”, съветва още “Труд”, не се лъжете по цената да го купувате, откъдето падне, понеже в момента се колят животни по обори, дворове и гаражи.

“Дума” от първа страница също съобщава, че 20 000 софиянци са укрили данъци. Следва какво: глоби от 1000 лв. Плюс лихви.

“Стандарт” пък предупреждава за “Коледен обир в държавата”. Защото празниците са звездният час на измамниците, отбелязва изданието. Жертви, предимно пенсионери, биват пресрещани от добре облечени младежи, които ги молели да им уедрят пари. А после следвала познатата “кукла” - изплаква софиянка. Според полицията вълна от подобни мошеничества заляла цялата страна. Така че внимавайте.

Винаги има и по-лошо, настоява “Дума” и публикува репортаж как за Коледа завод “8 март” изхвърлил на улицата 144 тъкачки. А има и друго, настоява изданието, оказва се, че някой е изнесъл и продал станове от славната софийска тъкачна фабрика, където, допълва “Стандарт”, днес вместо заплати раздават чаршафи.

И още: спират влаковете по Коледа – предупреждава “Стандарт”, ако жепейци не получат заплатите си и парите си за храна, които им се полагат. Което кара “Труд”, в коментарната си колонка, да даде едно предложение – “снимка с влак”. “Няма и месец влаковете спряха заради диспечерите. Сега има бунт и във вагоноремонтния завод в София.

Управляващите знаят защо скърца влака, пише “Труд”. Икономиката произвежда все по-малко товари и все повече услуги. Ако се вдигнат цените на билетите, ще намалеят и пътниците. Тогава? Тогава, предлага “Труд”: “Чакаш изгладнелите железничари да се разбунтуват и ги укротяваш със стотачка. После се снимаш с накривена фуражка и палка на стрелочник.

И така, докато влаковете спрат от само себе си, а ромите приберат релсите. Поне снимката, отбелязва в заключение “Труд”, ще остане като “мил спомен”.